Manchester City, reprimită în Champions League

DE Newsweek România | 15.07.2020 - 09:02

Manchester City va putea evolua în cupele europene după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a revocat decizia inițială luată de UEFA.  

SHARE

Astfel, TAS a acceptat apelul celor de la Manchester City, iar gruparea pregătită de Pep Guardiola va putea evolua în sezoanele următoare ale Champions League.  

Manchester City va trebui să plătească totuși o amendă de 10 milioane de euro. Amenda inițială stabilită de UEFA era de 30 de milioane de euro.  

Reprezentanții TAS au menționat că au ajuns la această decizie deoarece UEFA nu a demonstrat că cei de la City au încălcat cu adevărat fair-play-ul financiar, iar unele fapte s-au prescris.  

În aceste condiții, Manchester City primește un imbold moral puternic înaintea confruntării retur cu Real Madrid din manșa retur a optimilor de finală din Champions League. Prima manșă a fost câștigată de Manchester City cu 2-1, iar returul este programat pe 7 august, de la ora 22:00.  

De altfel, bookmakerii celebrei agenții de pariuri online Unibet o văd pe Manchester City a treia favorită la câștigarea actualei ediții din Champions League, cu o cotă de 5.00.

Principala favorită este Bayern Munchen, cu cota 4.50, urmată de Paris Saint-Germain, cu cota 4.75. A patra favorită este Atletico Madrid, cu o cotă de 9.00, iar Atalanta este a cincea favorită, având cota 12.00.  

Istoricul acestui caz  

UEFA a decis la mijlocul lunii februarie să o excludă pe Manchester City din cupele europene pentru două sezoane și să-i aplice o amendă în valoare de 30 de milioane de euro.   Forul continental a luat această decizie ca urmare a unor dezvăluiri făcute de cotidianul german Der Spiegel în noiembrie 2018.

Atunci, publicația germană a redat anumite documente și emailuri care arătau că Manchester City ar fi încălcat regulile fair-play-ului financiar.

Astfel, reprezentanții UEFA au susținut că City a comis încălcări grave ale regulilor, care interziceau unui club participant în cupele europene să cheltuie mai mult decât câștigă și să primească injecții de capital din partea acționarilor.  

Potrivit UEFA, City a fost sancționată pentru subevaluarea veniturilor din contractele de sponsorizare intrate în buget între 2012 și 2016.   Ulterior, oficialii lui Manchester City au făcut apel la TAS după decizia UEFA și a avut câștig de cauză.   "Manchester City nu și-a mascat contractele de sponsorizare, dar nu a reușit să coopereze cu UEFA", a menționat TAS.  

Reacția UEFA după decizia TAS  

În urma deciziei TAS, UEFA a reacționat prin intermediul unui comunicat de presă în care și-a susținut poziția.  

"Comisia TAS a considerat că nu există suficiente probe pentru a confirma concluziile ICFC și că un număr de presupuse încălcări s-au prescris din cauza termenului de 5 ani inclus în regulamentul UEFA. În ultimii ani, fair-play-ul financiar a reprezentat un rol important, care a protejat cluburile și le-a ajutat să fie viabile financiar", a transmis UEFA.  

Manchester City pregătește transferuri de top după decizia TAS  

La scurt timp după ce TAS a luat această decizie, presa din Anglia a aflat deja planul pe care conducerea lui Manchester City îl are pentru viitorul apropiat.  

Astfel, în această vară, “cetățenii” se pregătesc să investească nu mai puțin de 200 de milioane de euro în transferuri. Iar principalul vizat este compartimentul defensiv.  

City a avut mari probleme în apărare în acest sezon, în care a pierdut titlul în fața lui Liverpool, echipa primind 11 goluri mai mult decât în sezonul precedent, când reușea să câștige titlul.  

Astfel, în fruntea listei de achiziții se află David Alaba de la Bayern Munchen, care poate juca atât în centrul apărării cât și în banda stângă. În schimbul său, City se pregătește să achite 60 de milioane de euro.  

Tot în compartimentul defensiv, Pep Guardiola îl dorește și pe fundașul central de la Napoli, Kalidou Koulibaly, cotat la 80 de milioane de euro.   În schimb, în linia ofensivă, Pep Guardiola dorește să întărească din nou echipa cu Saul Niguez de la Atletico Madrid. Asta în condițiile în care David Silva și Leroy Sane sunt deja istorie, iar Kun Aguero a intrat în ultimul an de contract.  

De asemenea, șeicii lui Manchester City vor să-i propună inclusiv lui Pep Guardiola prelungirea contractului, în condițiile în care și contractul acestuia expiră în 2021. Sunt șanse mari ca și Guardiola să accepte prelungirea contractului. Antrenorul catalan este plătit de City cu 20 de milioane de euro pe sezon.  

Manchester City ocupă în momentul de față locul 2 în Premier League, cu 72 de puncte, 21 sub liderul Liverpool, care a câștigat deja titlul. Gruparea de pe Ettihad Stadium este deja sigură de prezența în sezonul următor al Ligii Campionilor. Totuși, marele vis rămâne câștigarea competiției încă din acest sezon.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te