Pensionarii trebuie să primească sumele restante la pensie în luna mai, conform calendarului stabilit de Casa Națională de Pensii. Este vorba doar de o parte din pensionarii care primesc banii pe carduri.
În luna mai au existat câteva decalaje în ceea ce privesc pensiile. Totul s-a produs din cauza calendarului care a făcut ca banii să fie virați mai târziu decât era normal.
Se fac plățile restante la pensie în mai. Ce bani se virează în conturile pensionarilor în 4 zile?
Pensionarii care iau pensie pe card și care locuiesc în străinătătate trebuie să știe că pe 20 mai vor primi banii pentru care au contribuit pe toată perioada în care au fost angajați în România.
Citește și: 2.000.000 de pensionari primesc noi taloane de pensie și bani în plus. Procesul a început
Plata pensiilor cuvenite beneficiarilor stabiliţi în străinătate poate fi efectuată în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s-a convenit.
Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cum se fac viramentele la pensie?
Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat un parteneriat cu CITIBANK EUROPE PLC. DUBLIN, sucursala România, prin intermediul căruia pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transferă în străinătate, într-un cont bancar deschis de aceştia la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere obişnuită, după caz.
Citește și: Surprize neplăcute la Recalculare. Pensie mai mică cu 1500 lei după 35 ani munciți la grupe de muncă
„În vederea asigurării exportului prestaţiilor pe teritoriul statului de domiciliu (de şedere permanentă), titularul drepturilor de pensie fie transmite detaliile bancare (numele aşa cum este înregistrat la bancă, denumirea băncii, adresa băncii, cod de identificare bancară - BIC/SWIFT, număr de cont bancar internaţional – IBAN), prin intermediul instituţiei de asigurări sociale de la locul de şedere permanentă, fie completează declaraţia de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii şi o depune la sediul casei teritoriale de pensii, personal sau prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, emisă conform legii, însoţită de un document care confirmă detaliile bancare şi de o copie a actului de identitate al titularului care atestă locul de şedere permanentă”, a anunțat Casa Națională de Pensii.
Citește și: Creșterea pensiilor la Mica Recalculare, misiune imposibilă. UE anunță deficit record pentru România