Halep s-ar fi dopat tot anul 2022. Cum a ajuns Simona să se apere invocând „sângerări abundente”

DE Alex Darvari | Actualizat: 26.10.2023 - 08:34
Simona Halep - Foto: Profimedia Images

Simona Halep s-ar fi dopat pe întreg sezonul 2022 arată raportul ITIA care o incriminează. Ea spune că a suferit o operație și a sângerat abundent, iar asta explică valorile ciudate din sângele ei.

SHARE

Simona Halep s-ar fi dopat pe întreg sezonul 2022 arată raportul ITIA care o incriminează. Ea spune că a suferit o operație și a sângerat abundent, iar asta explică valorile ciudate din sângele ei.

Jurnaliștii de la The Athletic fac o analiză a situației Simonei Halep înainte de recursul său la TAS. Halep vrea să răstoarne o suspendare de 4 ani primit pentrui doping. 

Un amănunt incredibil apare în analiza jurnaliștilor pe care o redăm ma jos: Halep ar fi vorbit de o operați și de sângerări abundente pentru a explica valorile anormale din sînge.

Citește și: Simona Halep a depus oficial apelul la TAS, contra Sports Resolution. Când urmează audierea

Bătălia care va determina probabil dacă Simona Halep, fostă numărul 1 mondial și dublă campioană de Grand Slam, va mai juca vreodată un meci de tenis competitiv este în curs de desfășurare. 

Halep s-ar fi dopat tot anul 2022

Echipa juridică a lui Halep, condusă de Howard Jacobs, avocatul din Los Angeles care a reprezentat unele dintre cele mai mari nume din sport în litigii antidoping, a depus apelul de notificare la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Citește și: Portret nemilos făcut celui ce ar fi trădat-o pe Halep. I-a dat produse de 1$ luate de la un prieten

Memoriile lor juridice trebuie depuse în câteva zile, după care Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA), care supervizează programul antidoping în tenisul profesionist, va avea la dispoziție aproximativ o lună pentru a răspunde. Instanța va stabili apoi o dată de audiere pentru lunile următoare.

Citește și: Simona Halep, apărată de un avocat care „i-a lăsat” fără medalii pe 2 super atleți acuzați de doping

Luna trecută, un juriu independent a emis o suspendare de patru ani pentru Halep, în vârstă de 32 de ani, găsind-o vinovată de două încălcări separate ale regulilor antidoping din acest sport, inclusiv de administrarea intenționată a unui medicament pentru îmbunătățirea performanței, în urma unui test de urină eșuat la US Open în 2022.

Halep a fost testată pozitiv la Roxadustat, utilizat în mod obișnuit pentru persoanele care suferă de anemie, o afecțiune care rezultă dintr-un nivel scăzut de globule roșii.

Roxadustat stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii, ceea ce permite o mai mare rezistență. Medicamentul face acest lucru determinând organismul să producă mai multă eritropoietină, un hormon denumit în mod obișnuit "EPO", care joacă un rol important în producerea de celule roșii din sânge.

Globulele roșii transportă oxigenul în tot corpul, ceea ce a făcut ca EPO să fie de mult timp o substanță de îmbunătățire a performanțelor deosebit de frecventă în ciclismul profesionist.

În plus, oficialii de control antidoping au argumentat cu succes că unul dintre testele de sânge ale lui Halep a arătat fluctuații neregulate ale nivelului de hemoglobină, ceea ce, potrivit acestora, sugerează că a folosit probabil substanțe interzise în timpul sezonului 2022.

În afară de faptul că a recunoscut că a luat din greșeală Roxadustat atunci când a încercat un nou supliment nutrițional înainte de US Open 2022, Halep și-a susținut nevinovăția, în special în ceea ce privește dopajul intenționat.

Fanii se întreabă ce s-a întâmplat cu un jucător care a fost un pilon de bază al eșalonului superior al turneului în ultimul deceniu.

Iată câteva răspunsuri bazate pe interviuri cu persoane implicate și cu cei care cunosc cazul.

De ce a fost suspendată Halep?

La sfârșitul lunii august a anului trecut, urina lui Halep a fost testată pozitiv pentru un nivel scăzut de Roxadustat, care se află pe lista substanțelor interzise. O lună mai târziu, un test de sânge a arătat ceea ce experții au stabilit că sunt semnele unei fluctuații nefirești a nivelului ei de hemoglobină și de globule roșii imature numite "reticulocite". Acest lucru a dus în cele din urmă la o a doua acuzație - și la o condamnare - pentru dopaj sanguin intenționat, care atrage o interdicție aproape automată de patru ani.

