Bătălia pentru stadionul Arcul de Triumf, leagănul rugby-ului românesc

DE Alexandru Pop | Actualizat: 21.05.2020 - 15:10
Așa va arăta Stadionul Arcul de Triumf care urmează a fi inaugurat în această vară

Nici nu s-a terminat construcția noului stadion de la Arcul de Triumf, că Gigi Becali se și vede conducând FCSB de la tribuna oficială a acestei arene. Rugby-știi sunt însă hotărâți să-și apere templul.

SHARE

Discuțiie despre cine va juca pe noua arenă au început după ce Gigi Becali a anunțat că vrea să joace meciurile de acasă la Arcul de Triumf. Finanțatorul FCSB se află în scandal cu conducerea militară din Ghencea, așa că nu se pune problema să joace acolo. 

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, a declarat însă, că terenul de la Arcul de Triumf nu s-ar preta pentru fotbal din cauza dimensiunilor.

„Acest teren a fost conceput pentru rugby și folosit in acest scop din 1913, cand a găzduit primele două partide oficiale consemnate în istorie, între Tennis Club Roman si Sporting Club. De atunci s-au jucat în această bază sportivă meciuri de rugby, iar în 2014 locația a fost trecută în lista sinteză a obiectivelor de investitii din Subprogramul “Complexuri sportive”, din cadrul Programului național de constructii de interes public sau social al Ministerului Dezvoltării Regionale si Administratiei Publice pentru a se construi o bază rugbystică modernă, care să respecte standardele internationale si pe care echipa națională și echipele de club să își joace meciurile. Proiectul a fost gândit pentru sportul cu balonul oval, aici fiind practic leagănul acestei discipline”, a declarat Alin Petrache pentru ProSport.

Pe de altă parte, Senatul a adoptat marţi, în plen, o propunere legislativă prin care administrarea Stadionului Naţional "Arcul de Triumf" trece, după modernizare, de la Ministerului Tineretului şi Sportului la Federaţia Română de Rugby. Senatorii au votat telefonic, exprimând 85 de voturi "pentru" , 30 "împotrivă" şi 17 abţineri. Intervenţia legislativă este argumentată în expunerea de motive prin faptul că baza sportivă din cadrul Stadionului "Arcul de Triumf" este principalul loc în care se desfăşoară sesiunile de pregătire centralizată şi competiţiile sportive de rugby fiind firesc să fie dată spre administrare federaţiei de resort.

Citește și

Ce facem cu stadioanele de jumătate de miliard, după Euro 2020

Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal susține că a avut o discuție cu Alin Petrache și că se va juca și fotbal la Arcul de Triumf.

„Am avut o discuție telefonică foarte clară cu Alin Petrache, lămuritoare. Stadionul Arcul de Triumf este și pentru fotbal. Am avut două scrisori de garanție din partea Guvernului. Dacă vorbim de bani publici, orice sport are voie să aibă acces la această bază sportivă. Noi am discutat și cu MTS și cu FR de Rugby pentru a organiza acolo partide, inclusiv partide feminine și de juniori. Am clarificat lucrurile cu Alin Petrache. Ar fi nedrept să se joace doar rugby acolo”, a declarat Burleanu pentru ProSport. 

Stadionul de la Arcul de Triumf se află pe terenul denumit „la Șosea” pe care s-au disputat primele meciuri de rugby din România încă din 1913. Terenul a fost cedat de Primăria Municipiului București Federației Române de Rugby, care îl administrează până în prezent. Lucrările de construcție au început în 1913 și stadionul a fost inaugurat pe 9 martie 1914 cu denumirea „Stadionul Tineretului”. Atunci a avut loc un meci între cluburile de rugby Sporting Club și Tenis Club.

 

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te