VIDEO Aplicația Bright Sky, pentru ca bătaia să nu mai fie ruptă din rai în România

DE Irina Petraru | Actualizat: 20.03.2024 - 09:17

Aplicația Bright Sky, destinată persoanelor care sunt victime ale violenței domestice, a fost lansată de Vodafone și în România. "Bătaia e ruptă din rai","Femeia nebătută e ca o casă nemăturată", "Unde dă mama crește" sunt, din păcate, zicale românești despre violența în familie.

SHARE

Aplicația Bright Sky, destinată persoanelor care sunt victime ale violenței domestice, a fost lansată de Vodafone și în România.

În 2023 Poliția a intervenit la peste 100 de mii de cazuri de violență domestică și au fost emise 13 mii de ordine de protecție provizorii. 

Sunt datele oficiale ale Poliției Române, dar multe cazuri grave nici măcar nu ajung să fie semnalate pentru că victimelor le este frică de agresori. În plus, de multe ori se poate întâmpla ca victima să nu conștientizeze că este supusă unui abuz. 

Aplicația Bright Sky pentru ca bătaia să nu mai fie ruptă din rai

Formele de abuz emoțional, social sau cibernetic sunt grave și se pedepsesc prin lege. Or, aici intervine educația. Este motivul pentru care Fundația Vodafone a lansat și în România aplicația Bright Sky. 

Citește și: Gorghiu: „Pe violenţă domestică, avem un inventar de peste 100.000 de fapte sesizate anul trecut”

Acum la 4 ani de existență, aplicația are zeci de mii de utilizatori.

Teodora Munteanu, manager de programe Fundația Vodafone ne-a povestit la Newsweek Life despre cum au evoluat lucrurile în cei 4 ani și ne-a explicat în detaliu ce înseamnă fiecare din tipurile de abuz. 

Citește și: Hărțuirea online va fi pedepsită ca agresiunea fizică. Nou proiect de lege votat în Parlament

Teodora Munteanu, manager de programe la Fundația Vodafone: 

Suntem pe primele locuri în Europa la violență domestică. Statisticile oficiale spun că la nivel mondial, o femeie din trei va suferi pe parcursul vieții o formă de abuz domestic, cel puțin o dată. 

Asta se întâmplă la nivelul mondial și țara noastră nu face excepție. Ba din contră, multe cazuri nu sunt raportate către poliție sau către instanțele de judecată. 

Din acest motiv, ne-am dorit să aducem și noi aplicația Bright Sky în România. Este o inițiativă a Vodafone Group Foundation din Marea Britanie.

Colegii noștri au lansat-o prima dată acolo și am aflat de existența ei. Era mare nevoie să o aducem și în România, unde, cum bine ziceați, bătaia e ruptă din rai. 

Așa e, avem foarte multe zicale dureroase pe tema aceasta. Aplicația se adresează în principal victimelor violenței domestice, dar și celor care vor să le ajute. Pentru ca prieteni, rude, colegi, vecini sau specialiști care lucrează cu victimele violenței domestice să aibă toate informațiile într-un singur loc.

Ne dorim să fie și un instrument de informare și de educare a publicului larg asupra acestui fenomen. Violența domestică este cea mai răspândită formă de de violență din lume. 

"Nu ești bună de nimic, ce te-ai face fără mine?"

Irina Petraru: Sunt diverse forme de abuz la care poate nici nu ne-am fi gândit. Și tocmai, aplicația asta încearcă să lămurească: ce înseamnă abuz. O să vă rog să ne spuneți mai multe pe această temă. 

Teodora Munteanu: Formele de abuz sunt prezentate în aplicație și sunt printre cele mai accesate funcții ale aplicației. Am lucrat împreună cu partenerii noștri, Poliția Română și Asociația Necuvinte și am încercat să preluăm fidel din lege, dar să și formulăm pe înțelesul publicului larg ce înseamnă aceste forme de abuz în afară de cel fizic, care este evident.

Legea prevede și pedepsește abuzul verbal, jignirile, amenințările, cuvintele urâte, abuzul psihologic emoțional care este foarte greu de dovedit, dar care se manifestă sub forma unei picături chinezești care în fiecare zi macină, macină. "Nu ești bună de nimic, ce te-ai face fără mine?" și alte cuvinte de genul acesta care nu sunt neapărat jigniri, dar care atârnă foarte greu în conștiința victimei. 

