VIDEO Cine e campionul olimpic român care a fost cel mai puternic, timp de 10 ani, la categoria lui

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 23.04.2024 - 14:11
Cine e campionul olimpic român care a fost cel mai puternic, timp de 10 ani, la categoria lui Foto: cosr.ro
Petre Becheru a câștigat aurul olimpic în 1984, la Los Angeles Foto: Agerpres

Un campion olimpic român a fost cel mai puternic om din țară, timp de zece ani, la categoria lui. Este unul dintre cei doi campioni olimpici la haltere din istoria României.

SHARE

Un campion olimpic român a fost cel mai puternic om din țară, timp de zece ani, la categoria lui. Este unul dintre cei doi campioni olimpici la haltere din istoria României.

Cine e campionul olimpic român care a fost cel mai puternic, timp de 10 ani, la categoria lui

Petre Becheru este unul dintre cei doi campioni olimpici români la haltere, performanţă reuşită în cadrul Jocurilor Olimpice de vară de la Los Angeles, din anul 1984.

S-a născut la 16 mai 1960, în comuna Drăgăneşti-Vlaşca din judeţul Teleorman, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, cosr.ro.

Citește și: VIDEO Cine e românca despre care britanicii spun că este cea mai frumoasă jucătoare de șah


Este absolvent al Şcolii de antrenori, promoţia 1991, arată volumul "Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România" (Ed. Aramis, 2002).

A dominat campionatul naţional de haltere, la seniori, în limitele categoriei 82,5 kg, timp de zece ani, între 1980-1990.

Citește și: Cine e gimnasta dublă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice luată de antrenori de la grădiniță

Cea mai mare performanţă a carierei sale sportive a constituit-o cucerirea medaliei de aur, pentru totalul celor două stiluri (smuls şi aruncat) la Jocurile Olimpice din 1984, de la Los Angeles.

Atunci a reuşit să ridice 155 de kilograme la smuls, depăşind cu 5 kilograme performanţa următorului clasat. La aruncat, l-a depăşit cu 7,5 kilograme pe medaliatul cu argint, australianul Robert Kabass. Japonezul Ryoji Isaoka a ocupat cea de-a treia treaptă a podiumului.

Citește și: Cine e sportiva ce a luat primul aur olimpic la floretă pentru România. Inspirată de Alexandre Dumas

Anul 1984 a fost cel în care se afla în formă maximă. În acel an a obținut nu mai puțin de patru titluri mondiale, unul dintre ele cu echipa. Trei ani mai târziu a reușit să câștige medalia de bronz la Campionatele Europene de la Reims.

După retragerea din activitatea competiţională, Petre Becheru s-a dedicat antrenoratului. În aprilie 2021, a primit diploma de merit, care a fost acordată şi antrenorilor Constantin Urdaş şi Valeriu Calancea, pentru rezultatele obţinute de halterofilii români la Campionatele Europene de haltere Seniori de la Moscova. Cu acel prilej, Loredana Toma şi Monica Suneta Csengeri au devenit triple campioane europene, la categoria 64 kg, respectiv 49 kg. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te