Povestea sportivei româncei care a ajuns campioană mondială, dar a plătit un preț uriaș: „Am dureri”

DE Alin Crișan | Actualizat: 29.03.2024 - 10:21
Povestea sportivei românce care a ajuns campioană mondială, dar a plătit un preț uriaș: „Am dureri” - Foto: Colaj
Povestea sportivei românce care a ajuns campioană mondială, dar a plătit un preț uriaș: „Am dureri” - Foto: Profimedia Images

Mihaela Melinte este un nume cu greutate în atletismul românesc și internațional. De-a lungul carierei sale, ea a reușit să stabilească recorduri mondiale și să obțină medalii de aur la marile competiții, dar suma pentru aceste performanțe s-a „decontat” la sfârșit.

SHARE

Mihaela Melinte rămâne un nume de referință în sportul românesc, ea având în palmares nu mai puțin de 12 titluri mondiale la aruncarea ciocanului. A făcut performanță, a avut satisfacții, dar a rămas și cu sechele la genunchiul drept. Cea mai mare realizare a ei este faptul că a devenit mamă, și asta s-a întâmplat doar după ce și-a încheiat socotelile cu competițiile sportive.

Povestea sportivei românce care a ajuns campioană mondială, dar a plătit un preț uriaș: „Am dureri”

Mihaela Melinte, născută la 27 martie 1975 în Bacău, România, este una dintre cele mai strălucite figuri din lumea aruncării de ciocan. De la o vârstă fragedă de 11 ani, Mihaela s-a îndreptat către atletism și și-a dedicat întreaga viață sportului de performanță.

Mihaela a început să practice atletismul în anul 1988, sub îndrumarea antrenorului Teodor Agachi, la CSȘ Bacău. Încă de la început, pasiunea și talentul său au fost evidente, iar ascensiunea sa în lumea aruncării cu ciocanul a fost rapidă și spectaculoasă.

Din 1991, Mihaela s-a specializat în această probă, care a fost introdusă atunci în competițiile interne și internaționale la femei. De-a lungul carierei sale, a reușit nenumărate performanțe de top, devenind una dintre cele mai bune aruncătoare de ciocan din țară și din lume.

Citește și: Povestea primei românce care a câștigat Olimpiada la Judo. Antrenorul o refuză pe motiv că e mică

Cariera sa a fost una presărată cu succes și recorduri impresionante. Ea a dominat scena națională, devenind de mai multe ori campioană națională și stabilind un record național impresionant de 76,07 metri. Realizările ei nu s-au oprit însă doar la nivel național. Mihaela Melinte a devenit campioană mondială în 1998 și campioană europeană în același an, demonstrând o dominare fără egal în ceea ce privește aruncarea de ciocan, potrivit cosr.ro.

Perioada 1994-1999 a fost una de glorie pentru Melinte, care a stabilit nu mai puțin de opt recorduri mondiale în acest interval de timp. 

În 1999, Mihaela a reușit să doboare recordul mondial în aruncarea cu ciocan, cu o distanță de 76,07 metri, la câteva zile după cucerirea titlului de campioană mondială la Sevilla. A devenit lider european la Budapesta, în 1998, cu o distanță de 71,71 metri. În total, a doborât recordul național la senioare de 22 de ori, ceea ce demonstrează nu doar talentul său, ci și perseverența și dedicarea pe care le-a avut în timpul carierei sale.

În 2000, Mihaela a câștigat locul I la „Cupa Europei” grupa A, într-o performanță memorabilă pentru ea și pentru România. Pentru toate acestea, a primit multe distincții și recunoașteri, printre care titlul de „Maestră emerită a sportului”, acordat în anul 1999, potrivit ligasportivilor.ro.

Dar nu doar performanțele sale au făcut-o remarcată în lumea sportului. Mihaela a fost și un model de dăruire și de pasiune pentru sport, care a inspirat mulți tineri sportivi să își urmeze visurile și să depășească limitele. Ca antrenoare, a continuat să își dedice viața sportului, îndrumând tinerii sportivi și ajutându-i să își atingă potențialul maxim.

Și-a întemeiat familie doar după ce s-a retras

Mihaela Melinte s-a retras din activitate în anul 2009. „În 2009 aruncam aproape de 70 m, nu mi-am făcut baremul pentru mondiale, mai îmi trebuiau câțiva cm, nu am fost la mondiale și în momentul acela m-am retras. Bineînțeles suferind și niște probleme de genunchi. Și așa am reușit să mă retrag mai repede”, a povestit fosta campioană.

Însă a face sport de performanță presupune o voință de fier și, implicit, multe renunțări. Preocupată de antrenamente și de obținerea celor mai bune rezultate, fosta campioană se poate declara – de câțiva ani – fericită și pe plan personal, întrucât experimentează cu succes meseria de mamă.

Citește și: Marele regret al lui Bunaciu, prima medaliată la Mondiale din natația românească: „M-au bătut”

„Nu mi-am făcut familie până în 2010, în 2011 am reușit să fac primul copil și în 2014 al doilea copil. Deci n-am putut să le fac la tinerețe când era ok, acum am 42 de ani și am 2 copii mici, când puteam să îi am mari și să fie altfel”, a declarat Mihaela Melinte.

Mamă a unei fetițe de 6 ani și a unui băiețel de 3 ani și 8 luni, antrenoarea mărturisește că îi va familiariza cu sportul. “Nu neapărat să îmi calce pe urme, dar o să-i îndrept spre sport pentru că este foarte bun pentru copil. Indiferent ce sport, deci nu neapărat aruncarea ciocanului, orice sport: natație, handbal, volei, atletism, a conchis ea.

Prețul performanței: „Am dureri în fiecare zi”

Sportul de performanță i-a adus medalii și faimă, dar și probleme de sănătate. “Am 3 operații la acel genunchi, dar deocamdată nu se mai poate face nimic pentru că am cartilajul dus, cartilajul de pe rotulă se pare că nu-l mai am. Și din cauza asta, dacă stau liniștită în pat, nu am nimic, dar cum stau mai mult în picioare, deja simt…

Nu am mai făcut recuperare, chiar deloc, nici nu m-am mai interesat de sănătate. Da, dureri am în fiecare zi. După amiază sau seara, dureri infernale de genunchi. Le ignor.

Citește și: Drama Angelicăi Rozeanu, campioana mondială la tenis de masă. Alungată din țară, soțul e arestat

După cum ați văzut, am reușit să arunc o piruetă, o să fac demonstrația și cu 4 piruete”, a declarat Mihaela Melinte, potrivit libertatea.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te