VIDEO Cele mai importante goluri și momente din cariera marelui Diego Maradona

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 26.11.2020 - 13:21

Diego Maradona a murit, ieri, în urma unui stop cardiac, însă magia creată de el pe terenul de fotbal va rămâne pentru totdeauna.

SHARE

În Argentina au fost decretate trei zile de doliu după moartea legendarului Diego Maradona.

„Ne-ai dus în vârful lumii. Ne-ai făcut extrem de fericiţi. Ai fost cel mai bun. Mulţumesc că ai existat, Diego. Ne va fi dor de tine toată viaţa”, a scris Alberto Fernandez, care a publicat şi o fotografie în care se îmbrăţişează cu fostul fotbalist. La rândul său, fostul preşedinte al statului, actual vicepreşedinte, Cristina Fernandez de Kirchner, şi-a exprimat tristeţea faţă de moartea marelui fotbalist argentinian. „Multă tristeţe... Multă. La revedere Diego, te iubim foarte mult. O îmbrăţişare mare pentru rude şi pentru cei dragi”, a scris Cristina Fernandez de Kirchner pe contul său de Twitter.
 
Cariera fotbalistică a lui Diego Maradona a fost una într-adevăr sclipitoare.
 
Maradona s-a născut pe 30 octombrie 1960, al cincilea din 8 copii. A început fotbalul în 1976 la Argentinos Juniors76, dar a ajuns repede la Boca, clubul cu care a devenit campion și la care a rămas mereu un idol. 

A făcut parte din naționala Argentinei prezentă la Mondialul din Spania din 1982 - echipa era cazată la Barcelona și așa a intrat în vizorul Barcelonei.  A jucat două sezoane în care a fost bolnav de hepatită și a suferit o accidentare serioasă la genunchi, dar a cucerit Cupa Spaniei, Supercupa Spaniei și Cupa Ligii. 

În 1984 a ajuns la Napoli unde, grație lui, echipa din sudul Italiei a reușit imposibilul și a întrerupt hegemonia granzilor Juventus și Inter, câștigând campionatul de două ori, în 1987 și 1990. Tot cu Napoli a căștigat Cupa UEFA în 1989.
 

Campion Monidal cu Argentina

Apogeul carierei sale a fost la naționala Argentinei cu care devine campion mondial în Mexic 1986 și finalist la Italia 1990.

Atunci au apărut și problemele cu drogurile, fiind suspendat pentru 15 luni de federația italiană pentru consum de cocaină.

A revenit la Sevilla pentru un sezon (1992-93), apoi s-a întors în Argentina la Newell’s Old Boys (1993).

Cariera lui s-a încheiat după World Cup 1994 când i s-au depistat 5 substanțe interzise la un control antidoping și a fost din nou suspendat pentru 15 luni.

A mai jucat apoi la Boca Juniors până pune ghetele în cui la 37 de ani. Devine antrenor și chiar selecționer al Argentinei, la Cupa Mondială din Africa de Sud. Ultima oară era pe banca echipei Gimnasia de la Plata.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.