Incredibila viață a Mihaelei Buzărnescu, povestită de New York Times

DE Paul Cozighian | Actualizat: 04.06.2018 - 02:52

Mihaela Buzărnescu este revelația ediției din acest an a Roland Garros. Cotidianul american New York Times i-a dezvăluit incredibila poveste de viață: jucătoarea vorbește patru limbi străine, are un titlu de doctor și a fost cât pe ce să renunțe la tenis.

SHARE

„Dr. Buzărnescu înregistrează cea mai spectaculoasă urcare de la Roland Garros 2018”, a scris Ben Rothenberg, corespondentul New York Times la Roland Garros, după victoria de vineri a jucătoarei românce în fața numărului 4 mondial Elina Svitolina. „Înaintea acestei săptămâni, românca nu câștigase nici un meci la vreun Grand Șlem! Și iat-o acum în optimile de finală, după ce a spulberat-o în două seturi pe ucrainianca Elina Svitolina, una dintre cele mai serioase pretendente la titlu ”, a notat jurnalistul.

Interesul lui Ben pentru acest meci - ca si a celorlalți jurnaliști americani - era de fapt legat de faptul că aici se decidea viitoarea adversară a americancei Madison Keys (13 WTA) în optimile de finală.

Citește și: Surpriză. Mihaela Buzărnescu o elimină pe Elina Svitolina. Ce a spus nr. 4 mondial

Cu toții veniseră să analizeze evoluția Elinei Svitolina. Absolut nimeni nu-și închipuia că o cvasi-necunoscută din România ar fi putut să-i pună probleme deosebite dublei campioane de la Roma, din 2017 și 2018!

Mihaela Buzărnescu însă, a reușit să pună capăt aventurii ucrainencei încă din turul al III-lea, jucând un tenis vecin cu perfecțiunea. Am avut senzația că urmăresc un meci de simplu masculin, atât de tare se lovea în minge. Un tenis extrem de spectaculos, cu o permanentă alternare a loviturilor, mingi tăiate, mingi lungi sau liftate, întotdeauna executate în momentele oportune și care aterizau de cele mai multe ori  în teren, destabilizând-o pe campioana din Ucraina.

Vorbește patru limbi străine

Revenind la corespondentul New York Times, acesta nu s-a mulțumit cu conferința de presă comună la care am asistat cu toții, ci a cerut un interviu separat cu sportiva din România, care a petrecut, în total, aproape 45 de minute cu presa străină scrisă și radio-televizată. Însă nu atât surprinzatoarea ei victorie a atras atenția jurnaliștilor cât povestea ei personală, despre care cu siguranta se va mai vorbi și în zilele urmatoare.

Citește și: Elogii pentru Buzărnescu înainte de meciul de duminică

Pentru că această sportivă, care vorbește la perfecție patru limbi străine (Martyn Herman, corespondentul Reuters, era uluit aseară în conferința de presă de nivelul de exprimare - impecabil - al Mihaelei în limba engleză), are un doctorat în științe sportive, și a fost numărul 4 mondial la junioare. În 2005, la prestigiosul turneu de juniori de la Orange Bowl, avea să piardă doar în finala cu Caroline Wozniacki, actualul număr 2 mondial.

Imediat după ar fi urmat trecerea la profesionism, însă Buzarnescu s-a accidentat la umăr și a fost obligată să oprească totul vreme de șase luni de zile. În acest răstimp, contractul cu Adidas și Wilson au expirat, iar Mihaela nu a mai reușit să obțină ajutor „nici de la federația română, nici din alta parte”, conform declarațiilor ei pentru New York Times.

Ulterior Mihaela începe să urce, cu greu, spre topul 150. Însă apariția unei dureri mari în zona meniscului stâng îi va stopa din nou cariera, de data aceasta pentru o perioadă mult mai lungă de timp.

Mihaela Buzărnescu, în meciul cu Elina Svitolina


Teză de doctorat despre dezvoltarea psihomotorie

Cele două intervenții chirurgicale la genunchi nu au reușit să o scape de durerea respectivă și Mihaela s-a gândit serios să renunțe definitv la tenis. S-a apucat de studii doctorale și a scris o teza legată de dezvoltarea psihomotorie a tinerilor jucători de tenis între 12 și 14 ani…„Mi-am spus că mi-ar face bine pentru CV, dacă nu voi mai juca tenis, să mă ajute să-mi găsesc ceva de lucru în țară sau în străinătate”, a declarat Mihaela Buzărnescu jurnaliștilor americani. 

Își termină teza în decembrie 2016 și  în primăvara lui 2017, în timpul unei competiții din liga olandeză, durerile la genunchi au dispărut. Un adevărat „miracol”, cum o spune chiar ea. Nimeni în afara de familia ei nu mai spera într-o revenire a Mihaelei pe circuit. Urmează o ascensiune rar întâlnită la o competitoare de vârsta ei.

Buzărnescu câștigă 4 titluri la rând la turnee ITF din Ungaria, Turcia, Spania și Germania și se vede propulsată pe tablou la US Open, unde pierde la Wozniacki în primul tur. Ulterior joacă finala WTA la Linz și își continuă ascensiunea în 2018, cu semifinale la Midland și Strasbourg, și finale la Hobart și Praga.

Citește și:  VIDEO. Premieră pentru Mihaela Buzărnescu, la Roland Garros

400 de locuri într-un an

Astfel, în mai puțin de un an, românca trece de la locul 350-400, la locul 33 înainte de Roland Garros. La Paris Buzărnescu a câștigat primele 3 meciuri în doar 2 seturi, demonstrând o plăcere de a juca și o lipsă totală de emoții indiferent de adversar.

„Sunt fericită să fiu aici și să obțin asemenea rezultate”, a declarat ea presei. „Joc cât pot în fiecare zi -și la simplu și la dublu- și mă bucur de fiecare moment petrecut aici. Fiindcă niciodată nu știi ce te așteaptă în viitor. Știind prin ce am trecut, nu-mi doresc decât să rămân cât mai mult posibil la nivelul de acum”.

Duminică 3 iunie, Mihaela Buzărnescu o va întâlni în optimile de finală pe Madison Keys (SUA, 13 WTA) finalistă la US Open anul trecut. „Totul este posibil", a concluzionat Mihaela, „nu-mi cunosc limitele…"


_________________________________________________

Foto: Sonia Bossy și Paul Cozighian, pentru Newsweek România


Paul Cozighian este corespondent special Newsweek România la Roland Garros

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te