100 de milioane de euro "risipiți" de CSA Steaua în "amicale". Ciolacu: "Aștept raportul final"

DE Daniel Toșa | Actualizat: 11.08.2023 - 11:31
Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Raportul preliminar al Corpului de Control trimis de premierul Ciolacu la CSA Steaua București a scos la iveală o sumă colosală risipită de Clubul Sportiv al Armatei care deține o echipă de fotbal ce nu are drept de promovare în prima ligă.

SHARE

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat acum trei săptămâni Corpului de Control să inițieze o investigație asupra clubului CSA Steaua, după ce clubul din Ghencea ar fi apelat la tot felul de "tertipuri avocățești" prin care a blocat orice echipă de fotbal să joace pe Stadionul "Steaua București", renovat cu aproape 100 de milioane de euro din bani publici.

100 de milioane de euro "risipiți" de CSA Steaua în "amicale"

În urma verificărilor efectuate, un raport preliminar dezvăluie că suma de 100 de milioane de euro a fost investită de stat în acest club din Ghencea.

Potrivit surselor guvernamentale, se pare că Marcel Ciolacu ar fi afirmat: "Avem un raport preliminar. Statul a alocat 100 de milioane de euro la CSA Steaua. Așteptăm acum finalizarea raportului complet."

Echipa de audit a Corpului de Control al prim-ministrului a examinat conformitatea cu normele legale și interne în ceea ce privește administrarea complexului sportiv, modul de generare a veniturilor din exploatarea complexului și cheltuielile de funcționare, precum și alte aspecte considerate relevante, potrivit Știripesurse.ro.

Citește și: Ciolacu "sparge ușa" în scandalul CSA - FCSB. Talpan, vizat direct: "Nu permit ambiții personale"

Perioada de investigație a acoperit intervalul de timp cuprins între 1 ianuarie 2021 și prezentul moment.

Ciolacu pune piciorul în prag în scandalul CSA - FCSB

Ciolacu a luat atitudine după ce FCSB nu a fost lăsată de conducerea CSA Steaua să dispute derby-ul cu Dinamo București pe Stadionul "Steaua București". FCSB utilizează în mod regulat Arena Națională, însă la acea dată stadionul era "blocat" de un eveniment muzical.

Echipa lui Gigi Becali a încercat de mai multe ori să ajungă la o înțelegere cu CSA Steaua pentru a disputa anumite meciuri pe stadionul din Ghencea, însă toate încercările au fost blocate. Juristul CSA s-a opus de fiecare dată. Acesta are un război personal cu latifundiarul din Pipera și a reușit să câștige mai multe procese în instanțe contra lui Becali și a clubului său. Totuși, pe rol sunt încă procese, unul dintre cele fiind cel mai răsunător în care CSA cere FCSB-ului să plătească daune de 37 de milioane de dolari pentru un presupus furt de identitate. Rămâne de văzut cum se va soluționa acest proces.

Citește și: Liniște la CSA. Subiectul despre care gloriile Stelei nu mai au voie să vorbească: „Nu mai putem”

Premierul a subliniat că bazele sportive sunt proprietatea statului și trebuie folosite în primul rând pentru sport. Instituțiile responsabile de administrarea acestor facilități trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor sportivilor. Marcel Ciolacu a menționat că, în timpul în care stadioanele nu sunt utilizate pentru competiții sportive sau antrenamente, se pot organiza concerte și alte evenimente, dar prioritatea trebuie să fie dată sportului și performanței sportivilor.

”Nu arde niciun stadion Steaua! Trebuie să înțelegem foarte bine: bazele sportive sunt ale statului român, ele sunt pentru sport. Nu trebuie să ținem cont de alte lucruri și să nu lăsăm anumiți sportivi să joace pe aceste baze, care sunt ale statului român.

Cum și eu sunt vremelnic prim-ministru, și aceste baze se dau în administrarea anumitor instituții. Instituțiile respective trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor sportivilor. Înțeleg foarte bine că se pot face și concerte pe stadioane, dar atunci când nu există competiții, când nu există solicitări de sportivi, când nu se deteriorează gazonul înaintea unei competiții.

