Ashleigh Barty, liderul WTA, se retrage din tenis la doar 25 de ani. Reacția Simonei Halep

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.03.2022 - 14:50
Ashleigh Barty, liderul WTA, se retrage din tenis la doar 25 de ani. / Foto: digisport.ro

Australianca Ashleigh Barty, liderul mondial al tenisului profesionist feminin, a furnizat o mare surpriză, anunţându-şi retragerea din activitatea competiţională la doar 25 de ani. Ea a spus că şi-a îndeplinit visele şi în acest sport și are și altele.

SHARE

"Sunt forte fericită şi sunt foarte pregătită, pentru că ştiu în inima mea, ca om, este cea mai bună decizie", a declarat jucătoarea australiană, în lacrimi, într-un mesaj video realizat alături de fosta sa parteneră de dublu Casey Dellacqua.

Aflată la vârful ierarhiei WTA din septembrie 2019, Barty a câştigat în cariera sa 15 titluri la simplu, dintre care trei de Mare Şlem (Roland Garros 2019, Wimbledon 2021, Australian Open 2022).

Citește și: Dezvăluire: Trump i-a cerut sfatul rapper-ului Kid Rock în privința Coreei de Nord și Stat Islamic

Barty a devenit în luna ianuarie prima jucătoare australiană din ultimii 44 de ani care s-a impus la Melbourne, intrând în clubul select al jucătoarelor titrate la turneele de Mare Şlem pe trei suprafeţe diferite.

"Succesul pentru mine este să ştiu că am dat totul, tot ce am putut. Sunt emoţionată, sunt fericită şi ştiu câtă muncă este necesară pentru a da tot ce ai mai bun în tine", a explicat Barty, care mai are în palmares 12 titluri la dublu, dintre care unul de Mare Şlem (US Open 2018).

"Mă simt foarte epuizată. Nu mai am energia fizică necesară, voinţa emoţională şi tot ce este necesar pentru a mă menţine la cel mai înalt nivel", a mai spus Barty.

Citește și: FOTO „Dorel” a dat examen la Drăgășani. Stradă marcată strâmb, de angajații primăriei

Barty, una dintre jucătoarele cele mai respectate şi mai apreciate din circuitul feminin, şi-a făcut mai întâi un nume în circuitul WTA la dublu, cu lovituri puternice şi o mare rezistenţă fizică. Ea a început să joace tenis din copilărie la Brisbane, capitala statului Queensland, şi a câştigat titlul de campioană de juniori la Wimbledon la 15 ani, în 2011.

Dar trei ani mai târziu, ea a abandonat tenisul în favoarea cricketului, jucând în campionatul profesionist feminin australian.

Ea a revenit în tenis după un sezon de absenţă, obţinând primul trofeu de Mare Şlem la Roland Garros în 2019 şi devenind prima australiancă lider mondial după Evonne Goolagong-Cawley cu 50 de ani înainte.

Ea a confirmat apoi la Wimbledon în 2021, înainte de triumful de la Australian Open în ianuarie. Înaintea ei, doar Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf şi Serena Williams au mai terminat în vârful ierarhiei mondiale trei ani consecutiv.

Citește și: ANALIZĂ Piața auto din Europa, în cădere liberă înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

"Să câştig Wimbledon a fost visul meu, singurul meu vis în tenis. Acest lucru mi-a schimbat perspectiva. Am avut această intuiţie după Wimbledon şi am vorbit mult cu echipa mea", a recunoscut campioana australiană.

"O parte din mine nu era mulţumită şi apoi a venit provocarea Openului Australiei şi cred că pentru mine, este cea mai bună decizie să plec", a adăugat Barty.

Reacția Simonei Halep: „Ce urmează pentru tine? Campioană de Grand Slam la golf?!”

Simona Halep a afirmat că i-au dat lacrimile la aflarea veştii că australianca Ashleigh Barty, liderul la zi al circuitului profesionist feminin, şi-a anunţat retragerea din activitate la doar 25 de ani.

''Ash, ce pot să mai spun, ştii că mi-au dat lacrimile, nu-i aşa? Prietena mea, îmi vei lipsi în circuit. Ai fost diferită şi specială şi am împărtăşit nişte momente extraordinare. Ce urmează pentru tine? Campioană de Grand Slam la golf?!'', a reacţionat Halep la vestea retragerii australiancei, potrivit Reuters.

Premierul Australiei i-a mulțumit lui Ashleigh Barty, alte reacții din lumea tenisului

WTA, organismul care gestionează circuitul feminin, a salutat ''o incredibilă ambasadoare a sportului'': "Mulţumim, @ashbarty, pentru amprenta inegalabilă pe care ai lăsat-o pe teren, în afara lui şi în inimile noastre".

Scoţianul Andy Murray a afirmat că este "bucuros pentru Ashleigh, dar trist pentru tenis. Ce jucătoare!".

Şi premierul Australiei, Scott Morrison, a reacţionat: "Vreau să-ţi mulţumesc, Ash, pentru că ai inspirat o ţară, ai inspirat o naţiune! Niciunul dintre noi nu va uita, bineînţeles, victoria triumfătoare de la Wimbledon şi nimeni nu va uita revenirea incredibilă de la Australian Open anul acesta, care a demonstrat încă o dată tuturor ce poţi face când eşti determinată''.

Preşedintele WTA, Steve Simon, a avut şi el cuvinte alese despre Barty: ''Cu realizările sale la turneele de Grand Slam, WTA Finals şi clasarea pe primul loc în lume, ea s-a afirmat ca una dintre marile campioane ale WTA. Îi dorim tot ce e mai bun şi ştim că va continua să fie un ambasador de top pentru tenis acum când începe un nou capitol al vieţii sale. Ne va lipsi''.

La rândul său, americanca Tracy Austin, fost lider mondial, a comentat vestea: ''Mă bucur pentru tine @ashbarty că ai ales când să pleci, dar lumea tenisului rămâne fără o mare campioană. Îmi plăcea mult stilul elegant, atletic de joc şi am fost impresionată mereu de felul în care te purtai pe teren şi în afara lui. Să te bucuri de noul capitol''.

Jucătoarea cehă de tenis Petra Kvitova, dublă campioană de Mare Şlem, a spus: ''Ash, nu am cuvinte ... de fapt îţi arăţi adevărata clasă părăsind tenisul în acest frumos fel. Sunt fericită că am putut împărţi terenul cu tine ... tenisul nu va mai fi la fel fără tine! Te admir ca jucătoare şi ca persoană ... Îţi doresc toate cele bune!''

O altă jucătoare cehă, Karolina Pliskova, numărul opt mondial, a declarat: ''Felicitări pentru o carieră incredibilă Ash. A fost un privilegiu să împart un teren cu tine. Îţi doresc tot ce e mai bun în nou tău capitol, @ashbarty. Ne vei lipsi''.

Jucătoarea australiană de tenis Daria Saville (fostă Gavrilova) a comentat astfel retragerea conaţionalei sale: ''Am atâta respect pentru tine Ash! Ai reuşit o carieră aşa cum ţi-ai dorit! Întotdeauna ţi-ai urmat inima şi sper că vei continua să o faci!''

Americanca Madison Keys, pe care Barty a învins-o în semifinale la Australian Open, a declarat: ''O jucătoare incredibilă, dar, mai important, una dintre cele mai simpatice persoane din circuit. Felicitări @ashbarty pentru o carieră grozavă şi mult noroc în ceea ce urmează!''

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te