Apoi, există și forma de violență socială în care abuzatorul izolează victima de familie, de prieteni, nu o lasă să se vadă cu rudele, tot timpul exercită asupra ei acest control. Nu poate să iasă din casă fără el, doar însoțită de abuzator. 

Violența economică este și ea foarte prezentă, mai ales la noi. De regulă, victima stă acasă, lucrează doar soțul, partenerul, astfel că ea depinde de orice. Pentru orice cheltuială depinde de abuzator, care deseori nici nu o lasă să lucreze. Asta chiar dacă și-ar. dori. 

Controlul coercitiv

Irina Petraru: Despre control este vorba până la urmă. Controlul din partea partenerului abuzator asupra victimei. 

Teodora Munteanu: Mai nou există acest termen de control coercitiv, pe care și noi l-am preluat în limbajul comun. Un control absolut asupra tot ceea ce face, cu cine se vede, cu cine vorbește la telefon, ce aplicații accesează ș.a.m.d. 

Irina Petraru: Îmi dau seama cât de insidioase pot fi aceste forme de abuz, în sensul că noi ne gândim "mă iubește, vrea să mă verifice, vrea să știe că sunt în siguranță". Toate aceste lucruri sunt mascate de fapt de dorința de a-l controla pe celălalt. 

Teodora Munteanu: Da, aceste forme de gelozie extremă pe care victima le percepe ca dovadă de iubire, duc de fapt la greutatea victimei de a lua decizia să plece dintr-o relație, pentru că ea consideră că este normal ceea ce trăiește. 

Poate că sigur a mai greșit și el, dar am greșit și eu. E vina împărțită. Poate avem copii, să crească cei mici alături de tatăl lor ș.a.m.d. Și sigur că e greu să faci ceva împotriva unui om pe care îl iubești, pentru care au existat sentimente.

Cum ieși dintr-o relație abuzivă

Irina Petraru: Știu că v-ați gândit inclusiv la acest aspect. Cum ieși dintr-o relație abuzivă. 

Teodora Munteanu: Da, este o secțiune foarte importantă. Sunt două căi: una legală și una în care ieși din relație fără să raportezi abuzul. Victima, în situația în care se află într-o stare de pericol iminent, poate să obțină acest ordin de protecție emis de ofițerul de poliție care intervine la caz. Este valabil 5 zile, ulterior îl poate prelungi în instanță și acesta are valabilitate de șase luni. 

Aceasta ar fi calea legală. Bineînțeles, înainte trebuie să documenteze abuzul, să scoată un certificat medico-legal, să existe martori, poze ș.a.m.d. 

Dar dacă nu vrei să-i faci rău partenerului dar vrei să să lași totul în urmă, este foarte important să ții cont de câteva aspecte. În primul rând, să nu anunți abuzatorul de intenția ta de a-l părăsi, pentru că atunci lucrurile devin și mai periculoase pentru victimă. 

Dacă ai copii și intenționez să pleci cu copiii, să anunți școala și poliția că ești într-o situație de abuz și vrei să pleci cu copilul, să nu fie considerată răpire și atunci să apară și alte probleme. 

Să aibă o rezervă de bani pusă deoparte, o copie a actelor de identitate și o variantă de locuință unde ar putea să se ducă în caz de urgență. 

Există și centrele de primire în regim de urgență pentru victimele violenței domestice și oferă o rezolvare pe termen scurt a situației. 

Jurnal confidențial în aplicația Bright Sky

Irina Petraru: E o secțiune foarte interesantă a acestei aplicații care se numește Jurnal. E un jurnal confidențial în care victima își poate nota anumite lucruri care să-i folosească ulterior. 

Teodora Munteanu: Exact. Victima poate să documenteze abuzul. Există mai multe variante. Poți să trimiți dovezi audio, video, poze sau să scrii efectiv ca într-un jurnal pe zile, să trimiți toate aceste dovezi către o adresă de email sigură, pe care doar tu o știi.

