Eduard Novak, campion paralimpic fără un picior, președinte la Ciclism, super-ministrul Sportului

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.12.2020 - 09:38
Eduard Novak este primul campion paralimpic român Foto: Facebook

În 1996, Eduard Novak (44 de ani) a avut un accident și i-a fost amputat piciorul drept, dar nu s-a lăsat. A devenit campion paralimpic la Jocurile de la Londra (2012). Acum este președintele Federației Române de Ciclism și propunerea UDMR pentru ministerul Sportului.

SHARE

Carol-Eduard Novak, președintele Federației Române de Ciclism, este propunerea greu de refuzat a UDMR pentru ministerul  Tineretului și Sportului.  

Eduard Novak (44 de ani) este președintele Federației Române de Ciclism din 2013. El s-a născut la Mierures Ciuc, iar cariera sportivă şi-a început-o ca patinator de viteză, sport în care a câştigat mai multe competiţii internaţionale.

Eduard Novak a continuat să facă sport de performanță Foto: Facebook

În 1996 a suferit un accident rutier în urma căruia i-a fost amputat piciorul drept. Cu taote acestea a continuat să facă sport de performanță și a devenit primul campion paralimpic român.

Citește și

VIDEO Povestea vieții lui Benny Adegbuyi, campionul de K1 care se declară mândru că e român

La Beijing (1998) a câştigat o medalie de argint, în proba de contratimp, pe șosea. Apoi, în 2012 s-a întors de la Londra cu două medalii, una de aur şi una de argint, în proba de urmărire pe pistă, respectiv în proba de contratimp, pe șosea.

Eduard Novak a fondat o echipă profesionistă de ciclism în 2012, sub numele de Tuşnad Cycling Team, devenită între timp Novak Team (echipă continentală), iar recent a înfiinţat şi o academie de ciclism.

Citește și

FOTO Campiona europeană Larisa Iordache, ghinion în dragoste. A pierdut doi iubiți în 2020

EL va fi al 24-lea ministru din 1989 încoace. După patru miniștri care nu au avut o legătură cu sportul de performanță, revine un un fost sportiv la MTS.

 „Sunt convins că pot să fac lucruri grozave pentru sportul românesc"

''Sunt extrem de onorat să fiu propunerea UDMR pentru Ministerul Sportului şi le mulţumesc pentru încredere. Mă bucur că toate eforturile şi realizările mele de până acum atât ca sportiv, cât şi ca mentor sau preşedinte al Federaţiei Române de Ciclism m-au condus către această propunere. Sunt conştient de munca pe care o presupune această funcţie, de provocările pe care le implică, dar sunt convins că pot, alături de echipa potrivită, să fac lucruri grozave pentru sportul românesc, pentru tinerii talentaţi şi pentru campionii noştri", a declarat Eduard Novak. 

Citește și

VIDEO Cine este „Colosul din Carpați", campion la judo și la sambo

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.