VIDEO Un aventurier leton a traversat singur Pacificul într-o barcă cu vâsle

DE Adelina Sahlean | 05.08.2020 - 11:32
Foto: The Adventure Blog

După ce a petrecut 140 de zile traversând Oceanul Pacific într-o barcă cu vâsle fără să fi întâlnit o singură ființă umană, aventurierul leton Karlis Bardelis nu visează acum decât să o ia de la capăt, scrie AFP.

SHARE

Bardelis și-a început călătoria în Peru în iulie 2018, a ajuns în Polinezia franceză aproape cinci luni mai târziu și și-a terminat periplul în Malaezia în iunie 2020.

În timpul călătoriei a fost lovit de rechini în largul Papua Noua Guinee, a fost nevoit să folosească o baterie pentru a înlocui o ancoră pierdută și a evitat la limită ciocniri cu alte nave.

"Dacă nu putem schimba circumstanțele, putem schimba atitudinea noastră față de ele", a povestit el, din Letonia natală, după ce a petrecut două săptămâni în carantina obligatorie la revenirea din Malaezia.

"Mulți oameni m-au întrebat dacă nu mi-am pierdut mințile sau dacă nu am înnebunit", a afirmat bărbatul de 35 de ani, explicând: "Nu, îmi place asta, pentru că este ce am ales să fac".

Și-a documentat călătoria de 26.000 de kilometri pa pagina de Facebook Bored of Borders. Pentru a ajunge din America de Sud în Asia fără motor și fără vele, a vâslit până la 13 ore pe zi în barca sa cu o lungime de șapte metri.

Cu o lățime maximă de doi metri, barca are doar de o mică cabină pentru dormit și depozitarea materialelor. Călătoria din Peru în Malaezia a fost documentată și pe site-ul oceanrowing.com și ar fi prima din lume de acest gen.

"Sunt sigur 200% că am realizat prima călătorie solitară în barcă cu vâsle din America de Sud spre Asia de Sud-Est", a declarat Bardelis.

Deși și-a petrecut cea mai mare parte a timpului singur în larg, el afirmă că nu s-a simțit niciodată singur.

"Oceanul este plin de viață: nu am fost singur, ci mai degrabă cu păsările, cu peștii și cu balenele", a declarat el, adăugând că podcasturile și transmisiile live l-au ajutat li ele.

Traversarea Pacificului nu este prima realizare a sa: în 2016, Bardelis a traversat cu un prieten Atlanticul într-o barcă cu vâsle, plecând din Namibia și ajungând în Brazilia.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -