Un joc cu o veveriţă, numită Orthos, îi învaţă pe copii să scrie cu ortografia corectă

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.01.2024 - 11:27
Un joc cu o veveriţă, numită Orthos, îi învaţă pe copii să scrie cu ortografia corectă - Foto: ortograme.stiinta.ro

Un joc cu o veveriţă, numită Orthos, îi învaţă pe copii să scrie cu ortografia corectă. Pentru că românii au cam uitat să scrie folosind corect ortografia limbii române, trei profesoare au inventat un joc.

SHARE

Un joc cu o veveriţă, numită Orthos, îi învaţă pe copii să scrie cu ortografia corectă. Pentru că românii au cam uitat să scrie folosind corect ortografia limbii române, trei profesoare au inventat un joc, creând personajul veveriţa Orthos.

Scopul jocului este să-i ajute măcar pe cei care astăzi sunt copii ca, atunci când vor fi oameni maturi, să se exprime ceva mai aproape de limba literară, pe care să o şi scrie corect.

Un joc cu o veveriţă, numită Orthos, îi învaţă pe copii să scrie cu ortografia corectă

Omul este o fiinţă orgolioasă. Când îi spui că nu face bine ceva, se rigidizează, în loc să înţeleagă. O veveriţă, pe de altă parte, este întotdeauna un personaj simpatic.

Jucăușă și descurcăreață în orice situație, veveriţa noastră, numită Orthos, ar trebui să fie simpatizată de copii, aflaţi în perioada lor de formare ca oameni.

Automat, atrage un capital de simpatie, pe care copiii sunt dispuși să-l ofere imediat, când vine vorba despre o veveriță.

Citeşte şi: Firma lui Andrușcă de la Economie, pierderi de cinci ori mai mari decât veniturile familiei

Asta pentru că avem de mici inculcată tendinţa să simpatizăm acest mic animăluţ, măcar de la desenele animate cu Chip şi Dale.

Autorii lucrării, Alina Carmen Oncescu, Ilona Leuștean Lepus și Camelia Ilinca, sunt trei profesoare interesate de găsirea unor noi modalități de învățare eficiente, care vină în sprijinul elevilor.

Scopul este să le ofere o sursă de învăţare atractivă, care să-i ajute să înţeleagă şi, în acelaşi timp, să asimileze principiile de bază ale ortografiei.

Citeşte şi: Petre Daea, ministrul Agriculturii: Dintr-un camion de lăcuste nu poţi să faci o lingură de făină

Veveriţa Orthos vânează cu înverșunare greșelile uzuale ale copiilor, în scrierea ortogramelor, și-i salvează de la primirea de note mici.

Iată un exemplu dat de ortograme.stiinta.ro, despre halul în care scriu copiii, astăzi, (Nu că oamenii mari nu ar avea în România exact aceeaşi problemă.):

Bunico,
Pisica mea, Miauna, miauna limbi straine. Mare mia fost mirarea, dar ma-m prefacut ca nu inteleg. I-am vorbit si eu in engleza mea. Ce, crezi ca m-am lasat mai prejos? Mustaceste la mine ca nu pricepe nimic din ce-i spun sisi arcuieste coada in semn de intrebare.

Analfabetism funcţional

Există o anumită vârstă de la care chiar ajungi la concluzia că faptul că scrii punând virgulele odată la trei cuvinte, ca să fii sigur, nu e o problemă sau, dacă e, este ceva lipsit de importanţă.

Fie-ne dat ca următoarele generaţii să surmonteze această lacună de educaţie. Cine scrie mai corect gândeşte mai corect. Iar toţi, din actuala generaţie, avem această lacună.

Analfabeţii funcţionali sunt persoane care repetă papagaliceşte ce au memorat, fără să înţeleagă. Ortografia e componentă de bază a problemei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te