Statul împarte inegal: David Popovici - 100.000 € pentru aur mondial. Un aur olimpic - 70.000 €

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 05.07.2022 - 16:05
David Popovici - 100.000 € pentru aur mondial / Profimedia

Înotătorul David Popovici a fost premiat de statul român cu suma de 200.000 de euro după ce a devenit campion mondial în probele de 100 m și 200 m liber. Asta în condițiile în care un campion olimpic este premiat cu doar 70.000 de euro.

SHARE

Ministerul Sportului l-a premiat pe David Popovici cu un milion de lei, o sumă record pentru un sportiv român devenit campion mondial.

Citește și: VIDEO "Regina din Madrid", văduvă de interlop, prima șefă româncă de clan mafiot, închisă în Spania

Înotătorul va mai primi încă 500.000 de lei din partea Clubului Dinamo, astfel încât suma totală se va ridica la aproximativ 300.000 de euro.

Newsweek România a cerut către Ministerul Sportului să ne comunice ce criterii s-au luat în calcul pentru premierea cu un milion de lei a înotătorului David Popovici după câștigarea celor două titluri mondiale. I-am rugat să ne precizeze dacă și viitorii campioni mondiali la alte discipline sportive vor fi premiați cu aceeași sumă. Nu am primit răspuns.

Citește și: Accidentul Popovici

În comparație, canotoarele Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioane olimpice la dublu vâsle feminin, au primit doar câte 70.000 de euro, aceasta fiind suma maximă pentru o medalie olimpică de aur pe care o plătește COSR. 

Citește și: Viața de lux a româncei care era proxeneta șefă din Northampton și Birmigham: F... me, I'm brilliant

Ana Maria Brânză, multimplă campioană mondială și europeană, a primit doar 50.000 de euro după ce a devenit vice-campioană olimpică la spadă, la JO de la Tokyo. 

Premiul oferit de COSR pentru o medalie olimpică de bronz este de 30.000 de euro. 

Ce se va întâmpla dacă la un alt sport, un alt sportiv va veni iar cu două medalii de aur?

„Ce a făcut David nu mai are sens să discutăm. Au curs râuri de cerneală, e minunat. Suma putea să fie și dublă, putea să mai aibă și un zero în plus, nu contează. Ideea e că s-a creat un precedent. 

Dacă s-ar fi comunicat înainte că această premiere este pentru cele două titluri și pentru că David a reușit să bată un record vechi de 50 de ani (n.r. - a câștigat aurul atât la 100, cât și la 200 de metri), atunci restrângeai aria. 

Sunt foarte curioasă acum ce s-ar întâmpla dacă la un alt sport un sportiv va veni iar cu două medalii de aur, pentru că acum încep competițiile de obiectiv la sporturile olimpice, Campionate Europene, Campionate Mondiale. 

Mi-aș fi dorit tare mult ca, pe lângă această sumă, să vină cineva să spună «OK, ăștia sunt banii pentru David, dar venim și suplimentăm bugetul Federației Române de Natație și Pentatlon pentru un proiect». Abia atunci făceai ceva pentru sport”, a declarat Ana Maria Popescu la emisiunea „Ora exactă în sport” pe ProX.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te