Cine a fost timișoreanul care a inventat mașina automată de făcut cafea? Era economist de meserie

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 23.05.2024 - 21:05
Cine a fost timișoreanul care a inventat mașina automată de făcut cafea - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
illy
illieta

Cine a fost timișoreanul care a inventat mașina automată de făcut cafea? Un lucru aparent minor, dar care a schimbat felul în care bem cafeaua, espressorul a fost rodul inventivității unui economist născut în orașul de pe Bega.

SHARE

Cine a fost timișoreanul care a inventat mașina automată de făcut cafea? Practic, nu există bar, restaurant care să nu dețină un asemenea aparat, un espressor cu ajutorul căruia putem sorbi minunata licoare, fără a o mai prepara la ibric, pe aragaz. Dar cum lucrurile nu apar din nimic, cineva trebuia să se gândească la inventarea acesteia.

Cine a fost timișoreanul care a inventat mașina automată de făcut cafea? Era economist de meserie

Chiar și în foarte multe locuințe, inclusiv în România, aparatul automat de făcut cafea a luat locul bătrânului ibric încălzit pe ochiul aragazului.

Dar ca să ajungem la această fază, cineva trebuia să inventeze mașinăria respectivă.

Și a fost vorba de un personaj născut în cartierul Iosefin din Timișoara, la 7 octombrie 1892, Illy Ferencz sau, cum și-a spus mai târziu, Francesco Illy.

Tatăl, Illy János, era maghiar de meserie tâmplar, originar din Uj Pécs (Peciu Nou), iar mama, Rössler Aloisia, de origine germană, s-a născut tot în cartierul Iosefin, conform orizzonticulturali.it.

Illy Ferencz trăit primii ani din viaţă în cartierul din orașul natal, urbea de pe Bega făcând parte, la acea vreme, din Imperiul Austro-Ungar.

Citește și: VIDEO Un român a inventat o „baterie” ce poate alimenta 50 de ani un cartier. E cât o doză de suc

Francesco Illy, inventatorul născut în Timișoara - Foto: Arhiva

Ulterior, a urmat studii economice la Timişoara, iar după terminarea acestora s-a mutat la Viena, unde a lucrat pentru câteva companii transilvănene.

La vârsta de 22 de ani s-a înrolat în armata austro-ungară. Începând cu anul 1914 a luptat pe frontul bătăliilor primului război mondial, în Polonia și Slovenia de azi.

După război, el s-a stabilit împreună cu sora sa la Trieste, în Italia, unde şi-a descoperit cele trei iubiri ale vieţii: oraşul, cafeaua și tânăra triestină cu care s-a căsătorit.

Spre finalul anilor ’20, Ferencz, devenit italianul Francesco, s-a căsătorit cu Vittoria şi au avut doi copii, Ernesto şi Hedda.

La început, a găsit de lucru în diverse companii în care se prelucra cacao şi cafea.

Citește și: Un savant român ținut la secret, inventatorul tancului „Goliat“ folosit de ucraineni și de ruși

În jurul anului 1930, Illy a inventat propria metodă de a menţine prospeţimea şi calitatea cafelei prăjite, astfel încât aceasta să fie transportată în condiţii optime către destinații îndepărtate.

În 1933 a fondat compania Illycaffè, iar în același an, a inventat aparatul care va schimba, în mare măsură, felul în care bem cafeaua în ziua de azi, primul aparat automat de făcut cafea, înlocuind apa fierbinte sub presiune cu abur. 

Așa arăta „Illetta”, primul espressor de cafea - Foto: orizzonticulturali.it

„Illetta” (numele aparatului automat de cafea) a devenit predecesorul aparatului de cafea espresso de astăzi, mai scrie sursa citată.

Citește și: Cea mai scumpă cafea din lume costă 2.500 de dolari pe kilogram. Ce o face atât de specială?

După moartea timişoreanului Francesco Illy, în 1956, compania a fost preluată de fiul său, Ernesto, chimist alimentar, care a trăit până în anul 2008.

Astăzi, compania de la Trieste, Illycafé, este condusă de Andrea şi Riccardo Illy, nepoţii lui Francesco, omul care a inventat espressorul de cafea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te