VIDEO „Cea mai murdară cursă de 100 m din istorie”. Record bătut. Șase atleți dopați, unul a murit

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.10.2022 - 12:42

Finala olimpică de 100 de metri din 1988 de la Seul este, probabil, cea mai controversată cursă disputată vreodată. Pentru prima dată în istorie, patru dintre cei opt concurenți au depășit bariera celor 10 secunde.

SHARE

Cursa a fost câștigată de canadianul Ben Johnson, campionul mondial la acea dată și cel mai rapid om de pe planetă, care a stabilit un nou record mondial de 9,79 secunde. El l-a întrecut pe rivalul său, legendarul Carl Lewis, din Statele Unite.

Îîn mai puțin de trei zile după cursă, Johnson a fost testat pozitiv pentru steroizi anabolizanți - și a fost deposedat de titlu.  

Lewis, care își acuzase de mult rivalul că se dopează, a fost declarat câștigător și, implicit, a devenit primul bărbat care și- a apărat cu succes titlul olimpic de 100 m.  

Cinci dintre ceilalți șapte atleți din cursa de la Seul au continuat să fie testați pozitiv sau să fie implicați în utilizarea sau furnizarea de medicamente pentru îmbunătățirea performanței, inclusiv Carl Lewis și britanicul Linford Christie, care a câștigat medalia de argint după descalificarea lui Ben Johnson.  

Moarte subită

Printre ei se număra și Desai Williams, fostul partener de antrenament al lui Johnson, care terminase pe locul șase la Seul.

În urma testului pozitiv al lui Johnson, Williams s-a numărat printre sportivii antrenați de Charlie Francis, care au recunoscut că a luat medicamente pentru îmbunătățirea performanței.  

Williams a murit subit, în aprilie 2022. A fost primul dintre cei opt finaliști de la Seul care a murit.  

Într-unul dintre interviurile acordate ulterior presei, Ben Johnson a afirmat: „Știam că alți atleți se dopează și a trebuit să decid dacă ar trebui să o fac sau nu. Am simțit că trebuie să-i mulțumesc pe oamenii din tabăra mea. Am simțit că majoritatea sportivilor cu care urma să concurez vor face același lucru”.  

Pe de altă parte, asemenea lui Carl Lewis, Linford Christie a încercat întotdeauna să se portretizeze ca un cruciat anti-doping, în ciuda istoriei sale. La Jocurile Olimpice de la Seul din 1988 au fost găsite urme ale de pseudoefedrină, după ce a obținut locul al patrulea la proba de 200 m.  

Christie a argumentat că substanța interzisă era conținută de ginsengul pe care îl lua.  

I s-a acordat oficial credit, în urma unei sedințe maraton a Comisiei Medicale a Comitetului Olimpic Internațional, care a ținut toată noaptea și în care s-a votat cu 11-10.   

Patru ani mai târziu, Christie a câștigat cursa olimpică de 100 m de la Barcelona. „Unii l-au considerat norocos”, a afirmat mai târziu fostul coechipier britanic Sebastian Coe. „Inclusiv eu”.  

În 1999, Christie a fost testat pozitiv pentru nandrolon, cu peste 100 de ori limita legală și de 1.000 de ori mai mult decât ceea ce se găsește la o persoană obișnuită. A dat din nou vina pe un supliment fără prescripție medicală, dar de data aceasta nu a fost atât de norocos și a fost interzis timp de doi ani.  

Al doilea test pozitiv l-a făcut pe sponsorul său „Puma” să renunțe la el și să-și piardă poziția de comentator de atletism în echipa BBC.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te