RECALCULARE Pensii care NU mai cresc în următorii ani pentru 200.000 de pensionari. Ce au muncit?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 06.09.2024 - 15:22
RECALCULARE Pensie care NU mai crește pentru 200.000 de pensionari în următorii ani. Ce au muncit Foto: Freepik(fotografie cu caracter ilustrativ)
RECALCULARE Pensie care NU mai crește pentru 200.000 de pensionari în următorii ani. Ce au muncit Foto: Freepik(fotografie cu caracter ilustrativ)
RECALCULARE Pensie care NU mai crește pentru 200.000 de pensionari în următorii ani. Ce au muncit Foto:  Freepik(fotografie cu caracter ilustrativ)
RECALCULARE Pensie care NU mai crește pentru 200.000 de pensionari în următorii ani. Ce au muncit Foto: Freepik(fotografie cu caracter ilustrativ)

Legea pensiilor are avantaje pentru anumite categorii de persoane. Peste 80% din pensionari au primit bani în plus în septembrie și vor mai primi în ianuarie 2025. Există și persoane care vor avea veniturile înghețate.

SHARE

Noua lege a pensiilor îi avatantajează clar pe pensionarii care au avut mulți ani munciți. Celelalte categorii vor beneficia de ajustări ale pensiei însă în timp, iar unii deloc. 

Spre exemplu, persoanele care au primit decizii cu pensia recalculată mai mică au șansa de a primit mai mulți bani până în ianuarie 2025 când pot aduce adeverințe de la locurile de muncă pentru perioadele necontributive.

O altă categorie dezavantajată de noua lege este cea a persoanelor care au muncit în condiții grele și a avut grupe de muncă timp de 25 de ani.

RECALCULARE Pensie care NU mai crește pentru 200.000 de pensionari în următorii ani. Ce au muncit

Ei nu pot primi o creștere salarială deoarece punctele bonus sau de stabilitate se dau doar pensionarilor care au muncit peste 25 de ani. Cu câți mai muți ani un pensionar a muncit peste 25 de ani, cu atât va primi o pensie mai mare la recalculare.

În linii mari, Ministerul Muncii a evaluat situația tuturor pensionarilor din România și 200.000 vor rămâne cu pensiile înghețate.

  • 82,5 % dintre pensii ( pentru 3,8 milioane de pensionari) cresc de la 1 septembrie 2024,
  • 13,1% dintre pensii ( pentru 600.000 de pensionari) cresc de la 1 ianuarie 2025,
  • 4,4% dintre pensii ( pentru 200.000 de pensionari) rămân la fel până se realizează echitatea.

„Cei care rămân în pensia socială, care sunt la 1.281 de lei avem 30.000 de pensionari. De la 1 ianuarie prin aplicarea altei valori de referință ca un număr de 1-3000 să depășească și să iasă din plafonul acesta.

Restul vor rămâne la pensia minimă. Pensionarii care au avut creșteri la pensie în septembrie 2024 în mod automat vor avea creștere și la 1 ianuarie 2025”, au declarat reprezentanții Casei de Pensii. 

Citește și: OFICIAL Românii care au muncit acest număr de ani nu primesc pensie după recalculare. Care e motivul

Ar urma ca pensiile să se indexeze cu 10% la 1 ianuarie 2025 

Simona Bucura Oprescu a precizat că vor fi indexate cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare, de la începutul anului viitor, însă 4,45 dintre pensii vor rămâne la aceeași valoare.

„Adevărul este unul singur, iar pensionarii din România merită să ştie adevărul. Din totalul de 4,6 milioane de pensii, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. 13,8% se vor majora peste patru luni la 1 ianuarie 2025, când va avea loc prima indexare a valorii punctului de referinţă, conform legii.

Tot de la 1 ianuarie 2025 se vor indexa şi cele 3,8 milioane de pensii care au crescut la recalculare. Mai rămân doar 4,4% dintre pensii care vor avea aceeaşi valoare după indexarea de la 1 ianuarie.

Citește și: Care pensionari pierd bani din pensie la recalculare, pentru că nu li se recunosc toți anii munciți?

Ele vor avea aceeaşi valoare pentru că astăzi nivelul lor este peste contribuţiile plătite comparativ cu ceilalţi pensionari.

Cele 4,4% dintre pensii vor rămâne la aceeaşi valoare până când vor fi ajunse din urmă celelalte pensii care au avut aceeaşi bază contributivă, dar au fost mai mici ca valoare”, a concluzionat ministra Muncii, conform Digi24.

Câți bani se vor lua în ianuarie?

Citește și: Un tip de pensie dispare din 1 septembrie. Care pensionari vor fi penalizați și pierd bani?

Citește și: Care pensionari primesc 200 lei în plus la pensie în septembrie? S-a schimbat formula de recalculare

Newsweek vă spune cât va crește pensia de la 1 ianuarie. Rata inflației este prognozată, anul acesta, să fie de 8%, iar câștigul salarial mediu brut să aibă o creștere reală de 4%.

Un pensionar care va avea 2.304 lei pensie la 1 septembrie va avea o creștere a pensiei de 230 de lei la 1 ianuarie.

Citește și: Cine sunt românii care beneficiază de o creștere de 110% la pensie. Se știe pe ce salariu au muncit

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te