Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
9.457.295 Votanți în România
52,52 %
813.845 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Drama Angelicăi Rozeanu, campioana mondială la tenis de masă. Alungată din țară, soțul e arestat

DE Alin Crișan | Actualizat: 09.08.2023 - 19:00
Angelica Rozeanu - Foto: Colaj
Angelica Rozeanu - Foto: Colaj

Angelica Rozeanu, campioana uitată a tenisului de masă, a fost hăituită toată viața de comuniști, ca în final să-i interzică să practice sportul care o pasiona și să-i retragă cetățenia. Câștigă 5 titluri mondiale consecutive la tenis de masă.

SHARE

Angelica Rozeanu, campioana uitată a tenisului de masă. A scris istorie pentru România timp de peste 25 de ani, însă numele sportivei a fost şters din istorie.

Drama Angelicăi Rozeanu, campioana uitată a tenisului de masă

Prima oară din cauza originii evreieşti, a doua oară pentru că a plecat din ţară. Un lucru rămâne cert, Angelica Rozeanu este ultima campioană mondială non-asiatică la tenis de masă, iar recordul datează de mai bine de jumătate de secol.

Născută într-o familie de evrei din Bucureşti, pe 15 octombrie 1921, Angelica Rozeanu s-a întâlnit cu tenisul de masă întâmplător.

Citește și: Drama Andreei Răducan, care pierde aurul olimpic pentru o pastilă de Nurofen. Cum s-a răzbunat

„Fratele meu a cumpărat o rachetă şi mingi şi le-a pus pe masa din sufragerie, când eram într-o convalescenţă după o scarlatină. Aveam opt ani şi jumătate. Aşa a început cariera mea. Apoi a cumpărat o masă normală şi venea cu prietenii lui şi jucam acolo. La un moment dat s-a mutat un club de sport vis-a-vis de casa mea şi mergeam acolo la turnee de vară. Băieţii râdeau de mine pentru că eram atât de mică, că abia ajungeam până la masă. Am luat locul trei, doi şi pe urmă locul întâi şi m-am fixat acolo”, povestea Angelica Rozeanu într-un interviu acordat TVR în 2004.

În 1933, la 12 ani, Angelica Rozeanu a câştigat Cupa României la tenis de masă, ca după trei ani să devină pentru prima oară campioană naţională. Succesul i-a adus calificarea la Campionatul Mondial din 1937, unde a ajuns până în optimile de finală. 

Legionarii îi confiscă averea familiei

În plină ascensiune, sportiva primeşte prima mare lovitură a destinului. Legionarii preiau puterea în 1940 şi începe persecuţia evreilor din România. Familia Rozeanu ajunge la sapă de lemn în scurt timp, după ce averea i-a fost confiscată.

În tot acest timp, Angelica Rozeanu primeşte interdicţia de a intra într-un club sportiv. Începutul războiului a îndepărtat-o de sportul în care începuse să devină un adevărat star mondial. Între 1940 şi 1945, jucătoarea de tenis de masă nu a putut să participe la nicio competiţie, dar nu s-a dat bătută.

Citește și: Calvarul Dianei Mocanu: la 16 ani era campioană olimpică, la 18 se retrage. Azi, e complet uitată

Comuniştii ajung la putere în 1947, iar Angelica Rozeanu revine în sală, însă nici de această dată nu are linişte. Sportiva primeşte interdicţia de a merge la Campionatul Mondial de la Budapesta din 1950, cu toate că obţinuse trei medalii de bronz la ediţia din 1948, potrivit fanatik.ro.

Îi este permisă deplasarea abia după ce promite că se va întoarce cu medalii de aur, ceea ce se şi întâmplă. Angelica Rozeanu a câştigat patru medalii, două dintre acestea fiind de aur, la simplu şi cu echipa. Nimeni nu se gândea, dar începea hegemonia româncei la cel mai înalt nivel. 

Cinci titluri mondiale consecutive la simplu pentru Angelica Rozeanu

Între 1951 şi 1955, Angelica Rozeanu a dominat proba de simplu de la Campionatul Mondial de tenis de masă. Românca a câştigat cinci titluri mondiale consecutive, iar ediţia din 1953, organizată la Bucureşti, a fost Everestul carierei, cu medalii de aur la simplu, dublu, dublu mixt şi cu echipa. 

Chiar dacă era cea mai galonată sportivă a momentului, comuniştii i-au făcut viaţa greă, mai ales după ce soţul acesteia a fost arestat când a vrut să fugă din ţară. În plus era acuzată că şi-a vândut numele străinilor, după ce o fabrică din Austria producea palete „Rozeanu”, sau că a primit mai mulţi bani decât trebuia pentru cele patru medalii de aur câştigate în 1953.

Fuge în Israel. Campioana se angajează într-o fabrică

În 1960 primeşte acceptul să plece în Austria, unde fusese invitată de Gertrude Pritzi, multiplă medaliată la Campionatele Mondiale de tenis de masă.

Citește și: FOTO Delia, în genunchi la Untold. Artista era la un pas să leșine: „Aproape l-am pierdut”

„În Austria m-a sunat fostul meu soţ, care mi-a spus că trebuie să profit de această ocazie şi să merg în Israel, să nu-mi bat joc de libertatea fetiţei noastre. Şi am plecat. Nici în Israel nu mi-a fost foarte uşor. Ca să mă întreţin am lucrat şi într-o fabrică de calculatoare”, a rememorat Angelica Rozeanu în 2005.

Comuniştii iau decizia să-i retragă cetăţenia, iar numele sportivei a fost şters din istorie. În Israel, românca a continuat să joace şi a câştigat trei titluri de campioană naţională între 1960 şi 1962.

Palmares fantastic

Angelica Rozeanu a reuşit 40 de titluri naţionale, dintre care 18 la simplu, şi 15 titluri mondiale, cu acest palmares fiind cea mai prodigioasă campioană a tuturor timpurilor în această disciplină sportivă, menţionează volumul Campionii Secolului XX.

Pentru performanţele sale extraordinare cât şi pentru contribuţia adusă dezvoltării tenisului de masă, federaţia internaţională de specialitate (FITT) i-a acordat Angelicăi Rozeanu meritul de a fi invitat de onoare la toate ediţiile campionatelor mondiale ale acestei discipline sportive.

Reuşitele sale extraordinare au fost trecute în Cartea Recordurilor în anul 1998. În 1954 a fost desemnată Maestru Emerit al sportului de autorităţile de la Bucureşti, iar în 2004 a primit din partea statului român ordinul Meritul sportiv, Clasa I.

Pe 21 februarie 2006, Angelica Rozeanu a murit în Israel, departe de ţară. Prin palmaresul său extraordinar, obţinut printr-o tenacitate aparte ce i-a permis să întoarcă şi cele mai grele meciuri cât şi prin talentul său unic, Angelica Rozeanu a scris una dintre cele mai frumoase pagini din istoria tenisului de masă românesc şi internaţional, potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te