VIDEO Procedura completă online, de plată a facturilor, prin folosirea cardurilor la Energie

DE Alexandru Pop | Actualizat: 05.05.2023 - 11:54

Chiar dacă este destinat oamenilor cu posibilităţi financiare mai reduse, plata facturilor la Energie cu cardul de energie de la Ministerul Investiţiilor şi proiectelor Europene este disponibilă online. Şi procedura de plată chiar este uşoară, pentru oricine.

SHARE

Clienţii din România ai firmelor care furnizează energie electrică, pot achita online factura electronică, dacă au activată această facilitate, fără să mai fie nevoie de deplasarea la oficiile poștale existente în toată ţara.

Cum plăteşti online facturile cu cardul de energie

Facturile pot fi achitate online chiar pe site-ul online al Poștei Române, aici, ori direct la poștașul prezent la domiciliul beneficiarului, ori la oficiul poștal cel mai apropiat, prin mandat.

Înregistrarea plăților efectuate online, pe site-ul Poștei Române, se realizează apoi la ghişee, în cel mult şapte zile lucrătoare;

Nu pot fi făcute plăți folosind cardul de energie, la sediul sau în magazinele furnizorilor care au emis aceste facturi.

Citeşte şi: Până când poate fi folosit cardul de energie la plata facturilor. 2.000.000 de oameni l-au primit

Consumatorii din România care dețin un card de energie pot face plata facturilor de consum pe trei canale: online accesând platforma Poștei Române, la agentul poștal, care vine la adresa beneficiarului, sau într-o agenție poștală, prin mandat.

Indiferent de canalul de plată care a fost ales de clientul respectiv, sunt necesare pentru efectuarea plăţii: factura de consum care urmează să fie plătită, cardul de energie și cartea de identitate, în termen de valabilitate a titularului de contract.

Clientul trebuie să îşi găsească pe factură, atunci când face plata, numărul facturii şi codul de client.

Citeşte şi: Românii au vrut să plătească rate și biciclete cu cardul de energie. Care a fost factura medie

De exemplu, în cazul clienţilor furnizorului de ultimă instanţă (FUI) Enel (actorul economic încă se mai numeşte aşa, chiar dacă şi-a anunţat plecarea din România, prin vânzarea companiei, la grecii de la PPC), clientul trebuie să îşi cunoască codul ENELTEL, ori să ştie să îl găsească pe factura Enel.

Instrucţiuni

E-On, pe de altă parte, a transmis instrucțiuni pentru plata facturilor la gaze, cu cardul de Energie primit de la MIPE.

E-On, companie originară în Essen, Germania, a trimis toată procedura folosită în cazul facturilor emise.

Astfel, "clienții E-ON Energie România, care au activată factura electronică, pot achita online contravaloarea energiei consumate, fără a mai fi necesară deplasarea la oficiile poștale".

Ce poate face obiectul plăţii

Se pot plăti astfel facturi curente sau restante, reprezentând consumul de energie electrică și/sau gaze naturale, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Dacă ați plătit deja factura de consum utilizând alte modalități de plată, nu este recomandată folosirea aceleiași facturi și pentru plata cu cardul de Energie.

La lipsa unei obligații de plată curente sau restante, furnizorul va fi nevoit să restituie sumele astfel decontate prin cardul de Energie, către Poșta Română.

Cu un card, se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Strategie de plată

Aşadar, clientul care este beneficiarul unui card MIPE trebuie să se gândească bine înainte de a începe plăţile, ce plăţi face folosindu-l, astfel încât să se încadreze în banii disponibili pe card.

Nu se pot face plăți în avans, adică sume mai mari decât valoarea de pe factură.

Totodată, dacă pe facturi există și alte servicii, ca de exemplu rate la centrala termică, verificări sau revizii la reţeaua de gaz etc., acestea trebuie achitate distinct, prin canalele tradiționale de plată existente. Ele nu fac obiectul cardului de energie disponibil la furnizorul care a emis factura, ca și până acum.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te