Culisele scandalului din CES: cum s-a trezit o activistă că nu este numită și cine e de vină

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 23.12.2020 - 20:42
Adriana Radu s-a trezit peste noapte că nu este în CES, deși fusese votată la fel ca și colegii ei. Sursa imagine: Facebook
Adriana Radu s-a trezit peste noapte că nu este în CES, deși fusese votată la fel ca și colegii ei. Sursa imagine: Facebook

Adriana Radu, o activistă pentru drepturile femeilor, este singura care a fost votată de societatea civilă în Consiliul Economic și Social (CES) care nu a fost și numită prin decizia premierului.

SHARE

În locul ei, a fost numit un arhitect care are o asociație care se ocupă cu avizele la incendii, care a ignorat platforma pe care au candidat celelalte ONG-uri și care și-a depus direct dosarul de candidatură.

Ce s-a întâmplat?

Vinerea trecută, în Monitorul Oficial au fost publicate numele celor 15 reprezentanți ai societății civile care vor avea un loc de patru ani în Consiliul Economic și Social (CES). Aproape 800 de ONG-uri și-au votat candidatul preferat pe o platformă online, VotONG, în acord cu Secretariatul General al Guvernului, care a supervizat alegerile.

Dar nu toți cei 14 candidați aleși de ONG-uri au fost și numiți de prim-ministru. Pe listă nu s-a regăsit un singur nume: Adriana Radu, de la Sexul vs. Barza, iar în locul ei a apărut Horia Mihai Nicolescu, de la Asociația pentru Securitate la Incendiu, care nu a candidat prin VotONG. Acum, ONG-urile acuză SGG-ul că nu și-a respectat învoiala și îi cer premierului interimar Ciucă să schimbe lista cu membrii aleși în CES.

De altfel, fostul premier, Nicolae Ciucă, a declarat, pentru mainnews.ro, că „nu am detalii și nu știu ce s-a întâmplat acolo. Este o chestiune ce aparține strict de Secretariatul General al Guvernului”.

Reprezentantul SGG, Dragoș Condrea, ne transmite că nu dă declarații presei, iar la solicitările oficiale făcute de Newsweek România nu am primit răspuns.

Bogdan Simion, reprezentant al FONPC, unul dintre semnatarii scrisorii deschise adresate Guvernului și SGG, spune că ONG-urile semnatare nu au primit nici un răspuns până în prezent.

Și Adriana Radu arată, într-o declarație pentru Newsweek România, că nu știe de ce a fost înlocuită și că era singura care reprezenta drepturile femeilor în CES.

Arhitectul Nicolescu, înlocuitorul ei, ne-a transmis, pe un ton răstit, că nu face declarații, dar că „ONG-urile au candidat pe teoria asta că rămân numai ele definitiv”.

Cu ce se ocupă CES

CES este organismul care avizează proiectele de acte normative inițiate de Guvern și inițativele legislative ale parlamentarilor și este compus din 45 de membri, din care 15 numiți de patronate, 15 de către sindicate și 15 din societatea civilă. Aceștia sunt numiți de prim-ministru.

Ultimii 15 membri au fost numiți de prim-ministru la propunerea Ministerului Muncii, în timpul guvernării PSD. În 2018, Olguța Vasilescu, atunci ministră la Muncă, a dat afară 13 din cei 15 membri din societatea civilă numiți în CES, după ce au avizat negativ proiectele de acte normative inițiate de Guvernul Dăncilă.

Cinci din cele 13 ONG-uri care au atacat în instanță anularea deciziei Vioricăi Dăncilă au și câștigat anul acesta.

Citește mai multe aici: Dăncilă și Olguța Vasilescu, învinse în instanță de ONG-urile date afară noaptea din CES

Cum s-a ajuns la alegerea ONG-urilor prin vot. SGG a supervizat procesul 

Mandatele membrilor CES sunt de patru ani, iar în ianuarie 2021 expiră, așa că mai multe ONG-uri s-au organizat și au făcut o platformă de vot, în care s-au înscris peste 800 de organizații care își puteau vota favoriții.

În noiembrie, Secretariatul General al Guvernului (SGG) saluta inițativa organizațiilor neguvernamentale și se implica, la rândul său, în alegeri: cerea, între altele, ca organizațiile care candidează pentru un loc în CES să aibă cel puțin un proiect național sau patru proiecte locale relevante în ultimul an, să nu aibă membri care să fie într-un partid politic sau care să aibă o funcție publică și, de asemenea, au cerut să desemneze un reprezentant propriu în Comisia Electorală a VotONG care să supervizeze Comisia din calitatea de președinte al acesteia.

„Ca urmare a validării propunerilor de candidați de către Comisia Electorală și a votului exprimat de societatea civilă, lista completă a candidaților împreună cu numărul de voturi primite de fiecare candidat vor fi comunicate Secretariatului General al Guvernului nu mai târziu de 4 dec 2020 pentru a servi ca listă din care vor fi numiți de către domnul Prim-ministru reprezentanții în CES ai societății civile”, a promis SGG, conform comunicatului din 10 noiembrie, postat pe site.

