Cine e gimnasta care a fost colegă cu Nadia, la Montreal? Dacă celebritatea Nadiei Comâneci durează de 48 de ani, de la Jocurile Olimpice din 1976, când a uimit lumea gimnasticii cu performanțele sale, tot atât timp s-a scurs de când una dintre coechipierele alături de care a obținut argintul în proba de echipe a intrat în anonimat, cel puțin în ochii publicului larg.
Cine e gimnasta care a fost colegă cu Nadia, la Montreal? A dezvăluit brutalitatea lui Bela Karolyi
În vara lui 1976, Nadia Comânesci „spărgea” barierele gimnasticii, zguduind din temelii acest sport și rescriindu-i regulile, după ce obținea prima notă de 10 din istorie - de fapt, a primit șapte note 10 în acel concurs - devenind și triplă campioană olimpică, la doar 14 ani și 8 luni.
De aceea, a fost supranumită, din acel moment, „zeița de la Montreal”, iar presa internațională a numit acea mare competiție drept, „Olimpiada Nadiei”.
Citește și: A murit Bela Karoly, antrenorul Nadiei Comăneci. Avea 82 de ani
Nadia făcea parte, însă, și dintr-o echipă, alături de alte cinci gimnaste: Teodora Ungureanu, Mariana Constantin, Gabriela Trușcă, Anca Grigoraș și Georgeta Gabor.
Ultima - ca înălțime, având doar 1,42 m - din lotul României - Georgeta Gabor era, în schimb, printre primele la voință și putere de muncă, deși avea doar 14 ani și 4 luni la momentul competiției.
S-a născut - predestinare, probabil - în Onești, orașul natal al Nadiei, dar și locul unde, la acea vreme, se pregătea echipa națională, sub comanda cuplului de antrenori Bela și Martha Karolyi.
Prin urmare, calea spre gimnastică a venit aproape firesc, dar includerea în echipa de șase pentru Olimpiada din 1976 a necesitat enorm de multă muncă, sacrificii și, cum avea să mărturisească mult mai târziu, multă teroare psihică, dar și fizică, mai ales din partea lui Bela Karolyi.
Georgeta Gabor - prima din dreapta - la Montreal, mergând în fața Nadiei, alături de alte colege de echipă, sub protecția poliției canadiene - Foto: Profimedia Images
Georgeta a făcut la Montreal un concurs onorabil, obținând locul 21 la individjual compus. În probele pe aparate s-a clasat pe locul 16 la bârnă, 17, la sol, 26, la paralele inegale și pe 38, la sărituri, potrivit olympics.com.
Dar efortul său a contat, astfel încât, la final, când s-a tras linia în proba pe echipe, România a reușit să cucerească medalia de argint și titlul de vicecampioană olimpică, fiind întrecută doar de o formație a URSS-ului incredibil de puternică, având-o în frunte pe campioana olimipică și mondială en-titre, Ludmilla Turișceva, secondată de alte două mari sportive, Nellie Kim și Olga Korbut.
Dar visul olimpic, cu momentul său de glorie pentru Georgeta - și de glorie eternă pentru Nadia - a trecut rapid, iar întoarcerea la antrenamente a fost chinuitoare.
Citește și: Skoda și 100.000 lei pentru Nadia după JO de la Montreal. Ședința în care Ceaușescu a împărțit banii
Treptat, Georgeta a simțit că nu mai poate suporta umilințele și abuzurile antrenorului Karolyi, secondat și la acest capitol, tot cu mare „succes”, de soția sa, Martha. De aceea, a renunțat la carieră și la activitatea competițională, reintrând în anonimat, dar unul mult mai liniștit.
Georgeta Gabor, devenită și Antohi, după căsătorie, ajunsă acum la aproape 63 de ani, pe care-i va împlini în ianuarie, a vorbit despre acele lucruri dureroase, în 2021, în cadrul emisiunii „Adevăruri despre trecut” de la TVR, făcând dezvăluiri șocante despre Bela Karolyi și „metodele” acestuia de a le pedepsi pentru erori infime.
„De câte ori cădeai, de atâtea ori te dădea cu capul de bârnă. Aveai senzația că își varsă toți nervii pe tine. Bătaia era prezentă tot timpul. Eu n-am mâncat atâta bătaie precum alte colege.
Aveau o chestie, te dădeau cu capul de bârnă. (n.r. - Bela Karoly) Te lovea cu niște ghiuluri, doar în cap îți dădea. Te lovea cu palma, cu adidasul. În momentul în care a început să facă rezultate cu noi, a început să încuie sala la antrenamentele noastre.
N-aveam cui să spunem. Nu te întreba nimeni dacă ești sănătos sau nu. Ne-a spus că suntem cam grase. Dar noi aveam 50 de grame în plus. A venit să ne stabilească un regim de slăbire”, a dezvăluit vicecampioana olimpică în emisiunea menționată.
Georgeta Gabor Antohi a dezvăluit tratamentele brutale la care le supunea cuplul de antrenori Bela și Martha Karolyi - Foto: tvr.ro
Ea a povestit și cum a concurat în competiții cu mai multe coaste rupte, dar și cum li se dădea să mănânce extrem de puțin, în timp ce soții Karolyi se îndopau, chiar în fața lor, cu farfurii pline de cartofi prăjiți. „Erau diabolici”, a răbufnit fosta mare gimnastă.
„Am avut niște coaste rupte apoi, am căzut la paralele. Am avut două turnee la care am mers așa, nu puteam să respir. Nu-mi dădea voie să mă vait.
Antrenorii, având gir deplin din partea părinților, credeau că au drept de viață și de moarte. Mă trezeam cu palme în cap pentru că am 5 grame în plus.
De ce mi se păreau diabolici? Mergeam la masă, în străinătate, și nu aveam voie decât o felie transparentă de parizer. Ei își comandau farfurii pline la vârf de cartofi prăjiți. Dacă tot nu-mi dai voie și sunt pofticios... mănâncă în altă parte, nu cu mine de față”, a răbufnit Georgeta Gabor Antohi.
Ea și-a reamintit și alte amănunte, inclusiv înjurăturile soților Karolyi către sportive, spuse doar în limba maghiară.
Citește și: Cine e marea gimnastă care a stat în umbra Nadiei? A luat 35.000 lei pentru medaliile de la Montreal
„Te scotea în fața unui careu și te făcea de n-aveai ce să culegi de jos! Îți dădea să faci genuflexiuni până nu mai puteai. Te înjurau în limba maghiară, erau niște înjurături țintite. Aveam un jurnal în care notam tot, dar mi-a fost sustras”.
Rezultatul a fost că Georgeta a preferat să abandoneze gimnastica, ba chiar și-a scos de la inimă acest sport, pentru multă vreme.
Dar, o bună perioadă, problemele n-au încetat, ea intrând in vizorul Securității, fără a ști exact motivul. Probabil că acest lucru a avut legături și cu „trădarea” cuplului Karolyi, care a ales să rămână în SUA, în 1981.
„După ce am ieșit din gimnastică, Securitatea a stat câțiva ani pe capul meu. Veneau la mine acasă și cotrobăiau.
Am avut lehamite ani de zile pentru gimnastică, ani de zile nu m-am mai uitat la acest sport. Iert foarte mult din ce s-a întâmplat atunci, dar nu uit”, a mai adăugat Georgeta Gabor Antohi.
Și chiar dacă Bela Karolyi a murit în SUA, vineri, 15 noiembrie, la vârsta de 82 de ani, amintirea faptelor sale de acum aproape o jumătate de secol - și continuate chiar și în Statele Unite - îl va urmări și dincolo de mormânt.