Ce motive extrasportive a invocat Halep pentru doping

De asemenea, echipa sa de experți va afirma încă o dată că analizele sale de sânge anterioare arată că fluctuațiile nivelului de hemoglobină au fost normale pentru ea - în limitele fluctuațiilor anterioare.

De asemenea, la momentul analizei de sânge suspecte, Halep își încheiase deja sezonul pentru a se opera la nas și nu s-a putut antrena timp de mai multe luni.

Avocații ei au argumentat că operația, care a avut loc cu 11 zile înainte de test, încheierea bruscă a regimului intens de pregătire fizică și de competiție și un ciclu menstrual abundent anterior ar fi putut cauza fluctuațiile pe care cercetătorii antidoping le-au considerat nefirești. 

În cele din urmă, ei susțin că, indiferent de modul în care se interpretează nivelurile de hemoglobină din sângele ei, de ce ar fi posibil ca ea să se dopeze în sânge când nu poate concura sau se poate antrena? Ea a făcut un test de sânge la 26 august 2022, care nu a declanșat o încălcare.

Apoi a pierdut în primul tur la US Open trei zile mai târziu și nu avea de gând să joace sau să se antreneze din nou timp de luni de zile. Acest lucru nu creează genul de scenariu logic de dopaj pe care oficialii antidoping ar trebui să îl livreze împreună cu rezultatele testelor care pot fi analizate în mod subiectiv.

Are Halep un istoric de dopaj?

Nu. Ea a făcut 56 de teste de sânge și o mulțime de teste de urină în timpul carierei sale. Ea a fost o susținătoare declarată a politicilor stricte în materie de dopaj și s-a plâns cu ani în urmă când Maria Sharapova a încercat să obțină un wild card pentru a intra în turnee după suspendarea sa din cauza dopajului. 

Are ea o apărare?

Halep a declarat că a ingerat accidental Roxadustat atunci când a trecut la un supliment, Keto MCT, care era contaminat cu acest medicament. Oamenii de știință care lucrează cu avocatul ei la cazul ei au testat lotul de supliment și au găsit urme de Roxadustat, chiar dacă acesta nu este listat pe lista de ingrediente. 

Ce a susținut ITIA?

Oamenii de știință au spus că nu au putut găsi Roxadustat în probele din suplimentul presupus contaminat pe care l-a furnizat echipa lui Halep. Cu toate acestea, ei au folosit o tehnică diferită pentru a-l căuta. Comisia care a pronunțat pedeapsa lui Halep a acceptat, în esență, că suplimentul a fost contaminat. 

Cu toate acestea, Daniel Eichner, președintele Sports Medicine Research and Testing Lab, care a fost expertul principal în acest caz pentru ITIA, a argumentat cu succes că cantitatea de Roxadustat găsită în lotul contaminat de supliment nu a fost suficientă pentru a produce cantitatea care a fost găsită în urina Halep. Așadar, trebuie să existe o altă sursă pe care Halep a luat-o în mod intenționat și care a produs nivelul ridicat. 

Care sunt posibilele linii de atac ale lui Halep în apelul său?

Experții ITIA au susținut că Halep s-a dopat probabil înainte de turneele de Grand Slam pe parcursul anului 2022. Cu toate acestea, dovezile concrete în acest sens s-ar putea să nu se dovedească atât de puternice. Sângele ei nu a fost testat de la 27 aprilie 2022 până la 26 august 2022. Openul Franței are loc în mai și iunie, Wimbledon în iunie și iulie, iar testul din 26 august, cu trei zile înainte de US Open, nu a dezvăluit nimic suspect.  

De asemenea, în timp ce ITIA a susținut că suplimentul contaminat nu a inclus suficient Roxadustat pentru a explica nivelul estimat al medicamentului în urina lui Halep la 29 august 2022, acest argument presupune că cantitatea de Roxadustat din suplimentul contaminat a fost uniformă. Echipa lui Halep a susținut că este o presupunere nedreaptă și că prezența oricărui Roxadustat în supliment ar putea explica cum a ajuns în organismul ei o cantitate suficientă pentru a duce la un test pozitiv. 

De asemenea, ITIA a convins comisia de arbitraj că trebuie să fi existat o altă sursă de Roxadustat pe care Halep a luat-o intenționat. Această concluzie necesită acceptarea unei coincidențe semnificative: că medicamentul pentru îmbunătățirea performanței pe care îl folosea s-a întâmplat să fie prezent și într-un lot contaminat al unui supliment pe care începuse să-l ia cu câteva zile înainte de a nu trece testul antidoping sau că suplimentul a fost un fel de instrument pentru a acoperi o altă utilizare de Roxadustat. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te