S-au înscris în cursă peste 30 de candidați, din care au fost validați circa 20: între cei invalidați, a fost și Liviu Pop (care era încă senator PSD), doi angajați ai SGG și alți activiști care nu au putut prezenta documentele cerute pentru participare (de exemplu, rapoartele anuale ale organizației pentru fiecare din ultimii trei ani, dovadă că nu au datorii la bugetul de stat). În total, pe platformă au votat 788 de organizații.

Citiți despre regulamentul de vot aici 

Dintre cei cu cele mai multe voturi, au fost selectați primii 14 cu cel mai mare punctaj la fiecare categorie, în funcție de locurile alocate pentru fiecare domeniu.

Lista câștigătorilor a fost aceasta:

Organizații academice, profesionale, think-tank

  • 371 voturi: Ștefan Teișanu - Asociația Fapte
  • 330 voturi: Cristian Hordilă - Asociația Festivalul de Film Transilvania

Organizații din domeniul protecției mediului înconjurător, ecologiei, dezvoltării durabile

  • 420 voturi: Corina Murafa - Fundația Ashoka

Organizații din domeniul sănătate, educație și tineri

  • 309 voturi: Horia-Șerban Onița - Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România ANOSR
  • 305 voturi: Mihai Dragoș - Federația Consiliul Tineretului din România
  • 196 voturi: Mădălina Sava - Asociația Psihologilor din România

Organizații din domeniul social

  • 418 voturi: Diana Chiriacescu - FONSS Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
  • 296 voturi: Daniela Tontsch - Consiliul Național al Dizabilității din România
  • 285 voturi: Daniela-Doina Bololoi - Asociația Help Autism

Organizații pentru protecţia drepturilor omului

  • 344 voturi: Bogdan Simion - Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil FONPC
  • 304 voturi: Adriana Radu - Asociația SEXUL vs. BARZA
  • 261 voturi: Gelu Duminică - Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară "Împreună"

Organizații cooperatiste, agricole, de dezvoltare rurală

  • 266 voturi: Balogh Martin - Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj
  • 204 voturi: Sevastita Grigorescu - Uniunea Națională a Cooperației Meșteșugărești UCECOM

Lista candidaților eligibili, dar care nu au obținut un loc în Consiliul Economic și Social conform numărului de voturi exprimate de organizațiile electoare în platforma VotONG:

Organizații pentru protecția drepturilor omului

  • 259 voturi: Diana Filimon - Asociația ”Apulum Forum”

Organizații din domeniul sănătate, educație și tineri

  • 163 voturi: Teodor Cristian Blidaru - Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB)
  • 126 voturi: Daniela Vișoianu - Federația Coaliția pentru Educație
  • 83 voturi: Dorica Dan - Asociația Prader Willi din România
  • 80 voturi: Ionuț-Alin Grigore - Federeația Forumul Tinerilor din România
  • 55 voturi: Ioana Grindean - Asociatia Centrul Step by Step pentru Educatie si Dezvoltare Profesionala

Organizații din domeniul social

  • 140 voturi: Georgeta Bucur - Asociatia Down Plus Bucuresti

Organizații cooperatiste, agricole, de dezvoltare rurală

  • 161 voturi: Florentin Bercu - Asociația Laboratorul de Solidaritate

Organizații academice, profesionale, think-tank

  • 90 voturi: Andrei-Robert Botez - Asociația Frends Pentru Dezvoltare

„Platforma VotONG , făcută de Code4Romania, a fost gata prin august-septembrie, în ianuarie (2021, n.r.) se încheia mandatul CES, membrii trebuie numiți cu 30 de zile înainte de expirarea mandatului, așa că am făcut o scrisoare către SGG, care a răspuns favorabil. A fost informat și prim-ministrul (Ludovic Orban, n.r.), care a fost de acord și au spus condițiile lor.

Au fost alegerile, două zile, apoi contestațiile, iar pe 3 decembrie a plecat această listă de la Code4Romania la SGG, cu promisiunea clară că această listă va sta la baza deciziei primului-ministru.

Erau 14 persoane (pe listă, n.r.), SGG-ul trebuia să îl hotărască pe al 15-lea, respectând condițiile impuse chiar de ei.

Pe 4, Ludovic Orban trebuia să semneze decizia, dar a spus că nu vrea să politizeze procesul (pe 6 decembrie urmau să aibă loc alegerile parlamentare, n.r.), și ne-a promis că o va semna pe 7 sau pe 8 decembrie, numai că pe 7 dimineața și-a dat demisia și noi am rămas în aer.

SGG-ul ne-a spus să nu ne facem probleme, ne-au spus că o să îi dea domnului Ciucă decizia la semnat (luni, săptămâna trecută), ne-au tot zis așa. Noi am întrebat dacă vor merge tot pe cei 14 candidați, dar ei nu ne-au răspuns niciodată la întrebarea asta, iar vineri seară am văzut și noi lista, unde erau două surprize, una era Robert Botez (Frends pentru Dezvoltare), făcea parte din candidații care nu au fost votați, avea 90 de voturi și cealaltă a fost că Adriana Radu, de la Sexul vs. Barza, care era a doua ca voturi pe lista de la drepturile omului, a fost scoasă de pe listă și a apărut un domn Horia Nicolescu, de la Asociația pentru Securitatea la Incendii.

