AMENDĂ de până la 5.000 lei pentru românii care stau la bloc și au parchet! Ce NU au voie să facă? Ce scrie în lege și la ce trebuie să fie atenți?
AMENDĂ de până la 5.000 lei pentru românii care stau la bloc și au parchet
Nu este o noutate faptul că pentru românii care stau la bloc există o serie de reguli ce trebuie respectate. Pe lângă orele de liniște, aceștia trebuie să fie atenți și la ceea ce fac atunci când își doresc să renoveze.
Există unele aspecte legate de întreținerea parchetului, izolația fonică sau respectarea regulamentelor de conviețuire pot atrage sancțiuni dacă sunt încălcate norme legale sau reguli de stabilitate a asociației de proprietari.
Și anume, modificările efectuate în structura apartamentului, cum ar fi schimbarea pardoselii sau eliminarea materialelor originale (de exemplu, betonul armat sau alte elemente constructive), fără aprobări necesare, pot atrage sancțiuni în România. Aceste sancțiuni sunt reglementate de legislația privind construcțiile și urbanismul, fiind aplicabile în cazul în care lucrările:
Citește și: Amenzi usturătoare pentru șoferii care conduc în aceste condiții. Ce nu au voie să poarte?
Afectează structura de rezistență a clădirii :
În acest caz, lucrările neautorizate pot pune în pericol siguranța întregii clădiri, iar amenzile pot fi mai severe.
Nu respectă normele legale:
Modificările în apartamentele de construcție majoră necesitățirea unei autorizații de, eliberată de autoritățile locale. Acest lucru este reglementat de Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Amenda pentru lucrări neautorizate:
Sancțiunile pentru executarea lucrărilor fără autorizație pot varia între 500 și 5.000 de lei, în funcție de gravitatea situației și legislația locală aplicabilă.
Citește și: Cât este amenda dacă NU faci asta când ești în trafic? Poți rămâne și fără talon. E risc de accident
În cazuri mai grave, autoritățile pot cere și revenirea la starea inițială a apartamentului pe cheltuiala proprietarului.
Când sunt necesare aprobări?
Ei bine, atunci când decideți schimbarea pardoselii în (ex.: înlocuirea parchetului cu gresie) nu necesită, în general, autorizație, dacă nu afectează structura sau nivelul de zgomot/izolație fonică .
Totuși, înlocuirea sau modificarea șapei ori eliminarea unor materiale originale din construcția blocului autorizate.