Ce creștere importantă de pensie va lua la recalculare un pensionar care azi primește 1.281 lei/lună

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 08.02.2024 - 22:05
Un român care a avut salariul minim va primi aceeaşi pensie ca unul care nu a muncit nicio zi Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Ce creștere importantă de pensie va lua la recalculare un pensionar care azi primește 1.281 lei/lună.

SHARE

Un pensionar care nu a muncit nicio zi sau care au muncit 5 ani sau 10 ani va primi o pensie de 1.281 de lei.

Citește și: Casa de pensii a anunțat perioadele exacte când pensionarii merg la tratament. Cum iei bilet redus?

După majorare, pensionarii care au muncit o viaţă pe salariul minim vor avea parte de o creştere însemnată a pensiei, a spus ministrul Muncii.

„În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante – de exemplu, faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate.

Un român care a avut salariul minim va primi aceeaşi pensie ca unul care nu a muncit nicio zi

Punctele de stabilitate sunt bonusuri, sunt puncte suplimentare care se acordă pensionarilor care au muncit peste 25 de ani.

Cu alte cuvinte, pensionarul nostru, despre care am spus că a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, va ieși din indemnizația minimă pe economie”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Citește și: Cine sunt cei 2.200.000 de pensionari care vor lua 125 lei în plus la pensie în următorii 3 ani?

Conform calculelor făcute de către Casa Națională de Pensii pentru acestepensii se iau în calcul noi venituri brute, mai transmite ministrul Muncii.

„De ce? Pentru că, între 25 și 30 de ani de contribuții, va primi un punctaj suplimentar de 0,5 puncte pe an. Pentru perioada 30-35 de ani va primi un punctaj suplimentar de 0,75 de puncte pe an. 

Datorită acestor puncte de stabilitate va avea o creștere a punctajului, ceea ce înseamnă că va avea o creștere a pensiei.

Pe simulările noastre, după recalculare, de la 1 septembrie 2024, vor primi pensiile majorate.

Majorările de pensii se vor face după calcule complexe

Un pensionar care până de curând avea o pensie de 1.125 de lei, are o pensie de 1.281 de lei la 1 ianuarie 2024, iar din septembrie 2024 va avea undeva peste 1.900 de lei, adică o creștere de 87,4%, pe calculele noastre.

Este clar că pensiile tuturor românilor vor creşte datorită majorării din ianuarie care va produce atât o creştere a punctului de pensie, cât şi o creştere a valorii punctului de referinţă. Deci toate pensiilor vor creşte.

Este important ca românii să mai ştie că, din septembrie, ca urmare a recalculării, nicio pensie nu va scădea, pentru că se va menţine cuantumul cel mai mare în plată”, a mai spus ministrul.

Citește și: Ce pensie va lua un pensionar care a muncit 30 - 45 ani având salariu de 4.000 lei, la recalculare?

Stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani. Astfel că este imposibil ca o persoană care a lucrat sub 10 ani să se încadreze altundeva decât la pensia minimă socială.

De exemplu, un pensionar care nu a contribuit decât pentru o pensie de 900 de lei va primi, în final, pensia minimă socială care a ajuns la 1.281 de lei. Diferența dintre 1.281 de lei și 900 de lei, adică 381 de lei (pentru care repsectivul pensionar nu a contribuit) va fi suportată de stat.

Ce pensie ia un pensionar care a lucrat 5 ani, 10 ani sau nicio zi? Cu cât i-a crescut pensia?

Indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferenţă dintre cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit prin lege şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilită conform Legii nr. 263/2010 privind sistemulunitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale. Această diferenţă se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, potrivt Ministerului Muncii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te