Domnul nu a apărut pe partea de vot, avea un bilanț depus în 2016, nici măcar nu a îndeplinit cerințele SGG. Am tot discutat între noi, am semnalat asta prim-minstrului și SGG-ului și am cerut revenirea la Adriana Radu, care este susținută de Coaliția pentru Egalitate de Gen și este singura reprezentantă a drepturilor femeilor, cei 13 care am fost numiți am făcut o scrisoare în atenția Guvernului și SGG, noi am spus că putem merge până la depunerea mandatului”, ne-au declarat surse din rândul membrilor numiți în CES.

Aceste surse ne-au mai spus și că Dragoș Condrea, secretarul general al Guvernului, ar fi sunat reprezentanți ai CES numiți pe care i-ar fi întrebat de ce sunt nemulțumite ONG-urile și aceștia i-ar fi spus că „nu s-a respectat lista”, iar Dragoș Condrea ar fi cerut „să se facă o scrisoare”, spunând că decizia va fi schimbată.

„Domnul Condrea nu poate să dea declarații”

L-am contactat pe secretarul general al Guvernului, Dragoș Condrea, pentru a-l întreba ce s-a întâmplat la CES.

La telefonul acestuia a răspuns o doamnă care nu s-a prezentat, dar care ne-a comunicat că „momentan, domnul Condrea nici nu poate să dea declarații și nici nu poate să ia legătura cu jurnaliștii. O să primiți un răspuns, suntem foarte aglomerați”.

Ni s-a indicat să trimitem o cerere către Direcția Comunicare sau să ne adresăm Guvernului. Am trimis solicitări Guvernului luni și SGG marți. Nici un răspuns, până la publicarea acestui text.

Adriana Radu: „Eliminarea mea transmite un mesaj negativ privind poziționarea Guvernului pe drepturile femeilor”

Adriana Radu, activistă pentru drepturile femeilor, ține, de aproape opt ani, cursuri de educație sexuală pentru adolescenți pe canalul ei de YouTube, Sexul vs. Barza. A absolvit un master în sănătate publică la Berlin și, din 2016, face parte din echipa de experți în promovarea sănătății ai organizației Medici fără Frontiere.

După ce vineri seară au fost publicate în Monitorul Oficial cele 15 nume din CES, Adriana Radu a făcut o contestație la care nu a primit răspuns, până la redactarea acestui text.  

„Nu am primit o explicație, am aflat de decizie vineri noapte și sâmbătă în jurul prânzului am trimis o contestație în care am cerut explicații cu privire la motiv, felul în care a fost luată decizia și am cerut să fiu renumită. După contestația mea, a fost o contestație a Coaliției pentru Egalitate de Gen și una a celorlalți 13 membri care au fost aleși și numiți în CES. Nu am o explicație, dar sunt singura candidată care are expertiză în privința drepturilor femeii, egalității de gen și drepturilor reproductive, cred că totuși eliminarea mea transmite un mesaj negativ privind poziționarea Guvernului pe aceste subiecte și este cu atât mai îngrijiorător cu o veste pe care am primit-o astăzi: AUR a primit președinția Comisiei de egalitate de șanse de la Camera Deputaților”, a declarat Adriana Radu, pentru Newsweek România.

În spațiul online circulă două petiții care cer numirea Adrianei Radu în CES, care au peste 11.000 de semnături. 

Arhitectul Horia Nicolescu: „Au candidat pe teoria asta că rămân numai ele definitiv”

Arhitectul Horia Mihai Nicolescu, de la Asociația pentru Securitate la Incendiu, este singurul membru numit în CES care nu a candidat prin platforma VotONG.

El se prezintă ca „senior arhitect cu peste 45 de ani de experienta in arhitectura industriala (domeniul nuclear), cercetare, proiectare si siguranta la incendii” și deține grupul de firme Sigura, „responsabil cu strategia si implementarea in firmele grupului a celor mai moderne materiale, echipamente si sisteme de siguranta la foc, cu consultanta si formarea personalului in acest domeniu”, conform unei prezentări publice

Horia Nicolescu ne-a răspuns pe un ton răstit, când i-am spus că l-am sunat să discutăm despre numirile în CES: „Nu fac nici o declarație deocamdată. Încă n-a apărut nimic și care e problema?”

Newsweek România: A apărut în Monitorul Oficial.

Nu știu, a apărut și care e problema? Am dat dosarul acolo și am fost ales.

Newsweek România: Nu ați fost ales prin platforma VotONG, prin care au candidat toate celalalte ONG-uri.

Statutul spune că sunt la alegerea primului-ministru. Nu e vorba de nici un vot suplimentar.

Newsweek România: Da, dar știți că ONG-urile s-au organizat și au făcut o platformă de vot unde au candidat toate.

Au candidat pe teoria asta că rămân numai ele definitiv. Eu nu discut acum, discutăm după Anul Nou.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te