Un pensionar a luat pensie mai mare la recalculare doar pe hârtie. De ce poștașul i-a adus mai puțin

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 05.09.2024 - 08:12
Un pensionar a luat pensie mai mare la recalculare doar pe hârtie. De ce poștașul i-a adus mai puțin foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Un pensionar a luat pensie mai mare la recalculare doar pe hârtie. De ce poștașul i-a adus mai puțin foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Un pensionar a primit mai mulți bani în urma recalculării dar când a venit poștașul cu pensia a avut o surpriză: banii erau mai puțini. Cum este posibil?

SHARE

Numărul solicitărilor de revizuire a deciziilor de pensie crește de la o zi la alta. Pensionarii vin zilnic de la primele ore ale dimineții la ghișeele caselor de pensii teritoriale pentru a cere solicitări cu privire la modul de calcul. 

Nemulțumiri există și legate de numărul de ani munciți care nu se regăsesc pe deciziile de recalculare a pensiilor. 

Există deja cazuri în care pensionarii primesc decizii cu pensia mărită însă în evidențele Casei de Pensii nu figurează cu nicio creștere.

„Tatăl meu a primit decizie de recalculare acasă cu pensia marită. Ieri, surpriză, postașul i-a adus aceeași pensie fără majorări.

Un pensionar a luat pensie mai mare la recalculare doar pe hârtie. De ce poștașul i-a adus mai puțin

Am sunat la Casa de Pensii Suceava și doamna de la relații cu publicul mi-a spus că la ei figurează cu pensia nemodificată și că dacă sigur am primit decizia de la ei. Mi-a trântit telefonul în nas după ce am încercat 2 ore să intru în legătură cu ei.

Citește și: RECALCULARE 2.000.000 pensii cresc cu 500 lei. 1.000.000 de pensii, cu 1.000 lei. Cine nu ia bani?

Cui ar trebui să mă adresez? Să merg personal la casa de pensii cu decizia primită prin poștă sau se va actualiza automat, mai târziu?”, a povestit fiul unui pensionar.

„În iulie 2024, pensia medie era de 2.250 lei. Iar în septembrie 2024, aceasta va crește la 2.761 lei. Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 și 500 lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 și 1.000 lei. Un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei și 2.000 lei.

Citește și: O nouă creștere de pensie pentru 3.000.000 pensionari în octombrie. Câți bani se dau?

Un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei și 3.000 lei și un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 lei. Vom constata împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creșteri ale pensiilor.”, a spus Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității.

Cererile cresc de la o zi la alta

Casa Națională de Pensii a luat act de toate aceste contestații.

„Deci avem la nivel naţional 49.000 de audienţe acordate de către conducerea Caselor teritoriale de pensii pentru clarificări asupra deciziilor de recalculare.

Pe lângă aceste audienţe, mai avem cereri de revizuire sau cereri de recalculare transmise în format letric, cât şi în format electronic la Casele Teritoriale de Pensie, în număr de 13.600.

Citește și: RECALCULARE PENSIE Ce indice de corecție îți aduce 1.000 lei în plus? Cât e impozitul din septembrie

Deci avem un număr de 62.600 de cereri pe care le-am avut fie prin audienţă, fie prin cale electronică pe care le-am primit în această perioadă din partea pensionarilor.

Din aceste 62.600 avem un număr de 2.853 de decizii de recalculare care colegii mei le-au analizat, urmează a fi revizuite în cel mai scurt timp posibil.

Este un procent de 0,062% la nivel naţional din numărul total de decizii de recalculare care au fost trimise către toţi pensionarii din sistemul public. Este un procent foarte mic", a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Citește și: Șeful Casei de Pensii recunoaște că unii pensionari au fost păcăliți. „Cifrele nu sunt în regulă”

Formula pentru calcularea pensiilor:

VPR x Numărul total de puncte

VPR este valoarea punctului de referință, care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor. 

Număt total puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive (șomaj, armată facultate - 0,25 puncte/an)

Puncte stabilitate

- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv; 

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te