Avem niște stadioane pe care trebuie să le punem la dispoziția sportivilor, în funcție de performanța sportivilor să se creeze o prioritate. Nu vreau să intru în nicio polemică. Nu poți să te exprimi la televizor despre o bază a statului român sau despre o echipă care este plătită de un minister (n.r. – CSA Steaua).

Trebuie să avem bun simț și să intrăm într-o logică care să ducă la performanță în sport, nu la discuții între conducători! Nu am făcut acest lucru pentru că trebuie ca echipa FCSB sau altă echipă să joace. Sau pentru un anumit patron! Am făcut acest lucru dintr-un principiu simplu: stadioanele sunt pentru sportivi! Nu ai dreptul să le iei unor sportivi dreptul de a juca pe un stadion.

Nu cunosc detalii, de aceea am considerat că este oportun să meargă Corpul de Control al primului ministru, ca să vă pot răspunde aplicat. Nu sunt în măsură, în acest moment, să spun cine e vinovat. Cred că am fost suficient de clar.

Când tu n-ai nicio performanță sportivă și te implici să strici lucruri, din ambiții personale, vă anunț că nu voi permite nimănui să facă acest lucru, nu doar domnului Talpan. Oamenii de sport au dreptul să vorbească. Nu știu încă dacă voi merge la meciul FCSB – Dinamo, o să vorbesc cu fiul meu”, a declarat Marcel Ciolacu după ce a dispus Corpului de Control să efectueze controale la CSA Steaua.

De ce este "blocată" CSA Steaua în Liga a II-a?

CSA Steaua nu a promovat în Superliga la finalul sezonului trecut, deși a terminat pe locul doi în play-off. Problema cea mai mare este că “militarii” trebuie să-și schimbe forma de organizare, din club de drept public în club de drept privat pentru a putea accede în primul eșalon al fotbalului românesc.

Suporterii CSA Steaua au făcut presiuni uriașe asupra clubului să găsească toate pârghiile posibile pentru ca echipa lor să revină în prima ligă însă aceștia s-au trezit în fața unui "zid mut". CSA Steaua a ales "calea tăcerii" în loc să iasă cu comunicate clare prin care să-și anunțe intențiile.

Florin Talpan, juristul clubului dar și paginile de Facebook "Steaua Liberă" și "Glasul Armatei" despre care mulți dintre suporterii steliști consideră că sunt aservite direct juristului, au respins inițial ideea ca CSA Steaua să se asocieze cu un privat ca să nu "reediteze episodul Gigi", ulterior aceștia au revenit la "gânduri mai bune" înțelegând că asocierea cu un privat este singura șansă ca CSA Steaua să promoveze în prima ligă, însă în anumite condiții - una dintre ele ar fi listarea la bursă a clubului.

Lăcătuș: "Viitorul investitor să vină cu 50 de milioane de euro, plus alte 10 milioane, drept garanție"

În ceea ce privește o posibilă asociere cu un privat situația este departe de a fi una ușor realizabilă întrucât Clubul din Ghencea vrea control total pe banii altora. Chiar legenda Stelei, Marius Lăcătuș spunea într-o intervenție la Digisport în luna mai că secția de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua a fost evaluată la peste 100 de milioane de euro, însă e aproape imposibil ca cineva din România să pună pe masă aceste sume pentru un club de fotbal la care nu deține controlul total.

”Fiara” a continuat și a susținut că viitorul finanțator majoritar al echipei ar trebui să vină să investească peste 50 de milioane de euro, plus alte 10 milioane, drept garanție.   

”Este destul de greu asocierea cu cineva, fie persoană fizică, fie că nu e persoană fizică, este foarte grea. Din câte am înțeles, pentru a te a asocia cu cineva care să fie majoritar se face o evaluare a secției de fotbal, a bazei sportive, a stadionului. Această evaluare este în jur de 100 și ceva de milioane. Dacă vine cineva, crezi că sunt mulți dornici care vor să investească. Deci dacă vrea 51%, probabil trebuie să vină cu 51 de milioane, cred. Eu așa văd lucrurile, așa am înțeles. Apoi trebuie o garanție depusă, minim 3 ani, deci încă alte 10 milioane”, a declarat Marius Lăcătuș, la Fotbal Club. 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te