Calvarul Dianei Mocanu: la 16 ani era campioană olimpică, la 18 se retrage. Azi, e complet uitată

DE Alin Crișan | Actualizat: 01.08.2023 - 20:50
Diana Mocanu, Cucerește lumea la 16 ani, dar se retrage la 18, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Colaj

Diana Mocanu, românca de „aur”, a şocat nataţia mondială la Sydney, la Jocurile Olimpice, prin două victorii fantastice. La doar 16 ani reuşea să învingă crema nataţiei feminine pe distanţă scurtă în proba de spate.

SHARE

Diana Mocanu a fost dublă campioană olimpică la Sydney. În 2000, lumea înotului învăţa numele unei sportive din România care i-a uimit pe specialişti. La doar 16 ani, înotătoarea reuşea să câştige două medalii de aur la nataţie şi bătea recordul olimpic la proba de 100 de metri spate.

Diana Mocanu, românca de aur care a uimit o lume întreagă

Născută pe 19 iulie 1984, la Brăila, Diana Mocanu a început să practice înotul încă de la şase ani. Motivul era acela că stătea foarte aproape de Liceul cu Program Sportiv din Brăila. La scurt timp, înotătoarea a ajuns în lotul olimpic al României.

Studiind la Liceul cu Program Sportiv din oraşul natal, a început să practice înotul de performanţă, fiind antrenată de către Laura Sachelarie. O perioadă a evoluat fiind legitimată atât la LPS Brăila, cât şi la Clubul Sportiv Municipal Brăila.

Citește și: Un nou fenomen se ridică în natația românească. A doborât recordul vechi de 21 ani al Dianei Mocanu

La Campionatele Europene de juniori de la Moscova, desfăşurate în 1999, Diana Mocanu a obţinut primele rezultate importante pe plan internaţional, trei medalii de aur la 50 m spate, 100 m spate şi 200 m spate.

Un an mai târziu, la Campionatele Europene de juniori de la Dunquerque (Franţa), a repetat performanţa, câştigând medalii de aur la 100 m spate, 100 m fluture şi 200 m mixt, probă la care a stabilit şi un nou record naţional şi european.

Diana Mocanu, dublă campioană olimpică la Sydney în 2000

Diana Mocanu a devenit campioană olimpică la JO de la Sydney din 2000. Prima probă la care a participat a fost cea de 100 de metri spate, iar în calificări a obţinut timpul 1:01.18, al doilea cel mai bun, iar în acelaşi timp dobora recordul naţional.

În semifinale, Diana Mocanu a obţinut cel mai bun timp şi s-a calificat în finală, spre surprinderea tuturor. Pe 18 septembrie a avut loc finala în Centrul Internaţional din Sydney, iar Diana Mocanu a făcut o cursă perfectă, reuşind timpul 1:00.21. Cu această ocazie, brăileanca a doborât recordul olimpic deţinut Krisztina Egerszegi (Ungaria).

Citește și: Povestea româncei, campioană mondială la canotaj, care e coafeză în Italia. Am luat viața de la zero

Era pentru prima oară în istorie când un reprezentant al României lua aurul în concursul olimpic de înot. Şi mai impresionantă a fost victoria venită de la 200 de metri spate. Diana a fost singura înotătoare de la acea ediţie care a coborât sub 2:10.

Succesele de la Sydney promiteau o dominaţie a sportivei din Brăila, ceea ce nu s-a întâmplat. Diana a mai cucerit aurul mondial în 2001, la 200 de metri, şi argintul la 100 de metri, potrivit orangesport.ro.

Se retrage la 18 ani: „Eram terminată”

În mod subit, în 2002, şi-a anunţat retragerea, la doar 18 ani. 

“Eram terminată fizic şi psihic. De la vârsta de 12 ani a trebuit să fac faţă unui volum de muncă imens. A fost un efort foarte intens, cu rezultate pe măsură. Recordurile mele naţionale, la toate categoriile de vârstă, au rezistat mulţi ani. Unele încă mai rezistă. După Olimpiada de la Sydney am cerut un an de pauză, pentru că eram extrem de obosită. Din păcate, am fost obligată să merg mai departe, iar organismul meu a cedat”, a povestit peste ani Diana Mocanu, potrivit fanatik.ro.

La 20 iunie 2005, Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon a organizat ceremonia de retragere a înotătoarei Diana Mocanu. Aceasta a anunţat că nu va mai participa în competiţii înaintea Jocurilor Olimpice din 2004 de la Atena, după ce nu a reuşit să îndeplinească baremul de calificare.

A rămas în uitare

Bloggerul Bogdan Tache a povestit pe site-ul personal, un episod care a avut-o în centrul atenției pe Diana Mocanu.

Povestea Dianei, fata care la doar 16 ani bucura o națiune întreagă prin performanțele extraordinare obținute la Jocurile Olimpice de la Sydney, nu este, din păcate, singulară și vorbește de la sine despre condiția marilor campioni într-o țară care nu a știut și nu știe încă să-și promoveze și să-și respecte adevăratele valori.

„Am copilărit în același cartier în care părinții mei stăteau la două blocuri de părinții ei. Nu am mai văzut-o de mult, dar azi ne-am reîntâlnit în piață.

Citește și: FOTO Primul român care a jucat la FC Barcelona: A câștigat toate trofeele, dar a murit la poker

S-a așezat liniștită la rând, în spatele meu, căutând din ochi produsele de pe tarabă. Eu mi-am luat porția zilnică de roșii proaspete, iar ea și-a luat două pungi de fasole. Am mai bântuit puțin prin piață după o legătură de mărar, iar la întoarcere am trecut iarăși prin fața tarabei unde ne-am întâlnit și i-am spus vânzătoarei:

– Astăzi ați avut o zi norocoasă.

– Da?! De ce? mă întreabă nedumerită.

– Mai țineți minte fata care a luat în urma mea două pungi de fasole?

– Da, îmi spune.

– Fata aia este Diana Mocanu.

Nedumerită, vânzatoarea se uită întrebător la mine parcă spunându-mi:

– Cine naibii e Diana Mocanu?

– Fata asta a luat două medalii de aur la înot la Olimpiada de la Sydney, îi spun.

– Da?! Ce păcat că nu am știut! M-aș fi uitat și eu mai bine la ea să o cunosc.

Trăim într-o țară complet defectă. O țară care își uită valorile și puținii campioni care îi duc numele cu cinste peste hotare. Diana e „nimeni” acum. O știu câțiva prieteni, vecini și oameni din sport. Diana a fost condamnată la uitare nu numai de statul român, ci și de propriul său oraș. M-am întristat teribil”, e un pasaj din postarea lui Bogdan Tache de pe blogul personal, potrivit prosport.ro.

În prezent, Diana Mocanu trăiește în Brăila și antrenează campioni, fiind profesoară de înot. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te