Cămășile pentru femei au nasturii în partea stângă, în timp ce cămășile pentru bărbați au nasturii în partea dreaptă. Ar fi logic să fie la fel, dar atunci de ce este diferit?
Aproximativ 10 la sută din populație este stângaci. Restul sunt dreptaci, în timp ce aproximativ 1% sunt ambidextri, ceea ce înseamnă că nu au o mână dominantă.
Există și alte teorii. Deoarece majoritatea femeilor sunt dreptace, tind să-și țină copilul pe brațul stâng, pe partea stângă , astfel încât să-și plieze cămășile atunci când alăptează cade pe mâna dreaptă.
De ce nasturii la hainele pentru femei sunt cusuți diferit față de cele pentru bărbați? Explicația
Bărbații s-au îmbrăcat adesea singuri din cauza îmbrăcămintei mai simple, dar butonul potrivit în cazul lor poate fi explicat mai mult prin folosirea armelor în trecut.
Dacă o armă este ascunsă în cămașă, este mai ușor să o scoți cu mâna dominantă. Așadar, dacă nasturii sunt pe partea dreaptă, teoretic îți poți glisa mâna dreaptă în cămașă sau jachetă mai ușor.
Citește și: Mihaela Bilic recomandă: alimentul care, consumat zilnic, ajută la combaterea asteniei de toamnă
În Europa, înainte de utilizarea pe scară largă a armelor, motivul era ușor diferit, dar era încă legat de săbii.
Un domn își purta întotdeauna sabia pe partea stângă pentru a o putea trage cu mâna dreaptă. În acest fel, mânerul sabiei nu s-a prins în deschiderea jachetei când a fost scoasă.
L-am enervat pe Napoleon?
O teorie mai puțin probabilă, dar mai interesantă, este că Napoleon s-a supărat pe femei și a făcut ca nasturii pentru stângaci să fie lege.
Începutul industrializării - perioada în care practica producției de îmbrăcăminte a început să se standardizeze și să stabilească precedente care definesc și astăzi - a coincis cu începuturile mișcării femeilor.
Citește și: Pufuleții au efecte negative asupra sănătății! De ce să nu-i mai consumi niciodată. Top 6 motive
Și producătorii au folosit mici diferențe de îmbrăcăminte pentru a sublinia diferențele mai mari între sexe. Diferența dintre nasturii din stânga și din dreapta nu a fost atât o întrebare practică, cât o întrebare filozofică în acest sens.
Napoleon a avut o poză celebră în portretul lui Jacques-Louis David din 1812, cu mâinile înfipte în tunică. Femeile îl batjocoreau pe împărat imitând această ipostază.
Așa că Napoleon a ordonat ca cămășile de femei să fie nastuite pe partea opusă față de cele pentru bărbați, pentru a pune capăt glumelor pe seama lui.
Cu toate acestea, nu există nicio dovadă care să supraviețuiască pentru aceasta, așa că rămâne doar o legendă, al cărei adevăr s-ar putea să nu-l știm niciodată.