Salvare pentru Halep? Cum a dovedit o mare campioană că s-a dopat fără să știe. Ceaiul salvator

DE Alex Darvari | 08.11.2022 - 11:22
Simona Halep - FOTO: digisport

În istoria sportului există un precedent care ar putea-o ajuta pe Simona halep să primească o suspendare minimă chiar dacă a fost prinsă dopată cu o substanță dintre cele mai „periculoase”.

SHARE

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

Citește și: Ipoteză halucinantă. Halep ar fi putut consuma mâncare contaminată la US Open. Ce aliment este vizat

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

Precedentul care ar putea-o salva

La 21 februarie 2014 s-a anunțat că schioara germană Sachenbacher-Stehle a fost testată pozitiv pentru metilhexanamină în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci.

I s-a retras acreditarea olimpică, iar rezultatele ei, printre care două medalii de aur și trei de argint, i-au fost anulate. În iulie 2014, a fost interzisă doi ani pentru dopaj.

În noiembrie 2014 s-a anunțat că Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv a decis că interdicția ar trebui redusă la doar șase luni după ce a făcut recurs, pe motiv că testul incriminat s-a datorat contaminării alimentare. Mai exact un simplu ceai.

Teepower Schisandra, o pudră de ceai concentrată pe care Sachebacher-Stehle a luat-o pentru susținerea sistemului imunitar și „sănătatea generală”, s-a dovedit a conține substanța interzisă.

 
Sachsenbacher-Stehle a susținut că, deoarece a ingerat stimulentul accidental, fără intenția de a-l folosi pentru a-și îmbunătăți performanța, interdicția ei ar trebui redusă.

Dar Grupul de Audiere Anti-Doping organizat de Uniunea Internațională de Biatlon (IBU) a respins această idee, în ciuda faptului că există un ghid scris cu privire la modul de reducere a pedepselor. Grupul de trei membri a părut să respingă întreaga noțiune potrivit căreia acest lucru este adecvat.

Ingerarea accidentală a păcălit sportivi din întreaga lume sportivă: sprinteri jamaicani, jucători de rugby din Africa de Sud și unii chiar din Major League Baseball. Unul dintre motivele confuziei este că substanța poartă multe denumiri diferite, inclusiv „uleiul de mușcată”, aparent inofensiv.

Prin regulile din codul WADA, o interdicție poate fi redusă sau anulată dacă un sportiv demonstrează două condiții: prima dacă se stabilește cum o substanță specificată a pătruns în corp și al doilea că sportivul nu a intenționat să ia substanța găsită în corp pentru a îmbunătăți performanța sportivă a sportivului, scrie prosport.ro

Sachebacher-Stehle, care a susținut că a luat substanța din neatenție într-un supliment alimentar, a făcut apel la TAS să reducă interdicția. Și s-a ales cu 6 luni.

TAS a decis că interdicția ei, care a început la data testului pe 17 februarie, a expirat pe 6 august 2014. La scurt timp după reducerea suspendării, schioara germană Sachenbacher-Stehle și-a anunțat retragerea din sport într-un interviu la programul de televiziune Sportschau.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te