Buzărnescu: Mi-am zis: „Gata! Nu contează! Mergi acolo, că publicul e de partea ta”

DE Paul Cozighian | Actualizat: 06.07.2018 - 23:39
Foto Gulliver/Getty Images

Meci de gală vineri pe „N° 1 Court” la Wimbledon, unde Mihaela Buzărnescu joacă cu Karolina Plyskova pentru un loc în optimile de finală

SHARE

Paul Cozighian este corespondent special Newsweek România la Wimbledon

_____________________________________________________________


Mihaela Buzărnescu este din ce în ce mai des prezentă în fazele superioare. După optimile de finală de la Roland Garros au urmat 3 turnee pe iarbă, cu rezultate remarcabile: sferturi de finală la Nottingham, semifinale la Birmingham și optimi la Eastbourne.

Deși astăzi Mihaela are un meci dificil în fața cehoaicei Plyskova, numărul 8 mondial, nu puțini sunt specialiștii care o dau învingătoare pe jucătoarea din România. Cu un moral din ce în ce mai solid, Mihaela Buzărnescu este suficient de bine pregătită pentru a o învinge pe mult mai experimentata ei adversară. În mod paradoxal totuși, ambele competitoare se află astăzi pentru prima dată în această fază a competiției…

Cu puțin timp înaintea meciului, Mihaela Buzărnescu și antrenorul ei Septimiu Frățilă, au avut amabilitatea să răspundă în exclusivitate întrebărilor revistei Newsweek România.

Newsweek România: Mihaela, de când nu ne-am mai văzut, ai mai bătut-o încă odată pe Svitolina (4 WTA), în sferturi de finală la Birmingham, pe iarbă!  (Buzărnescu o învingea pe ucrainiancă la Roland Garros, în turul III, producând atunci cea mai mare surpriză a turneului - n.r.).

Mihaela Buzărnescu: Da, mă bucur că am putut să joc din nou bine împotriva ei la câteva săptămâni diferență, ea fiind o jucătoare atât de experimentată și cu atâtea rezultate bune. Însă în tenis orice se poate schimba. Azi câștigi, mâine câștigi, poimâine pierzi și după aia iar câștigi și tot așa… Nu poți mereu să o ții pe o linie dreaptă și să câștigi mereu împotriva unei adversare sau să pierzi mereu în fața ei. Iar pentru mine orice meci contează, chiar și atunci când pierd, fiindcă de fiecare dată este o nouă experiență de unde am de învățat ceva, ceva ce pot aplica la următoarele meciuri.

Ca și Nadal la Roland Garros, în semifinala cu Del Potro, văd că și tu ești nemulțumită ori de câte ori nu-ți iese o minge… El îmi spunea atunci că nu mai are zece ani în față și că orice meci contează. Deși pare exagerat, mi se pare că este un lucru pozitiv, nu-i așa?

Este pozitiv, întradevăr, fiindcă orice meci este foarte important și, asa cum a zis și Nadal - că nu mai are zece ani în față chiar dacă a câștigat nenumărate grand șlemuri - nici eu nu mai am atâția ani în față! Pentru mine orice meci câștigat la un mare șlem este foarte important și mă ajută mult în căpătarea încrederii și a experienței. Bineînțeles că atunci când întâlnești jucătoare valoroase, la un moment dat, dacă nu rămâi concentrat, meciul se poate întoarce imediat împotriva ta! Și poate că și Nadal simțea la fel, atunci cu Del Potro, care este un mare tenisman, fost 5 mondial cred. Suntem totuși oameni, nu roboți, și e normal că sunt momente în meciuri în care ești foarte stresat sau foarte nervos, ceva nu-ți iese sau simți că dacă nu-ți iese poate se complică totul… Și atunci începi să exteriorizezi această neliniște.

Ai jucat în turul precedent cu o reprezentantă a țării gazdă care avea tot publicul în spate! A fost, cred, o experiență bună pentru moral…

Exact! Când am intrat pe teren și l-am văzut plin ochi mi-am zis: „Doamne! Nu cred!” Și imediat mi-am zis: „Gata! Nu contează! Mergi acolo, că publicul e de partea ta”  Și a fost OK!


Vei juca pe « Court N° 1 », acolo unde absolut toate stelele tenisului mondial au putut fi admirate!

Da! Acum am mai căpătat experiență și deja nu mă mai deranjează foarte mult cănd e o arenă imensă, cu mulți spectatori. Intru și îmi văd de treaba mea!

„Biciuirea” mingii!

Newsweek România: Un lucru impresionant la tine este felul în care accelerezi lovitura în ultimul moment. La mulți jucători vezi o mișcare amplă a brațului și știi că lovitura va fi puternică. Dar la tine, mișcarea pare lină și blândă până cu puține clipe înainte de momentul impactului cu mingea, când brusc devine extrem de puternică! Nu am văzut asta la multe jucătoare…

Mihaela Buzărnescu: Am să-l las pe antrenorul meu să vă răspundă:

Septimiu Frățilă: Tot timpul îi spun Mihaelei la antrenament să accelereze finalul; atât la serviciu cât și la lovituri! Nadal și Federer -de pildă- accelerează tot timpul. Este ceva care se vede mult mai bine la marii jucători. Accelerația din timpul loviturii este una dintre armele lor principale. Asta e însă o calitate pentru care trebuie să lucrezi mult ca să o dobândești. Este foarte greu să intri în top zece fără să stăpânești această mișcare. Adică să « biciuiești » mingea! Nu este suficient doar să « împingi » mingea la capătul unei mișcări de o amplitudine constantă. Finalul loviturii e foarte-foarte important! 

Am sentimentul că această « armă » -cum îi spuneți- te face să fii și mai de temut pentru adversar! Fiindcă îl poate destabiliza…

Septimiu Frățilă: Dacă lovești mingea printr-o mișcare constantă, adversarul te va aștepta dintr-o postură confortabilă. În momentul în care știi să accelerezi bine lovitura, adversarul va rămâne țintuit în mijlocul terenului pentru că nu va ști în ce direcție să plece! Îi poți inocula chiar și o stare de teamă, privându-l de acest confort, fie și pentru câteva clipe, înaintea unui retur.

Mihaela, cum îți gestionezi timpul și pregătirea mentală între două meciuri?

Mihaela Buzărnescu: În mare parte odihna e cea mai importantă. În rest: un film, muzică, plimbare. Nimic deosebit… Ne uităm puțin pe YouTube la meciuri cu adversara de a doua zi, să-i observăm calitățile și să vorbim despre cum ar trebui abordat meciul și cam unde am putea noi să gasim o breșă pentru a-l câștiga. Lucruri absolut normale.


***


Mihaela Buzărnescu s-a calificat în turul al treilea după victorii cu Aryna Sabalenka (Bielorusia, 32 WTA) și Katie Swann (Marea Britanie, 204 WTA).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te