Tehnologie sub semnul măștii - Internationale Funkausstellung Berlin 2020

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 24.10.2020 - 11:54
LG Puricare Wearable Air Purifier

Internationale Funkausstellung Berlin (IFA) 2020 nu a mai ținut o săptămână, ci doar trei zile (3-5 septembrie), și, chiar dacă s-a desfășurat sub semnul măștii anti-COVID și fără public, a demonstrat că viața și tehnologia își urmează cursul în ciuda pandemiei.

SHARE

Anul 2020 a început promițător în lumea tehnologiei, cu Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, dar pandemia de COVID-19 l-a transformat într-unul atipic.

Mobile World Congress (MWC) din Barcelona și toate evenimentele, mai mult sau mai puțin importante, au fost anulate în toate sectoarele.

Inclusiv Oktoberfest, celebrul festival al berii, nu și-a mai deschis porțile. Despre concerte sau saloanele auto de la Geneva și Paris, nici nu vorbim. Iar, la cum evo­luează pandemia la nivel global, situația evenimentelor cu sute de mii de vizitatori nu pare că va reveni prea curând la normal.

IFA 2020 a fost primul eveniment de anvergură organizat în plină pandemie și, evident, a fost cu totul altfel.

Din cauza restricțiilor, împătimiții de tehnologie a trebuit să se mulțumească cu prezentările și conferințele virtuale, iar, fizic, la centrul expozițional Messe Berlin nu au avut acces decât câțiva jurnaliști și reprezentanți din industrie.

De asemenea, și mulți producători au evitat IFA 2020, în mare parte, probabil, din cauza restricțiilor de călătorie între diferite zone.

Dar au profitat de ocazie pentru a organiza evenimente virtuale paralele, astfel că, trăgând linie, volumul de noutăți prezentate conform tradiției, în fiecare toamnă, de giganții „Electro&IT“ nu a avut prea mult de suferit.

La IFA 2020 a existat cel puțin o noutate pentru orice pasionat de tehnologie.

Televizoare 8K, căști de realitate virtuală, tablete, smartphone-uri și smartwatch-uri, sisteme „Home Cinema“, aspiratoare inteligente, laptop-uri de ultimă generație, camere foto/video, dar și tot felul de gadgeturi inspirate de pandemie.

Vedeta showului a fost, fără doar și poate, masca inteligentă LG Puricare Wearable Air Purifier.

LG Puricare Wearable Air Purifier

Vedeta incotestabilă a IFA 2020, având în vedere pandemia de COVID-19, a fost masca de față inteligentă LG Puricare Wearable Air Purifier.

Cu un design ce pare inspirat din „Războiul Stelelor“, purificatorul de aer portabil dispune de două filtre H13 HEPA, LED-uri UV pentru distrugerea germenilor dăunători și un senzor pentru respirație care măsoară în timp real volumul de aer necesar utilizatorului și ajustează puterea ventilatoarelor, astfel încât gadgetul să asigure permanent debitul necesar de aer purificat.

Bateria cu o capacitate de 820 mAh oferă o autonomie de până la opt ore în „Low mode“ și de două ore la putere maximă.

Ataraina OiSHI

Tehnologia electrostatică ar putea deveni „dezinfectantul“ viitorului.

Proiectat să fie purtat la gât sau, pur și simplu, așezat pe birou, purificatorul de aer Ataraina OiSHI creează un câmp electrostatic cu trei straturi care protejează utilizatorul de polen, bacterii, virusuri și particulele poluante.

Atenție, însă, producătorul nu garantează protecția împotriva COVID-19.

TLC 10 Tab Max

Producătorul TLC a lansat la IFA 2020 două tablete Android accesibile. TLC 10 Tab Max dispune de un display de 10,36 inch, procesor octa-core, 4 GB RAM, spațiu intern de stocare de 64 GB și o baterie de 8.000 mAh.

Versiunea Wi-Fi costă 249 euro, iar cea cu 4G, 299 euro (prețuri valabile în Germania). Cea de-a doua tabletă TLC, 10 Tab MID este mai mică, cu un display FHD de 8 inch, procesor Qualcomm Snapdragon 665 și baterie de 5.500 mAh, și are un preț de 229 euro.

Honor MagicBook Pro

Honor MagicBook Pro se vrea o alternativă „subtilă“ la MacBook Pro.

Laptopul are o grosime de 1,6 centimetri (când este închis), cântărește 1,7 kilograme și oferă un ecran de 16,1 inch, procesor six-core AMD Ryzen 5 4600H, 16 GB DDR4 RAM și hard disk SSD de 512 GB. Prețul pornește de la 899,99 euro (preț în Germania).

Samsung Galaxy Z Fold 2

Urmașul lui Galaxy Fold, primul smartphone pliabil Samsung, Galaxy Z Fold 2 are un panel Dynamic AMOLED de 7,6 inch, cu 12% mai mare decât cel al predecesorului său. De asemenea,
display-ul exterior a crescut de la 4,7 inch la 6,2 inch.

Noul gadget se laudă cu un procesor octa-core la 3,09 GHz, 12 GB RAM și un spațiu intern de stocare de 256 GB. Pliat, Galaxy Z Fold 2 măsoară 159,2 x 68 x 16,8 – 13,8 mm, iar deschis, 159,2  x 128,2 x 6,9 – 6 mm. Gadgetul are o greutate de 282 grame.

Samsung Wireless Charging Trio

La IFA 2020, coreenii de la Samsung au prezentat și Wireless Charging Trio, un încărcător fără fir care poate suporta simultan trei gadgeturi.

De exemplu, un smartphone, o pereche de mini-căști wireless și un smartwatch.

Fitbit Sense

După lansarea smartwatch-ului, se poate spune că există smartwatch-uri și Fitbit Sense.

Gadgetul oferă toate opțiunile posible în materie de fitness, inclusiv un senzor EDA pentru monitorizarea stresului, funcție EKG pentru monitorizarea inimii, termometru, GPS și o baterie ce oferă o autonomie de până la șase zile.

iRobot Genius Home Intelligence

iRobot a făcut un transplant de inteligență gamei sale de aspiratoare autonome.

Software-ul Genius Home Intelligence pune la treabă noi algoritmi AI (Artificial Intelligence), pentru ca harnicii roboței să curețe și mai eficient podelele.

Neato D10

Dacă iRobot a făcut apel la inteligența artificială, aspiratorul autonom Neato D10 vine cu o baterie care oferă cea mai mare autonomie de pe piață (până la 150 de minute), cel mai mare rezervor de praf și cea mai mare perie.

LG 8K OLED ZX

LG a lansat primele televizoare cu placă grafică Nvidia GeForce RTX 30.

Versiunea de top LG 8K OLED ZX are un ecran-gigant, de 88 inch și un preț pe măsură, de circa 25.000 de euro. Există însă și un LG 8K OLED ZX de 77 inch, ceva mai „accesibil“.

Panasonic Lumix S5

Lumix S5 ascunde un senzor „full-frame“ într-un corp mult mai mic decât al altor camere foto similare, mai mic chiar decât cel al camerei Panasonic GH5.

La baza noii camere LUMIX S5 se află un senzor CMOS full-frame de 35 mm și 24.2 megapixeli, care oferă o performanță deosebită în gama dinamică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te