Top 10 cele mai frumoase croaziere din lume, care sunt și „prietene cu natura”. Două sunt în Europa

DE Eileen Falkenberg-Hull | Actualizat: 19.11.2023 - 14:40
Croazieră de coastă - Fiordurile norvegiene
Croazieră de coastă - Fiordurile norvegiene
Salvgardarea vieții marine - Insulele Galápagos, Ecuador
Energie alternativă - Baie-Comeau, Quebec
Economie de carbon - Antarctica
De la Brest, Franța, la Reykjavík, Islanda
De la Cannes, Franța, la Bridgetown, Barbados
Emanciparea femeilor - Amman, Iordania
Asia cu amprentă redusă - De la Dubai, la Singapore
Schimb cultural - Yokohama, Japonia
Cu ajutorul vântului - Papeete, Tahiti

În mod tradițional, croazierele nu sunt cel mai sustenabil mod de a călători. Navele care transportă mii de persoane ard milioane de litri de combustibil pentru a ajunge în destinații îndepărtate, în timp ce bufetele interminabile de la cină produc tone de deșeuri.

SHARE

Navele care transportă mii de persoane ard milioane de litri de combustibil pentru a ajunge în destinații îndepărtate, în timp ce bufetele interminabile de la cină produc tone de deșeuri, care sunt adesea aruncate în apă, provocând poluare și punând în pericol viața marină.

Dimensiunile vapoarelor care se deplasează între diferite porturi sunt foarte dăunătoare pentru natură. Însă o nouă generație de nave de croazieră schimbă radical scenariul, oferind călătorii ecologice către destinații pline de viață, punând accentul pe durabilitate, alături de distracție și explorare.

Acest lucru înseamnă să angajezi artizani locali, să elimini materialele plastice de unică folosință, să reduci la minimum amprenta de carbon, să te concentrezi pe excursii ecologice și să lucrezi pentru a conserva și proteja viața sălbatică. —Eileen Falkenberg-Hull

01. Salvgardarea vieții marine - Insulele Galápagos, Ecuador

O croazieră pe Pacific, până în Insulele Galápagos, pe vasul Celebrity Flora al companiei Celebrity Cruises este o privire către viitor.

Nava cu 100 de oaspeți, prima de acest fel, a fost creată special pentru croaziere pe aceste insule. Este dotată cu materiale naturale și nu aruncă ancora pentru a-și menține poziția, protejând astfel viața marină.

Panourile solare completează energia electrică, iar ciocolata și articolele de baie sunt achiziționate de pe piața locală, din Ecuador.

02. Energie alternativă - Baie-Comeau, Quebec

Coborâți de pe nava Explora Journeys, care este pregătită pentru viitoarele soluții de energie ecologică, și intrați în interiorul unuia dintre cele mai mari baraje hidroenergetice gravitaționale cu articulații scobite din lume.

Acesta valorifică energia naturală a Pământului pentru nevoile energetice ale Canadei.

Rezervorul Manic-2 are un generator de 440 de tone și găzduiește prima linie electrică de 735.000 de volți instalată vreodată.

Este o expediție de două ore și jumătate, care vine ca supliment la croaziera dumneavoastră. Distracția pe apă cuprinde și explorările cu caiacul pe râul St. Lawrence, cu vedere la rezervorul Manicouagan.

03. Economie de carbon - Antarctica

Toată lumea vine la bordul navei MS Roald Amundsen pentru o excursie pe tărâmul gheții, zăpezii și pinguinilor, cu ajutorul propulsiei hibride a Hurtigruten Expeditions.

La fel ca o mașină, tehnologia hibridă a navei este concepută pentru a reduce consumul de combustibil, reducând emisiile de carbon cu 20 la sută.

Linia de croazieră încurajează oaspeții să privească peisajul de gheață, cu un itinerar flexibil pentru a profita de condițiile schimbătoare de la Polul Sud.

