România – Kosovo 2-0. Meci dramatic. Am învins după o partidă cu o poveste unică

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.09.2023 - 09:36
România – Kosovo 2-0. Meci dramatic - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Meciul România – Kosovo, câştigat până la urmă de Tricolori, cu 2-0, a fost unul cu un istoric dramatic şi unic, în felul său.Finalmente, în a doua parte a reprizei secunde, kosovarii au scăpat complet hăţurile din mână şi au pierdut, după ce s-au epuizat.

SHARE

Meciul s-a terminat cam la 150 de minute după fluierul de start. Ultraşii de la peluză au provocat scandal, iar arbitrul francez Willy Delajod a întrerupt meciul.

Fanii au aruncat în min. 18, cu torţe, în spatele porţii kosovarului Arijanet Muric. Suporterii aceştia au aruncat cu petarde şi au desfăşurat un banner ''Basarabia e Romania, Kosovo e Serbia'', la care nu au renunţat în ciuda faptului că Ianis Hagi şi Nicolae Stanciu au mers să discute cu ei.

România – Kosovo 2-0. Meci dramatic

Crainicul stadionului a făcut apel, la instalaţia de sonorizare, ca spectatorii să se comporte în mod civilizat, dar inutil. Arbitrul a trimis echipele la vestiare, peste alte trei minute.

Au urmat îndelungi discuţii între suporterii ultraşi, pe de o parte, şi stewarzi şi negociatorii Jandarmeriei, pe de altă parte, în cusul cărora ultraşii au cedat bannerele puse în discuţie.

Tricolorii au făcut un meci destul de bun, comparativ cu cel cu Israel, de sâmbătă, chiar dacă victoria s-a conturat târziu, prin golurile marcate de Nicolae Stanciu (83) şi Valentin Mihăilă (90+3).

Citeşte şi: Partida România - Kosovo, suspendată. Mesajul galeriei României care a trimis Kosovo la vestiare

Ambele goluri au ceva în comun: au fosst înscrise după ce mingea a lovit bara, apoi a intrat în plasă. România ratase anterior un penalty şi avea avantaj numeric încă din prima repriză.

Acest succes menţine România în cursa de calificare, pe locul al doilea în grupă, după Elveţia, cu 12 puncte. Oaspeţii au reuşit să îşi creeze prima ocazie, în meciul de la Bucureşti, prin Zhegrova (în minutul 10), care a şutat din colţul careului mare, dar Moldovan a fost la post.

După incidentele care au dus la întreruperea jocului, România a controlat jocul în totalitate, revenind mai bine de la vestiare, dar nu a reuşit să îşi creeze prea multe ocazii.

Citeşte şi: Tensiuni în Kosovo: Secretarul general al NATO îndeamnă la evitarea ''turnării gazului peste foc”

Ianis Hagi , care a fost play-makerul echipei, până când a fost schimbat cu Olimpiu Moruţan, a şutat prin faţa porţii (23), iar Bancu nu a fost nici el precis, din poziţie excelentă (26).

Kosovo a fost cel mai aproape de deschiderea scorului (29), la o gafă uriaşă a lui Andrei Burcă, însă Radu Dărguşin a salvat incredibil, de pe linia porţii, mingea trimisă de Muriqi.

O nouă eroare a lui Burcă l-a pus în poziţie de finalizare pe Zhegrova (41), dar acesta a şutat pe lângă.

Eliminare la Muriqi

În min. 42, s-a produs o fază foarte importantă pentru desfăşurarea jocului: valorosul atacant Muriqi a primit al doilea cartonaş galben, pentru lovirea cu cotul, în pometul drept, a lui Screciu, la un duel aerian. Muriqi (Mallorca) primise şi primul avertisment, tot pentru acelaşi gen de lovitură, conform Agerpres.

Echipa României a devenit mai incisivă după intrarea lui Alibec, care a şutat de la 20 de metri (48), iar Muric a scăpat mingea în corner. Stanciu a executat modest o lovitură liberă (51), iar Muric a boxat fără emoţii.

În min. 58, Coman a fost faultat în careu, de Amir Rrahmani, şi arbitrul a dictat penalty, însă Stanciu a executat previzibil, la firul ierbii, şi Muric a apărat.

Enter Moruţan, not Sandman

România a crescut presiunea la poarta oaspeţilor, dar ocaziile clare au întârziat să apară. Muric a prins şutul lui Alibec de la circa 25 de metri (64), în timp ce la poarta noastră Dresevic l-a testat pe Moldovan, cu o minge trimisă de la distanţă, reţinută în doi timpi, de portarul Rapidului (75).

În minutul 83, Moruţan, noul play-maker al echipei, a luat o acţiune pe cont propriu, a făcut o bicicletă, a centrat la Mihăilă, şutul acestuia a fost blocat, iar mingea a sărit la Stanciu, care a înscris, cu un şut de la 15 metri, revanşându-se după penalty-ul ratat.

Au urmat câteva minute de degringoladă în echipa României, după ce kosovarii au ieşit la joc, având o situaţie foarte bună de gol, însă Moldovan a respins şutul, la colţul scurt al lui Loshaj (85).

Posesie net superioară

Pe contre, România a ratat ocazii mari, prin Moruţan (88) şi Alibec (89), fiind aproape să fie pedepsită de Muslija (90), lăsat liber, dar care a şutat pe lângă. Mihăilă (90+3) a încheiat conturile, cu un şut sub transversală de la 8 metri, la centrarea lui Raţiu.

Ultima ocazie a meciului a fost un şut de la 17 metri expediat de Alibec (90+4) şi deviat în corner, de defensiva kosovară. Potrivit site-ului UEFA, România a avut o posesie de 66%, faţă de 34% Kosovo. Tricolorii au fost net superiori la capitolul şuturi, 21-7 la poartă, 8-3 pe poartă, 5-2 la cornere.

România este neînvinsă în această campanie, cu trei victorii şi trei egaluri, având 12 puncte, după Elveţia, 14 puncte, dar înaintea celorlalte echipe: Israel, 11 puncte, Belarus, 4 puncte, Kosovo, 4 puncte, şi Andorra, 2 puncte.

Luna viitoare, România va juca în deplasare, cu Belarus (12 octombrie), şi acasă, cu Andorra (15 octombrie).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te