Ulterior, când te decizi să faci un pas și să îl părăsești, să reclami abuzul, poți folosi documentele trimise la această adresă de email. Noi recomandăm să fie o adresă de email nouă, pe care agresorul să n-o cunoască. Dovezile de acolo le poți prezinta poliției sau în instanță.

Irina Petraru: A fost lansată aplicația în perioada pandemiei, în luna mai 2020. Am văzut ulterior date din partea autorităților. Numărul cazurilor de violență domestică a crescut atunci. Cum s-a văzut acest lucru în aplicație?

Teodora Munteanu: Noi începusem să lucrăm la aplicație din 2019, era pregătită de lansare, dar s-a intrat în starea de urgență și atunci, în toată nebunia, am decis să amânăm puțin lansarea aplicației. 

Dar apoi ne-am dat seama că de fapt este acum mai mare nevoie de ea și trebuie să o lansăm cât mai rapid. Ne-a surprins și pe noi numărul de descărcări ale aplicației, aproape 2000 în luna lansării. 

Am lansat și o variantă web a aplicației. Bright Sky este gratuită în IOS și Android, pe orice tip de smartphone. Dar dacă nu ai un smartphone, poți să o accesezi de pe un calculator, un laptop, orice ai acasă, o tabletă. 

Apeluri către servicii de asistență

Irina Petraru: Aplicația permite apelul rapid către servicii de asistență. 

Teodora Munteanu: Butonul de 112 este tot timpul pe ecranul aplicației. 

Pe lângă acest buton de urgență există o bază de date în aplicație cu toate serviciile care oferă asistență pentru victimele violenței domestice: secțiile de poliție, medicina legală, organizații neguvernamentale care pot oferi și găzduire pe termen scurt, consiliere psihologică, consiliere juridică, toți actorii implicați în ajutorarea victimelor. În funcție de localitatea în care te afli, poți să dai o căutare și îți arată cele mai apropiate centre. 

Irina Petraru: Care sunt secțiunile cele mai căutate? Ne spuneați ceva mai devreme de secțiunea care definește formele de abuz. 

Teodora Munteanu: Foarte important este și chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație. Poți să parcurgi mai multe întrebări și la sfârșit aplicația să-ți spună dacă relația în care tu te afli este periculoasă. 

Acest chestionar este conceput să semene cumva cu cel pe care polițistul îl aplică atunci când este chemat la un caz de violență domestică. 

Irina Petraru: Apropos de pandemie, tot în acea perioadă am văzut că a crescut numărul cazurilor de hărțuire onlinetocmai pentru că se muncea foarte mult de acasă. 

Erau foarte multe interacțiuni online pentru că nu ne puteam întâlni în persoană.  Și aici, din păcate, a fost deschisă o portiță către abuzuri. E un un aspect nou cu care ne confruntăm.

Teodora Munteanu: Într-adevăr, atunci totul se întâmpla aproape numai online. E bine de știut că și bărbații sunt victime ale violenței domestice. Poate nu fizică, dar violență emoțională. Cu siguranță și copiii și vârstnicii, toate categoriile. Hărțuirea online este încadrată cumva într-o categorie mai mare, de violență cibernetică. 

Ea presupune și hărțuirea online, trimiterea de mesaje amenințătoare, instalarea de dispozitive de urmărire pe telefon, postarea în social media a tot felul de poze sau înregistrări compromițătoare pentru victimă ș.a.m.d. 

Pot fi victime ale abuzurilor și copiii, mai ales dacă dau curs unor solicitări nedorite pe care le primesc în jocuri sau chiar din partea celor pe care ei consideră prieteni. 

Aplicația se adresează copiilor peste 14 ani, pentru că sunt și informații mai sensibile referitoare la abuzul sexual.

Sigur, poți descărca și afla de tipurile de hărțuire online, foarte noi. Cumva cred că existau și înainte, dar acum au fost mai clar definite. 

Revenge porn, atunci care ai poze compromițătoare, videouri și le postezi sau ameninți că le vei posta. Sfatul este să nu dai curs șantajului. 

Infracțiuni cibernetice

Irina Petraru: Ce trebuie să faci dacă ești victima unei astfel de infracțiuni cibernetice?

