Rugbiștii argentinieni, acuzați că nu l-au omagiat cum trebuie pe Maradona. Forfait cu Australia?

DE Mihai Duță | Actualizat: 03.12.2020 - 10:29

Înaintea partidei de sâmbăta trecută dinte Noua Zeelandă și Argentina, căpitanul All Blacks, Sam Cane, a depus la centrul terenului un tricou de joc cu numărul 10 pe care scria Maradona, în semn de respect față de fostul fotbalist.

SHARE

Acum trei săptămâni, Pumele erau eroii Argentinei după ce învinseseră pentru prima dată în istorie selecționata All Blacks. Totul s-a năruit după partida de sâmbăta trecută. 

După meci, jucătorii Argentinei au fost vehement criticați pentru că nu au făcut și ei un gest pe măsura adversarilor lor, pentru a-l omagia pe mare fotbalist.

Diego Maradona era cunoscut ca fiind și un mare suporter al Pumelor, așa cum sunt supranumiți rugbiștii naționalei Argentinei. Fotbalistul a fost de multe ori în tribune la meciurile de rugby, dar și în vestiare alături de jucători.

La meciul de sâmbătă cu All Blacks, jucătorii au purtat o banderolă neagră în memoria lui Maradona, însă suporterii consideră că omagiul lor a fost mult sub așteptări și mult sub cel al jucătorilor neo-zeelandezi.

„Chiar au greșit. Nu voi mai viziona niciodată un joc al lor”, a declarat pentru postul de radio Sol, Nery Pumpido, portarul Argentinei care a jucat alături de Maradona în echipa câștigătoare a Cupei Mondiale din 1986. 

Scandalul postărilor discrimatorii din 2011- 2012

Suporterii argentinieni au fost atît de supărați încât au scos la iveală mai multe postări discriminatorii și xenofobe  pe twitter ale actualului căpitan de echipă Pablo Matera și ale altor doi jucători, Guido Petti și Santiago Socino, postări din anii 2011 -2012. Ca urmare, Federația Argentiniană de Rugby (UAR) a luat poziție și i-a suspendat pe căpitanul Pablo Matera și pe ceilalți doi colegi de echipă până la finalizarea unei anchete interne. UAR a cerut și numirea unui nou căpitan de echipă. Cei trei și-au cerut public scuze pentru acele mesaje din urmă cu 8-9 ani. În 2013, Matera avea 19 de ani, Petti - 18 ani și Santiago Socino - 20 de ani.

Apoi, a urmat un mesaj video înregistrat cu întreaga echipă de rugby în care jucătorii, prin vocea căitanului Pablo Matera și-au cerut scuze pentru lipsa unui omagiu pe măsura așteptărilor pentru Maradona. 

"Știm că tributul pe care am ales să-l aducem lui Diego în weekend a provocat durere și a dezamăgit o mulțime de oameni, dar nu aceasta a fost intențai noastră. Vrem ca toată lumea să știe că Diego este o persoană foarte importantă pentru această echipă.” 

Jucătorii sunt supărați pe Federație

Scandalul vine cu patru zile înainte de ultimul meci al Pumelor împotriva Australiei din Tri Nations Series 2020.

Însă jucătorii sunt furioși pentru că Federația lor de rugby, UAR nu și-a asumat responsabilitatea pentru omagiul sub așteptări pentru cele ce a fost Diego Maradona. Jucătorii spun că au fost foarte concentrați pe pregătirea meciului cu Noua Zeelandă și că organizarea unui omagiu nu ar fi trebuit să fie lăsată în grija lor. Nu le-au plăcut nici cele trei suspendări, dar nu acesta este principalul lor motiv de supărare, conform publiației argentiniene Olé

Jucătorii acuză lipsa de implicare a mangerului echipei Marcelo Loffreda care ar fi trebuit să se ocupe de astfel de lucruri.

Ca formă extremă de protest, jucătorii iau în calcul să nu intre în teren la meciul cu Australia din ultima etapă a Tri Nations 2020, ceea ce ar fi o premieră nedorită de nimeni. 

UPDATE Suspendările sportivilor au fost retrase

Federația argentiniană de rugby a anunțat, joi, că  a analizat cele întâmplat și a decis retragerea suspendărilor celor trei jucători, iar Pablo Matera rămâne în continuare căpitan de echipă. Cu toate acestea, el nu va juca sâmbătă cu Australia. 

"Au ajuns la un acord cu Uniunea pentru a nu juca acest joc", a declarat antrenorul Pumelor, Mario Ledesma. „Pablo nu va juca acest joc, dar el este în continuare căpitan. Au crezut că este cel mai bine pentru toată lumea.

„Ce pot spune despre acești trei jucători tineri și bărbați minunați este că sunt ființe umane grozave. Au suferit mult săptămâna aceasta, familiile lor au suferit foarte mult săptămâna aceasta. Este foarte trist să vezi. Ei recunosc ceea ce au făcut și sunt cu adevărat regretați și rușinați de ceea ce au făcut. Nu sunt aceiași oameni ca la 17 sau 18 ani. ”, a mai spus Ledesma. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te