Și AI-ul greșește. Femeie însărcinată în luna a 8-a, arestată după ce a fost identificată eronat

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 08.08.2023 - 15:49
Și AI-ul greșește. Femeie însărcinată în luna a 8-a, arestată după ce a fost identificată eronat - Foto: Profimedia Images

Recurgerea la recunoaşterea facială de către poliţie este pusă din nou sub semnul întrebării în SUA, în urma unei plângeri depuse de către o afroamericană, Porcha Woodruff, arestată în mod eronat în februarie şi eliberată după 10 ore pentru o infracţiune pe care nu a comis-o.

SHARE

Porcha Woodruff, o locuitoare a statului Michigan (nord), a depus plângere, săptămâna trecută, cu privire la această arestare abuzivă, împotriva oraşului Detroit şi poliţistei însărcinate cu ancheta, într-un dosar de jaf armat de maşină.

Woodruff, identificată drept suspectă în urma unei căutări cu un software de recunoaştere facială, a petrecut ”aproximativ 11 ore în picioare sau aşezată pe o bancă de brton” la comisariat, în timp ce era însărcinată în opt luni, se subliniază în plângere, relatează News.ro, citând AFP.

Cincisprezece zile mai târziu, în martie, un tribunal a respins acuzaţiile depuse împotriva ei, din cauza lipsei de probe.

Citește și: 8 copii aflați în tabără la Sinaia și un adult, la spital cu vărsături. Au mâncat „La Gigel”

”Având în vedere erorile binecunoscute ale tehnologiilor de recunoaştere facială, care au tendinţa să se înşele, Poliţia din Detroit a încălcat drepturile reclamentei şi a eşuat să o protejeze de erori previzibile şi consecinţele acestora”, acuză avocaţii săi în plângere. 

Această tehnologie a inteligenţei artificale (IA) este denunţată de ani de zile de către apărători ai drepturilor omului.

Ei denunţă faptul că algoritmii antrenaţi pe baza populaţiei majoritar albe comit mai multe erori în privinţa afroamericanilor.

În cazul lui Porcha Woodruff, poliţia a folosit imagini înregistrate de o cameră de supraveghere video dintr-o staţie de alimentare cu carburant.

Citește și: Motorina a sărit iar de pragul de 7 lei. Guvernul vrea să crească acciza pentru bani la buget

”Jaf de maşină? Glumiţi? Vedeţi că sunt însărcinată în opt luni?”, le-a spus ea poliţiştilor care s-au prezentat la locuonţa sa, la 16 februarie, cu un mandat de arestare.

Însă, în pofida protestelor copiilor săi, logodnicului şi mamei sale, contactată la telefon, ea ”a fost luată, perchezţionată şi încătuşată în faţa familiei şi vecinilor”, se arată în plângere.

După ce a petrecut o zi la comisariat, ea s-a prezentat la un spital, care a constatat un ”puls slab, din cauza dezhidratării”. ”Ea a aflat (la spital) că avea contracţii din cauza stresului cauzat”.

Poliţia este acuzată în plângere de faptul că nu a ”implementat reguli adecvate pentru folosirea acestei tehnologii” şi că nu şi-a ”format angajaţii în mod adecvat”, ceea ce ”dezvăluie o indiferenţă deliberată faţă de potenţialul prejudiciu suferit de persoane identificate în m od eronat”.

În Statele Unite, din cauza unor presiuni exercitate de ONG-uri, giganţi ca Amazon, Microsoft, IBM şi Google au fost opriţi - momentan temporar - să-şi vândă poliţiei programele informatice de recunoaştere facială.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te