04. Biodiversitate pe mare - De la Brest, Franța, la Reykjavík, Islanda

Călătorii din această călătorie unică se vor bucura de cinci zile pe mare la bordul primei nave de hibride electrice de explorare polară, Le Commandant Charcot, care se deplasează din Franța spre Islanda.

În timp ce se află la bord, specialiștii în mediu își împărtășesc cunoștințele despre regiunile polare prin intermediul unor prelegeri și discuții.

05. În plină navigație - De la Cannes, Franța, la Bridgetown, Barbados

Vântul prinde cele 42 de pânze ale navei Royal Clipper a companiei Star Clippers și o propulsează peste Oceanul Atlantic, fără emisii.

Nu vă lăsați păcăliți de designul său tradițional. Aceasta este o croazieră luxoasă, de câteva săptămâni, cu piscine și posibilități de practicare pe parcurs a sporturilor nautice.

Dacă nu poate fi folosită energia eoliană, se apelează la alimentarea prin intermediul motorinei cu conținut scăzut de sulf.

 

06. Croazieră de coastă - Fiordurile norvegiene

Pasagerii care urcă la bordul unei nave Havila Voyages pentru a face o croazieră de-a lungul coastei norvegiene vor avea parte de o călătorie cu adevărat ecologică.

Cea mai lungă croazieră se întinde pe parcursul a 12 zile, cu 34 de porturi, de la Bergen, la Kirkenes și înapoi. Navele au baterii mari care asigură patru ore de navigație fără emisii și se reîncarcă prin intermediul energiei hidroelectrice, pe măsură ce nava se deplasează. 

07. Emanciparea femeilor - Amman, Iordania

Ca parte a itinerariului Splendors of Egypt and the Nile de la Uniworld River Cruises, oaspeții pot experimenta o zi la Iraq Al-Amir Women’s Cooperative și pot ajuta la elaborarea unui proiect pentru trei nopți pe uscat.

Centrul este conceput pentru a oferi independență financiară pentru 150 de femei iordaniene din satele Wadi Seer, pentru a le ridica nivelul de trai și pentru a păstra patrimoniul regiunii.

Înapoi la bord, linia de croazieră a implementat diverse practici de sustenabilitate, cum ar fi să se bazeze pe codurile QR în întreaga navă în loc de meniuri și hărți pe hârtie și să echipeze ferestrele cu folii UV pentru a reduce consumul de energie.

08. Asia cu amprentă redusă - De la Dubai, la Singapore

Virgin Voyages depune eforturi pentru ca navele sale să aibă emisii nete de carbon zero. Destinațiile sale sunt la fel de orientate către climă.

Această călătorie de 16 nopți vă duce din Dubai, la Mumbai, Goa, Colombo, Phuket, Kuala Lumpur și Singapore. 

Excursiile includ activități cu amprentă de carbon redusă, cum ar fi mersul cu bicicleta pe o insulă, plimbarea cu caiacul printr-o pădure de mangrove și un curs de gătit într-o casă locală.

09. Schimb cultural - Yokohama, Japonia

Faceți o croazieră de trei luni, în jurul lumii, pe Pacific World al Peace Boat și promovați Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite și schimburile interculturale atât la bord, cât și în afara vasului.

Călătoria dumneavoastră poate include la bord ateliere de lucru pe tema schimbărilor climatice, precum și plantarea de copaci și curățarea plajelor în timp ce vă aflați la țărm.

Viitoarea navă EcoShip, considerată cea mai sustenabilă navă de croazieră din lume, va avea la dispoziție pânze retractabile, panouri solare și facilități de agricultură verticală.

10. Cu ajutorul vântului - Papeete, Tahiti

O navigație de mai multe zile în jurul insulei Tahiti, pe un iaht propulsat de vânt, permite o privire intimă asupra împrejurimilor naturale din Pacificul de Sud.

Vă așteaptă ape cristaline pregătite pentru snorkeling, plaje puțin călcate de piciorul omului și jungle.

Rezervați un ospăț privat pe plajă, sub stele, însoțit de un spectacol de foc, pentru a ridica nivelul extraordinar al acestei scufundări profunde în cultura polineziană.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te