Sute de lei ajutor pentru milioane de români care stau la bloc. Cum se iau banii?

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.01.2024 - 15:11
Sute de lei ajutor pentru milioane de români care stau la bloc - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Sute de lei ajutor pentru milioane de români care stau la bloc. Cum se iau banii? Un card de energie va fi folosit de anumiţi români, pentru montarea repartitoarelor.

SHARE

Sute de lei ajutor pentru milioane de români care stau la bloc. Cum se iau banii? Un card de energie va fi folosit de anumiţi români, pentru montarea repartitoarelor de căldură.

De pe 15 aprilie, conform Legii 428/2023, românii eligibili vor beneficia de un sprijin financiar, în valoare de 750 de lei, pentru a compensa cheltuielile legate de achiziționarea și instalarea de repartitoare, în locuințe.

Sute de lei ajutor pentru milioane de români care stau la bloc

Problema acestor repartitoare este însă că aceia care deja le-au montat, din cauza sistemului de termoficare centralizat cu pierderi, ajung să plătească mai mult decât fără repartitoare, paradoxal.

Cardurile de energie vor fi distribuite de Poșta Română. Plățile se pot face până la 31 decembrie 2024, atât online, cât și prin mandat poștal sau prin agent poștal.

Montarea repartitoarelor a fost obligatorie, prin lege, până la 1 ianuarie,pentru toţi românii care stau în locuinţe din condominiumuri (adică blocuri), însă era evident că prevederea legală nu va fi respectată de milioane de persoane.

Citeşte şi: Românii cu venituri mici vor primi 750 de lei pentru repartitoarele de căldură. Cine se încadrează

Practic, banii pot fi folosiți pentru acoperirea costurilor energetice, dar și la compensarea cheltuielilor cu achiziția și montarea sistemelor de repartizare a costurilor cu energia termică.

După ce a fost instalat repartitorul, beneficiarul va primi de la asociația de proprietari sau locatari un certificat de validare a achiziției și montajului, care atestă legalitatea instalării și cuprinde informații detaliate despre achiziția și montajul repartitorului.

Obligaţia montării de repartitoare pe calorifere a fost impusă încă de acum 17 ani, prin legea ce prevedea serviciul public de alimentare cu energie termică, menită să implementeze principiul „plăteşti cât consumi”.

Citeşte şi: Românii care beneficiază de cardul de energie trebuie să știe asta! Data la care vor pierde banii

Proiectul, adoptat în calitate de for decizional de către Camera Deputaților, prevede amânarea termenului limită pentru montarea acestor dispozitive până la 31 decembrie 2024.

Mai mult, se oferă un sprijin financiar pentru românii cu venituri mici, pentru a facilita procesul de achiziție și instalare a repartitoarelor.

Newsweek a scris că repartitoarele pentru 3 camere costă în jur de 1.000 de lei.

O lege din anii precedenți impunea proprietarilor de apartamente conectate la sistemele centralizate de încălzire să instaleze repartitoare de căldură sub amenzi de până la 1.000 de lei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te