Marele regret al lui Bunaciu, prima medaliată la Mondiale din natația românească: „M-au bătut”

DE Alin Crișan | Actualizat: 16.11.2023 - 18:31
Marele regret al lui Bunaciu, prima medaliată mondială din natația românească: „M-au bătut” - Foto: Arhivă/ Colaj

Carmen Bunaciu a fost prima medaliată a României la un CM de nataţie. Sportiva a povestit cum era să rateze cea mai mare performanță a sa, dar și care a fost cel mai mare regret al vieții sale.

SHARE

Carmen Bunaciu a fost prima medaliată a României la un CM de nataţie. În 1982, la Guayaquil, românca câştiga medalia de argint, cu toate că echipa ţării noastre a fost la un pas să nu mai ajungă în Ecuador, la Campionatul Mondial, dintr-un motiv surprinzător.

Marele regret al lui Bunaciu, prima medaliată mondială din natația românească

Născută pe 15 septembrie 1961, la Sibiu, Carmen Bunaciu a început înotul la şapte ani în oraşul natal, după o selecţie organizată de Şcoala Generală nr. 1. Şase ani mai târziu, sportiva ajungea la CS Dinamo Bucureşti, iar în 1975 reuşea să câştige primul titlu la Balcaniadă.

Citește și: Povestea românului declarat cel mai bun handbalist din lume. Condamnat la închisoare, fuge din țară

În 1979, Carmen Bunaciu câştiga medalia de aur la probele de 100 de metri şi 200 de metri spate la Universiada de la Mexico City. 

Doi ani mai târziu, sportiva dinamovistă îşi apăra cu succes titlurile obţinute în Mexic. 

Marea performanţă a venit în 1982, la Campionatul Mondial de nataţie de la Guayaquil (Ecuador), însă echipa României a fost aproape să rateze prezenţa la competiţie.

Era să rateze cea mai bună performanță a sa

Înotătorii români au ratat plecarea, după ce au fost întorşi de la aeroport. Sportivii nu îşi făcuseră un vaccin necesar pentru deplasarea în Ecuador, împotriva febrei galbene.

După o săptămână, Carmen Bunaciu şi colegii ei au reuşit să plece, iar la Madrid, unde au avut escală, sportiva a reuşit să facă un scurt antrenament în piscina Ambasadei României în Spania. Ajunsă la Guayaquil chiar în noaptea de dinaintea calificărilor.

Chiar dacă era afectată de schimbul fusului orar, Carmen Bunaciu a luptat şi a obţinut calificarea în finala probei de 200 de metri spate.

Citește și: Calvarul lui Drâmbă, campion olimpic la scrimă: Șters din istorie, moare în mod suspect în Brazilia

„Acea medalie, din 1982, e foarte preţioasă pentru mine. Drumul a fost cu peripeţii, trebuia să facem un vaccin specific zonei, dar când am ajuns la aeroport, de unde aveam cursa spre Madrid, a venit o asistentă care ne-a spus mie şi Cristinei că nu putem pleca pentru că nu făcusem vaccinul respectiv.

L-am făcut, am stat câteva zile până îşi făcea efectul şi am plecat după o săptămână, am ajuns la Guayaquil duminică seară înainte să înceapă competiţia. Noroc că proba mea favorită atunci era 200 metri spate şi a fost programată în ultima zi de concurs, deci duminica următoare”, a rememorat pentru Agerpres.

Regretul sportivei: „M-au bătut”

Sportiva a dezvăluit într-un interviu cel mai mare regret al vieții sale. Locul 4 la Moscova și la Los Angeles.

Carmen s-a clasat la Jocurile Olimpice pe locul 4 la 100 m și 200 m spate la Moscova 1980 și la 100 m spate la Los Angeles 1984. 

Citește și: Povestea singurei românce care deține un record olimpic: „Am învins SUA și Rusia alergând în salină”

„La Moscova a fost ultima ediție la care au participat câte trei sportivi din fiecare țară. M-au bătut trei nemțoaice, și am venit a patra și la 100, și la 200. Apoi am scăpat de ele la Los Angeles, dar n-a fost să fie. Cred eu că n-a fost să fie, n-am reușit la Jocurile Olimpice", spunea ea. 

„A fost marele regret, acum e mai mic pentru că mi-am dat seama după un timp că totuși locul patru în lume nu e chiar atât de la îndemână", potrivit gsp.ro.

Se retrage la 25 de ani

S-a retras din activitatea competiţională în 1986, la 25 de ani, dedicându-se apoi muncii de antrenor şi reuşind să pregătească o serie de sportivi cu performanţe notabile pe plan intern şi internaţional.

"Îmi doream să fiu şi eu pe mal, să înoate alţii şi eu să-i susţin, dar am văzut cât de greu e şi în această ipostază. Am antrenat şi copii, şi juniori, şi seniori, şi la lotul olimpic o perioadă. Era o răspundere mult mai mare, dar fiecare moment era deosebit", declara Carmen Bunaciu, în legătură cu începutul carierei sale de antrenor, în interviul pentru Agerpres din mai 2019.

În anii 1989-1992 a făcut parte din colectivul tehnic care s-a ocupat de pregătirea lotului olimpic şi naţional de înot.

A fost distinsă cu titlurile de "Maestră a sportului", "Maestră emerită a sportului" şi "Antrenoare emerită de înot" şi i-au fost acordate, de-a lungul timpului, diferite ordine, medalii şi diplome pentru contribuţia la afirmarea înotului românesc.

Carmen Bunaciu se numără, alături de Octavian Bellu, Iolanda Balaş-Soeter, Ilie Năstase, Cristian Gaţu, Otilia Bădescu, Ruxandra Dragomir ş.a., printre sportivii şi antrenorii români de prestigiu prezenţi în paginile volumului "Visul de a deveni campion'', semnat de promotorul de fitness Mihai Dragomir şi lansat la 12 martie 2014.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te