Teodora Munteanu: Dacă primești amenințări pe mail sau în social media trebuie să păstrezi o dovadă. Să ai o dovadă că a existat amenințarea respectivă, dar să nu dai curs

Acesta este sfatul specialiștilor, să nu dăm curs amenințărilor, să ștergem, să raportăm astfel de de postări. De exemplu, dacă victimele violenței domestice care au plecat din relație, sau nu mai folosească Facebook. 

Să schimbăm adresa de email, să nu comunicăm decât prietenilor foarte apropiați noua adresă la care ne aflăm, tot felul de lucruri mărunte care să limiteze accesul. Nu există 100% siguranță în mediul online, așa cum nu există niciun fizic, dar sunt mai multe metode. 

Ne uităm la telefon. Dacă brusc ni se pare că se descarcă bateria prea repede, înseamnă că este posibil să aibă un dispozitiv de urmărire pe telefon. Parolăm telefonul tot timpul, instalăm un antivirus, lucruri care sunt utile tuturor. 

Irina Petraru: Aplicația Bright Sky există și în alte țări. Ar fi vorba despre Marea Britanie, Irlanda, Cehia, Italia, Grecia, Albania, Ungaria, Luxemburg, Portugalia, Noua Zeelanda, Africa de Sud și Statele Unite. În Marea Britanie, Irlanda, Italia sunt comunități mari de români. Ce ar trebui să știe cei de acolo?

Teodora Munteanu: Marea Britanie și Irlanda au fost primele țări care au lansat aplicația. Informațiile conținute în aplicație merg pe aceeași structură în toate țările. Noi am adaptat conținutul specificului și legislației din România. 

Bazele de date cu serviciile au fost construite de la zero, dar principiul de funcționare al aplicației este același în toate țările. 

Foarte important este că, de exemplu, Italia și Portugalia au ales să aibă o versiune a aplicației și în limba română, tocmai pentru că sunt comunități de români în țările respective. Ne-au solicitat ajutorul. 

Deci există varianta în care dacă nu știi limba țării respective, să o accesezi în limba română. 

Irina Petraru: V-ați implicat foarte mult în lansarea acestei aplicații și după tot ce s-a întâmplat după. Sunteți femeie, mamă, o persoană educată și care a reușit să treacă de limitele pe care câteodată femeile le au, din păcate, în România. 

Sunteți o persoană realizată. Care sunt impresiile dvs. în cei 4 ani în legătură cu această aplicație și cu modul în care a evoluat societatea românească. 

Teodora Munteanu: Trebuie să recunosc că eu la rândul meu poate eram mai ignorantă înainte să încep să lucrez în acest proiect. Aveam cunoștințe generale. 

Există în cadrul societății prejudecăți asupra fenomenului. De ce nu pleacă victima din relație? Sigur a făcut și ea ceva! Intrăm în capcana blamării victimelor și a găsirii unor scuze pentru agresori. 

Pe plan personal pot să zic că m-am schimbat foarte mult, am înțeles foarte bine cum funcționează fenomenul, care sunt cauzele, care sunt consecințele, mecanismele psihologice ale victimei. Este un cerc vicios și fără ajutor nu poate să iasă din relația abuzivă. 

Referitor la cum s-au schimbat lucrurile, cred că acum avem la dispoziție multe instrumente. Mă refer la ordinele de de protecție, există brățară electronică pentru agresor, aplicația Bright Sky. 

S-a schimbat foarte mult și legislația, în sensul că ne-am aliniat cumva legislației europene și toate abuzurile de care vorbeam mai devreme se pedepsesc. Și observ și în societatea civilă și în media o preocupare mai mare asupra subiectului. 

Sunt scoase în evidență cazurile de violență, ceea ce este foarte bine pentru că ajută la schimbare.  

Cum credeți că vor evolua lucrurile? Ce vă doriți dvs. să se schimbe în societatea românească în așa fel încât să evoluăm și noi, alături de țările în care deja există această aplicație. 

Teodora Munteanu: Pare cumva că este un balaur cu șapte capete. Tăiem un capăt, mai apar altele. Nu este ușor de luptat cu violența domestică, dar totul pleacă de la educație. 

Trebuie să vorbim tot timpul, să existe acest subiect pe agenda publică, să avem toleranță zero la toate formele de violență, să informăm, să educăm. Astfel putem să schimbăm mentalitățile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te