Ambiții, meschinării, lipsa unui management profesionist în sport trimit finala campionatului pe un stadion construit acum 70 de ani.
Dacă de autostrăzi, școli și spitale nu s-a îngrijit, România a construit stadioane noi într-o veselie. Toate din bani publici și, mai ales, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții.
Citește și: VIDEO Ucraina contraatacă cu artilerie și avioane. Peste 100 de atacuri asupra armatei ruse
Noile stadioane au dus fotbalul românesc și mai mult în jos, prezența echipei naționale sau a cluburilor în Europa fiind inexistentă. O explicație: în loc să investească sutele de milioane în sportul de masă, România ridică stadioane de zeci de mii de locuri pentru partide la care asistă sute de spectatori. În loc să investească în copii, bagă bani în partide de liga 1 și liga 2 la care nu se uită nimeni. Pentru orgoliul local al unor primari sau politicieni.
Pe unele stadioane nou contruite, joacă echipe de divizie inferioară la Alexandria, Turnu Măgurele, Târgu Jiu. Pe stadioane ultra moderne joacă echipe de ligă secundă Universitatea Cluj sau Steaua București. La Ploiești, achipa a ajuns anul acesta în prima ligă după mai mulți ani de încercări.
Pe altele joacă echipe fără pretetenții europene: Rapid. Din cele două echipe din Craiova, unde există de asemenea stadion nou, una e în play-out, cealaltă va trebui să dispute un meci de baraj pentru a ajunge să joace în cupele europene.
Citește și: Director la stat cu 4.000 €/lună, condamnat la pușcărie. Și-a decontat alți 12.000 € pentru chirie
La Târgoviște se fac două stadioane, deși Chindia nu a scăpat de grijile retrogradării fiind la baraj. Și la Sibiu se face o arena nou, echipa intrând anul acesta în prima divizie. La Sibiu se contruiește un stadion din bani publici. Echipa a intrat, anul acesta, în prima divizie.
În următorii ani, vor apărea stadioane noi în București (Dinamo) și Timișoara.
Paradoxal, echipele care se bat la câștigarea campionatului sunt și singurele care nu au primit cadou stadioane noi din partea statului: CFR Cluj și FCSB. Partida se va juca la Buzău pentru că în Ghencea nu vrea armata, în Giuulești se opune galeria, la Craiova e prea mare rivalitatea. Așa se întâmplă când ajungi stăpân peste bunuri realizate din bani publici.
Astfel că partida din ultima etapă, care va decide titlul, se va juca pe arena din Buzău și pentru că Arena Națională nu e disponibilă în acea dată.
Stadionul din Buzău are doar 13.000 de locuri, a apărut în anii 40 și a fost modernizat în 2008.
Într-o țară care nu are nici măcar 1.000 de kilometri de autostradă, în care nu s-a construit nciiun mare spital în 30 de ani, iar școlile cad pe copii, statul român alocă miliarde pentru stadioane unde joacă echipe profesioniste (vorba vine). Echipe care joacă doar pentru orgoliul local pentru că în Eruopea, România nu contează.
Lista stadioanelor făcute din bani publici.
Stadion Național Arena - 1,2 miliarde euro. Stadionul este închiriat de echipele FCSB și Dinamo București.
Stadion Târgoviște. Cost - 350 milioane
Echipa retrogradează pe un stadion nou Dacă vechiul stadion va fi limitat la 8.500 de locuri, noua arenă va avea 12.000 de locuri. Aceasta va fi constuită la ieșirea din Târgoviște, spre Găești, și va costa aproximativ 75 de milioane de euro: 70 de milioane de euro din partea Companiei Naționale de Investiții (CNI) și 5 milioane din partea Consiliului Județean Târgoviște.
Stadion Sibiu - Cost 215 milioane
La Sibiu, pe banii localnicilor nu al țării Ce scria Turnul Sfatului în decembrie 2021: La un an de la demararea lucrărilor la Stadionul municipal, pentru cea mai scumpă investiție realizată din banii sibienilor s-a calculat că mai e nevoie de încă peste 43 de milioane de lei, față de estimările inițiale. Contractul inițial semnat de Primăria Sibiu cu Con-A a avut o valoare de 136,5 milioane de lei (peste 28 de milioane de euro).
Stadion Târgu Jiu. Cost: 121.147.831 lei.
„Cost: 121.147.831,8 lei cu TVA si taxe incluse Complexul este compus dintr-un stadion de fotbal cu capacitatea de 12.400 locuri pentru spectatori in tribune acoperite si va asigura facilitatile necesare desfasurarii competitiilor sportive care sa indeplineasca cerintele UEFA pentru categoria 4 de clasificare a stadioanelor, astfel incat desfasurarea unor meciuri din campionatele europene sa se poata desfasura pe teren propriu”, potrivit CNI.
Este folosit de echipa Pandurii Târgu Jiu care a retrogradat în Liga a 3-a.
Stadion Turnu Măgurele. Cost 75 milioane lei.
Echipa Turris Turnu Măgurele, patronată de fiul lui Liviu Dragnea, s-a desființa. Stadionul nu mai e folosit.
Newsweek România a scris că La Turnu Măgurele, orașul unde Valentin Dragnea domiciliază și are afaceri, Compania Națională de Investiții a alocat 4,5 milioane de euro pentru ridicarea unui stadion modern.
Citește și: Un stadion de la Daddy pentru Junior
Stadion Ion Oblemenco, Craiova. Cost – 240 milioane lei
„Stadionul a fost conceput pentru a putea găzdui meciuri din cadrul UEFA Champions League, UEFA Europa League, FRF – Liga I. Stadionul va fi folosit de asemenea pentru alte tipuri de sporturi: rugby (Rugby Union si Rugby League, rugby in 7), oina, hochei pe iarbă, minihochei sau fotbal american. Se vor putea organiza în incinta complexului sportiv și concerte, târguri, expoziții, evenimente culturale și sociale”.
Complex Sportiv Municipal Alexandria. Cost 48 milioane de lei.
Proiectul este în derulare prin CNI și a început în timpul domeniei lui Liviu Dragnea, foarte atașat de oraș. Echipa joacă în Liga a III-a
Complex Steaua București. Cost 407.000.000 lei
Noua arena are o capacitate de 31.254 locuri și indeplineste criteriile impuse de UEFA pentru derularea de competitii sportive pentru nivelul de clasificare UEFA 4.
Pe ea joacă echipa armatei CSA Steaua care a promovat, anul acesta în Liga a II-A.
Stadion Rapid: 200 milioane de lei
Capacitate de aproximativ 14.000 de locuri. Poate găzdui meciuri UEFA. Pe el joacă echipa Rapid București dinn Liga I.
Stadionul Ilie Oană, Ploiești. Cost 65 milioane de lei
Stadionul a fost finalizat în 2011 și a fost finanțat de la bugetul local. Echipa Petrolul Ploiești a intrat în Liga I.
Cluj Arena. Cost 200 milioane de lei
Cluj Arena a fost construit în 2011 pe locul fostului stadion Ion Moina. Proprietarul stadionului este Consiliul Județean Cluj, însă principalul beneficiar este clubul FC Universitatea Cluj 1919.
Universitatea evoluează în Liga a II-a.