Povestea româncei, campioană mondială la canotaj, care e coafeză în Italia. Am luat viața de la zero

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.06.2023 - 00:48
Isabela Onofrei - Foto: Facebook/ Isabela Onofrei

Isabela Onofrei, fostă campioană mondială la canotaj și medaliată cu aur la diverse competiții internaționale, a luat „viața de la zero” în Italia.

SHARE

Isabela Onofrei, în vârstă de 29 de ani și originară din Roman, județul Neamț, locuiește de peste opt ani în Montelibretti, Italia, împreună cu familia sa. Deși inițial a lucrat ca babysitter, acum s-a stabilit ca și coafeză. Cu toate acestea, dragostea ei pentru sport rămâne la fel de puternică ca atunci când a participat la turnee internaționale și a câștigat medalii de aur.

Româncă, fostă campioană mondială la canotaj, coafeză în Italia

Ea spune că își păstrează speranța de a forma într-o bună zi un grup de copii români și de a deveni antrenoarea lor.

A început să vâslească la vârsta de 15 ani. Deși este originară din Roman, a urmat cursurile unui liceu sportiv din Orșova.

„La vârsta de 15 ani am fost selectată de un antrenor de canotaj din Orșova, în timp ce frecventam școala de acolo, pentru a mă antrena în acest sport la clubul sportiv nautic din localitate.

Părinții mei au fost de acord, în ciuda distanței semnificative față de casă. De acolo a început călătoria mea în competițiile internaționale majore”, spune Isabela Onofrei

„Am muncit din greu. Aveam și trei antrenamente pe zi”

În 1997, a început să se antreneze și să frecventeze școala din Orșova, iar după doar doi ani a ajuns în echipa națională de canotaj pentru juniori, ceea ce i-a adus mari satisfacții, inclusiv câștigarea unei medalii de aur la Campionatele Mondiale de juniori de la Plovdiv, Bulgaria.

"Am muncit din greu în anii petrecuți la liceul sportiv din Orșova. Am studiat mult în timp ce participam la antrenamente. Antrenamentele aveau loc uneori de trei ori pe zi, erau obositoare, dar atunci când iubești ceea ce faci, nu contează cât de greu devine.

Se pare că antrenamentele mele au dat roade, deoarece în 1999 am fost selecționat de antrenoarea Cristina Maliș pentru echipa națională de juniori.

„Am câștigat medalii de aur. Am amintiri de neuitat din acea perioadă”

Am participat la mai multe campionate internaționale unde am câștigat medalii de aur. Unul dintre ele a fost la Brno, în Republica Cehă. Aceste competiții au prefigurat succesul pe care aveam să-l obțin la Campionatele Mondiale de la Plovdiv, Bulgaria, în luna august a aceluiași an. Am participat și am câștigat medalia de aur la categoria 8+1. Am amintiri de neuitat din acea perioadă".

A învățat arta canotajului de la „regina canoeului” Elisabeta Lipă

Din diverse motive, printre care și transferul la clubul Dinamo, Isabela a decis să rămână în Italia după Campionatele Mondiale "under 23" desfășurate la Genova.

"După succesul de la campionatele mondiale din Bulgaria, au urmat mai multe competiții și, bineînțeles, numeroase antrenamente. În acest timp, am avut ocazia să cunosc mari canotori, cum ar fi incomparabila Elisabeta Lipă, de la care am învățat foarte multe.

Am sperat în acea perioadă că mă voi putea transfera la un club de elită din capitală, cum ar fi Dinamo, unde aș putea avea un salariu și aș putea participa la competiții pentru a câștiga ceva bani și a mă întreține.

No photo description available.

Isabela Onofrei - Foto: Facebook/ Isabela Onofrei

Deși cariera mea a progresat, nu am reușit să realizez acest lucru. Am fost din nou selecționat pentru echipa națională "under 23" și am participat la Campionatul Mondial din 2003, de data aceasta la Genova, în Italia. Nu am câștigat nicio medalie acolo; am terminat pe locul 7. Din cauza acestui eșec și a gândului că nu voi putea continua la Dinamo, am decis să rămân în Italia, unde sora mea locuia deja la Roma."

De la zero în Italia

În Italia, Isabela și-a dorit să-și continue pasiunea pentru sport și se alătură unui club, participă la competiții și câștigă medalii de aur. În același timp, este nevoită să lucreze ca babysitter, dar urmează și o școală de hairstyling în Roma. În prezent, are un loc de muncă ca stilistă de păr.

"Soțul meu a făcut tot posibilul să mă ajute să practic canotajul din nou și a luat legătura cu un club din Settebagni, în apropiere de Roma.

Am început să practic canotajul din nou, într-o echipă de două persoane, împreună cu o italiancă. Am participat la diferite competiții, fie la ergometru, fie pe apă.

La competițiile pe apă, care au avut loc la Piedilugo sau Lacul di Vico, am obținut locul întâi și medalii de aur. Nu am continuat mai departe, deoarece nu mi-a plăcut deloc atitudinea antrenorului. Am renunțat, având speranța că voi găsi în cele din urmă un club în care să mă pot antrena și să practic acest minunat sport.

No photo description available.

Isabela Onofrei - Foto: Facebook/ Isabela Onofrei

Speranța încă există, deoarece vârsta îmi permite încă să revin în circuitul de nivel înalt. Viața merge înainte, însă am trebuit să îmi găsesc un loc de muncă. 

Am urmat o școală de hairstyling în Roma timp de doi ani și acum lucrez pe cont propriu ca stilistă de păr. Am mai lucrat și ca babysitter, deoarece trebuia să mă întrețin."

Visul Isabelei nu se limitează doar la a reveni în competiții, ci și la posibilitatea de a antrena copii români în acest sport.

"Cred că acesta ar fi unul dintre cele mai mari visuri ale mele care s-ar îndeplini. Să antrenez copii în acest sport complex, frumos și care le poate aduce multe satisfacții.

No photo description available.

Isabela Onofrei - Foto: Facebook/ Isabela Onofrei

Chiar dacă nu este plătit la fel ca fotbalul sau tenisul, este un sport de elită. Aș dori să antrenez copii români, dar acest lucru necesită un proiect și resurse financiare. 

Mulți copii ai românilor din Italia nu au posibilitatea să practice un sport din cauza costurilor ridicate. Un astfel de proiect le-ar oferi măcar posibilitatea de a-l practica în weekend. Sper că în cele din urmă cineva ne va ajuta”, spune Isabela Onofrei, potrivit gazetaromânească.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te