Vârstnicii ar putea fi luaţi în îngrijire de asistenţi, ca orfanii, la domiciliu. Ce condiții sunt

DE Florin Budescu | Actualizat: 18.09.2023 - 11:26
Vârstnicii ar putea fi luaţi în îngrijire - Foto: Pixnio/Marko Milivojevic

Vârstnicii ar putea să fie luaţi în plasament, după modelul copiilor orfani ,luați în îngrijire, la domiciliu de asistenți maternali - este propunerea unui deputat, în contextul scandalului privind azilele groazei, de acum câteva luni.

SHARE

Potrivit unui proiect de lege, o persoană va putea lua la domiciliu unul, doi sau chiar trei vârstnici.

Prin vizite regulate sau inopinate, asistenţii sociali ar urma să supravegheze modul în care sunt îngrijiţi bătrânii. Reprezentanţii ONG spun că ideea ridică multe semne de întrebare.

Vârstnicii ar putea fi luaţi în îngrijire

Doamna Maria e din Băileşti, dar în urmă cu 16 ani a venit la Bucureşti, ca să îngrijească o persoană în vârstă. A rămas aici şi, de câţiva ani, are grijă de o bătrână, ai cărei copii locuiesc peste ocean.

"Am stat împreună cu ea aici. Spălat, curat, pampers, schimbat, mâncare, ordine, de toate, tot ce trebuie, ca pentru părintele tău", spune Maria.

Aici discutăm de îngrijire la domiciliul persoanei aflate în nevoie. Un deputat propune și alt model. Vârstnicii singuri ar urma să fie luați în plasament, la fel ca și copiii orfani, în familiile asistenţilor maternali.

Citeşte şi: „Bunicii sub acoperire”, angajații statului. Ei vor supraveghea activitatea azilelor din România

Pot găzdui bătrâni familiile sau persoanele care au peste 18 ani, capacitate deplină de exerciţiu, domiciliu în România și care prezintă garanţii morale şi materiale.

Au nevoie şi de o pregătire ca îngrijitori. Limita maximă este de 3 vârstnici luaţi în plasament.

Cristina Rizea, deputat independent, spune că "nu este o invenție a mea, este ceva ce am văzut în alte țări, de exemplu în Austria. (...)

Adică poți lua acasă la tine un bătrân, doi, trei, în funcție de posibilitățile tale și în funcție de problemele pe care le are bătrânul respectiv, și poți avea grijă de ei", conform Ştirile TVR.

Citeşte şi: „Azilele groazei”, în colimatorul comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei

Cei care îşi vor lua angajamentul ar urma să fie plătiţi pentru fiecare persoană de care au grijă, dar vor avea nevoie să se înregistreze ca persoană fizică autorizată (PFA). Asistenţii sociali ar urma să verifice dacă bătrânii sunt hrăniţi, spălaţi şi dacă primesc tratamentele necesare. Vizitele ar putea fi făcute periodic sau neanunţate. 

Reprezentanţii ONG critică ideea şi spun că ridică multe semne de întrebare. Georgiana Pascu, manager de programe la Centrul de Resurse Juridice:

"Continuăm să grupăm până la 5 persoane, într-o casă a unei persoane care urmează, absolvă un curs de formare ca îngrijitor vârstnic la domiciliu și semnează pe persoană fizică cum că va avea grijă de aceşti oameni.

Sunt oameni cu nevoi medicale diferite, cum ar putea o singură persoană să răspundă nevoilor medicale, psihologice, sociale, de îngrijire, în condiţiile în care ar lua acasă 5 persoane? E destul de dificil şi, repet, este destul de dificil de controlat."

Există o nouă legislaţie

Propunerea a fost trimisă Ministerului Muncii. Între timp, ministerul a pus în transparenţă noua legislaţie privind asistenţa socială în România. Noile reguli urmează să fie votate Parlament.

În noua lege au fost înăsprite criteriile de acreditare şi licenţiere a serviciilor sociale. Ba, mai mult decât atât, licenţa provizorie îşi reduce durata de la 12 luni, la numai 3 luni. Apar şi controalele inopinate. În plus, pentru încălcarea legislaţiei au fost introduse sancţiuni penale, iar amenzile ajung până la 100.000 lei.

La nivel european, țara noastră alocă cei mai puțini bani pentru serviciile de îngrijire acordate copiilor, bătrânilor și persoanelor cu dizabilități, între 0,3 și 0,6% din PIB, față de 2,8%, media Uniunii Europene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te