Două tenismene românce o scapă pe Halep de acuzația că s-a dopat intenționat. Luau aceleași pilule

DE Alex Darvari | Actualizat: 05.11.2022 - 20:56
Halep - FOTO: FB

Simona Halep nu a folosit substanțe mascante, spun singurii avocați români de la „Sport Resolutions”, tribunalul londonez care o va audia.

SHARE

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

Citește și: Ipoteză halucinantă. Halep ar fi putut consuma mâncare contaminată la US Open. Ce aliment este vizat

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani. 

Alte două românce au fost obligate să folosească medicamentul utilizat de Simona iar una dintre ele a învins cancerul.

Cele două medicamente luate zilnic de Halep, „Euthyrox”, pentru glanda tiroidă, și un anticoncepțional, nu pot forma o combinație, prin care Simona să fi intenționat ascunderea presupusului doping cu „Roxadustat”.

„Ele nu sunt substanțe mascante. Diureticele sunt de obicei substanțe mascante dar acestea ar fi ieșit în analize și ITIA (n.r. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului), autoritatea de management care a făcut prima fază a procedurii, ar fi făcut publice sau ar reieși din documentele depuse ca, pe lângă substanța Roxadustat, ar exista și alte substanțe diuretice”, dezvăluie Paul Ciucur, unul dintre cei doi avocati romani alesi ca arbitri de Sport Resolutions, tribunalul independent londonez care o va audia pe Halep.

Halep are o secreție insuficientă de triiodotironina (T3) și tiroxină (T4) care influențează hormonul de stimulare a tiroidei (TSH) motiv pentru care, zilnic, utilizeaza Euthyrox 50 mcg. Puțini știu că nivelul hormonului de stimulare a tiroidei diferă în perioade distincte ale zilei: dacă concentrația maxima este sesizabilă între orele 2 și 4 dimineața, cea minimă este percepută de Simona între orele 17 – 18 după amiaza, tronson temporal în care, de regulă, Halep este programată să joace meciuri la turnee.

Alte exemple

Nu întâmplător, Simona solicită organizatorilor să aibă programate partidele fie de la oră fixă (Not Before, adică “nu înainte de orele…” ), ca debut al meciului, fie chiar ca primă întâlnire din desfășurătorul disputelor din ziua respectivă.

Diagnosticată cu mononucleoză infecțioasă (boală virală contagioasă transmisă prin sărut, comunicare intimă, mâini, obiecte de uz casnic, tuse, strănut, transfuzie de sânge, etc) în primavara lui 2021, Irina Begu a ratat Jocurile Olimpice de la Tokio și continuă tratatmentul caracteristic “bolii sărutului” (n.r. așa cum mai este denumită mononucleoza).

Ca și Halep, Begu a trebuit să combată efecte secundare ca infecția sinusurilor, a amigdalitelor, streptococică a gâtului dar și o posibilă splină mărită, anemie sau inflamarea a ficatului.
Pentru a urma tratamentul post-mononucleoză, Begu nu a fost obligată să ceară “excepție de uz terapeutic”, așa cum joacă, încă din 2011, Venus Williams, diagnosticată cu sindromul Sjogren, boală fără vindecare (inflamații ale articulațiilor, oboseală cronică, ochi și gură uscate).

Cu neoplasm tiroidian a fost identificată Andreea Vanc, ex-numărul 40 mondial la dublu, câștigătoare a două titluri WTA (Strasbourg, 2005 și Estoril, 2007): “Mi s-a extirpat un nodul din glanda tiroidă. Practic, am rămas numai cu jumătate din această glandă endocrină. S-a constatat, ulterior, că era plin de celule a căror evoluție era de natură canceroasă” a dezvăluit timișoreanca experiența traumatizantă prin care a trecut într-un spital din Roma unde își cumpărase un apartament în Ariccia, Castello-Romana, arată prosport.ro.

Ulterior, Vanc s-a mutat în Olanda iar acum este antrenoare federală în Hong Kong.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te