VIDEO Motivul ireal pentru care un arbitru de fotbal a fost suspendat pe viață. Unde s-a întâmplat?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.05.2024 - 21:13
Motivul ireal pentru care un arbitru de fotbal a fost suspendat pe viață - Foto: Pixabay - cu rol ilustrativ
arbitru

Motivul ireal pentru care un arbitru de fotbal a fost suspendat pe viață. „Cavalerul fluierului” a primit cea mai dură pedeapsă posibilă, după ce a condus un joc important de promovare într-o ligă superioară dintr-un campionat din Europa.

SHARE

Motivul ireal pentru care un arbitru de fotbal a fost suspendat pe viață. El a primit suspendarea după ce a condus la mijloc o partidă pentru promovarea în liga a treia. Dar nu vorbim despre un campionat oarecare, pierdut prin Africa sau Asia, ci de unul dintr-o țară europeană cu fotbal foarte puternic.

Motivul ireal pentru care un arbitru de fotbal a fost suspendat pe viață. Unde s-a întâmplat?

Oricât am fi de supărați pe nivelul arbitrajului nostru intern - arbitrii părând că se descurcă mai bine în partidele internaționale la care sunt delegați - nici măcar România n-a ajuns la acest nivel de conducere total părtinitoare a unui meci, ca cel din cazul de mai jos.

Un arbitru de fotbal a fost suspendat pe viață pentru că ar fi sărbătorit cu un club pe care l-a ajutat să câștige un joc decisiv pentru promovare.

El a eliminat 3 jucători din tabăra adversă și a acordat, nemotivat, 15 minute de prelungiri, suficiente pentru ca învingătorii să înscrie un gol necesar.

Atenție, nu vorbim despre un campionat dintr-o țară obscură, din punct de vedere fotbalistic, ci de Țările de Jos (Olanda), una dintre marile forțe europene și mondiale ale acestui sport, de-a lungul timpului.

Citește și: Cum de a fost posibil să apară un cartonaş roşu rotund în fotbal

La începutul acestei luni, cluburile de fotbal olandeze St. George și SV De Valken s-au întâlnit într-un meci de final al diviziei a IV-a din țară. 

Miza jocului era majoră pentru ambele formații: să decidă care dintre cele două echipe va promova în divizia a III-a.

Poate că nu pare o miză foarte mare, dar în Olanda se ia fotbalul foarte în serios, iar pasiunile sunt la cote înalte, așa că acest meci special a fost foarte important pentru ambele cluburi.

Trebuia să fie un meci strâns între cele două cele mai dominante echipe din divizia a IV-a, dar partida s-a desfășurat foarte diferit de cum se aștepta toată lumea.

Arbitrul Jan Smit bucurându-se pentru promovarea echipei al cărei meci decisiv abia îl condusese la centru - Foto: captură video X/odditycentral.com

Și asta din cauza unei singure persoane: însuși arbitrul partidei, cel care, teoretic, ar fi trebuit să asigure corectitudinea și fair-play-ul acesteia.

Astfel, „centralul” Jan Smit a fost acuzat nu numai că a trucat meciul în favoarea uneia dintre echipe, dar și că a sărbătorit cu membrii acesteia după victorie.

În „reprezentația” sa din timpul partidei, Smit a arătat trei cartonașe roșii jucătorilor de la SV De Valken și un al patrulea antrenorului echipei. Î

În plus, a prelungit jocul, fără motiv, cu 15 minute, după cele 90 minute regulamentare, fix până în momentul în care portarul echipei St. George a reușit să înscrie golul egalizator necesar pentru a garanta promovarea clubului.

Citește și: Ce-a făcut Adrian Ilie de-a fost amenințat cu săbiile de interlopi. Părinții s-au speriat

Imediat după reușita acestuia, arbitrul a fluierat finalul partidei. Oficialii de la SV De Valken s-au plâns de atitudinea lui Jan Smit imediat după meci.

Dar ceea ce a stârnit cu adevărat indignarea lor a fost un clip în care jucătorii și oficialii de la St. George își sărbătoresc promovarea alături de arbitru.

În clip, Smit poate fi văzut râzând și cântând alături de învingători și chiar ridicând trofeul.

Videoclipul s-a răspândit rapid pe rețelele de socializare, iar Federația Regală Olandeză de Fotbal (KNVB) nu a avut de ales decât să ia măsuri.

„În această dimineață l-am informat pe domnul Smit și că nu mai poate arbitra meciuri. Ne așteptăm la o atitudine neutră din partea unui arbitru și ca ambele echipe să fie tratate cu respect.

Atitudinea sa, bineînțeles, nu a fost un indiciu în acest sens”, se arată într-un comunicat al KNVB, citat de odditycentral.com.

În ceea ce-l privește pe Smit, acesta s-a declarat indignat de decizia Federației Olandeze de Fotbal de a-l suspenda pe viață.

El a susținut că a mai sărbătorit în trecut și cu alte cluburi și că KNVB a luat decizia fără a efectua o anchetă. El a insistat că decizia de a-l suspenda a fost excesivă.

„Nu am petrecut cu jucătorii! Am cântat un singur cântec și am ridicat trofeul o singură dată, asta a fost tot. Cred că este prea mult (n.r. - suspendarea pe viață)”, a declarat Jan Smit despre pedeapsa primită de la federație.

Citește și: Echipa naţională de fotbal a Franţei va merge cu trenul, la meciurile sale

Rămâne să sperăm că nu vom afla niciodată ce sancțiune ar aplica FRF, dacă o situație similară s-ar petrece în eșaloanele inferioare ale campionatului nostru.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te