VIDEO Lipsă de respect față de Pele. Neymar și alte vedete ale Braziliei nu au fost la funeralii

DE Alin Crișan | Actualizat: 05.01.2023 - 18:52
Funeraliile lui Pele - Foto: Profimedia

Puțini dintre câștigătorii brazilieni anteriori ai Cupei Mondiale au călătorit pentru a aduce un ulitim omagiu legendei fotbalului, Pele.

SHARE

Unii dintre cei mai cunoscuți fotbaliști din Brazilia s-au confruntat cu o reacție furioasă din partea fanilor, în timp ce expertii s-au întrebat de ce aceștia nu au participat la ceremoniile de adio ale lui Pelé.

Citește și: Mama lui Pele, în vârstă de 100 ani, nu știe că fiul ei a murit: Cortegiul va trece prin fața casei

Sute de mii de oameni au așteptat luni, ore în șir, sub un soare arzător, să treacă pe lângă sicriul legendei fotbalului, decedat recent, pe terenul Vila Belmiro din Santos.

Dar doar câțiva câștigători ai Cupei Mondiale cu Brazilia au făcut călătoria de-a lungul coastei de la São Paulo pentru a-i aduce un omagiu. Ricardo Kaká, Neymar da Silva Santos Júnior și Ronaldo Nazario, sunt doar câțiva fotbaliști criticați pentru absența de la funeralii. 

Citește și: Pele a lăsat o cutie neagră în vestiarul echipei Santos și a cerut să fie deschisă după moartea sa

„Pelé este cetățean al lumii, la același nivel cu Nelson Mandela sau Mahatma Gandhi, dar brazilienii nu știu cum să recunoască asta”, a spus José Ferreira Neto, cândva fost mijlocaș brazilian și acum unul dintre cei mai mari prezentatori TV din Brazilia. 

„Dacă au fost câștigători ai Cupei Mondiale și nu au venit să-l vadă pe Pelé, ce pot să le spun? Cel puțin, arată o lipsă de respect.”

Neto, care a jucat pentru arhirivalii lui Santos, Corinthians, a apărut marți dimineața devreme la veghea de 24 de ore și a fost precedat de o mulțime de demnitari, inclusiv președintele FIFA, Gianni Infantino; Alejandro Domínguez, șeful Confederației Sud-Americane de Fotbal CONMEBOL; și guvernatorul São Paulo, Tarcísio de Freitas.

Citește și: Singurul român care jucat în aceeași echipă cu Pele: „A fost un miracol să joc alături de el”

Luiz Inácio Lula da Silva a zburat și el din Brasilia la mai puțin de 48 de ore după ce a fost învestit pentru al treilea mandat ca președinte.

Mulți dintre coechipierii lui Pelé au murit, iar alții au peste 80 de ani și o sănătate precară.

Cu toate acestea, mai mulți dintre cei care au jucat alături de el au fost acolo, inclusiv Clodoaldo Tavares de Santana, care a fost singurul din legendara echipă a Braziliei din 1970 care și-a făcut apariția la funeralii. Tostão (Eduardo Gonçalves de Andrade), Jairzinho (Jair Ventura Filho), Roberto Rivellino, Gérson de Oliveira Nunes și Wilson Piazza s-au remarcat prin absența lor.

Citește și: Românul ce a avut misiunea de a-l „anihila” pe Pele: L-am atacat kamikaze din spate, ne-am scuipat

Niciunul dintre cei jucătorii care a jucat în echipa Braziliei, care a câștigat al cincilea și cel mai recent titlu de Cupă Mondială în 2002, nu a fost prezenti și doar unul din echipa victorioasă din 1994 a apărut, Mauro Silva, care este acum vicepreședinte al federației de fotbal São Paulo.

Sicriul lui Pelé a fost transportat prin Santos marți dimineață, de la stadion până la mausoleul unde a fost înmormântat, iar mulțimi uriașe au însoțit cortegiul pe ultimul drum. 


Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te