NU de puține ori în supermarket vezi oameni care fac live-uri sau filmează produse. Uneori acești oameni pot fi deranjanți deoarece vă filmează și pe dumneavoastră sau pe alți oameni.
Citește și: AMENDĂ de până la 1.000 lei pentru românii care stau la bloc și au mașină. Ce NU au voie să facă?
Unii angajați au cerut clienților să nu mai filmeze în supermarket sau magazin pentru că deranjează alți clienți sau le perturbă intimitatea. Pot acești oameni care filmează ori fac live să fie amendați?
Poți lua amendă dacă filmezi sau vorbești pe video în supermarket? Au voie angajații să vă oprească?
Se pare că legislația nu este cea mai clară. Cineva a povestit că a filmat cu telefonul în magazin și un angajat l-a amenințat că va alerta poliția, astfel, va primi o amendă.
Un avocat a tranșat lucrurile. „Nu aveți ce amendă să primiți deoarece nu există o contravenție pentru faptul că ați filmat. Chiar dacă au un regulament intern al magazinului care permite sau nu filmarea nu înseamnă că puteți fi sancționat”, potrivit avocatnet
Citește și: Atenție, șoferi! Amendă de până la 6.000 €, dacă stropiți pietonii, într-o țară plină de români
Amenda poate fi dată doar dacă respectivul client care a filmat a făcut și scandal.
„O eventuală amendă ar putea fi totuși aplicată pentru tulburarea liniștii publice în cazul în care v-ați certat cu polițiștii, casiera, alția ngajați”, mai spune avocatul.
Amendă, doar în caz excepțional
Îna cest moment, pentru încălcarea liniștii publice amenda este de 2.000-3000 de lei, dar se poate, foarte rar, ajunge la închisoare.
Diferenţe există şi în raport cu sancţiunea; legea nouă prevede limite reduse ale pedepsei cu închisoarea (3 luni la 2 ani în raport cu 1 an la 5 ani). Totodată, legea nouă prevede şi pedeapsa alternativă a amenzii, cuprinsă între 120 şi 240 de zile-amendă, respectiv între 1.200 şi 120.000 lei, conform art. 61 alin. (2) şi alin. (4) lit. b) C. pen. Sub aspectul tratamentului sancţionator, legea nouă este favorabilă. detalii AICI
Cineva aduce noi clarificări:
„Dacă nu ați distribuit public filmarea nu aveți ce să pățiți. Dacă ați publicat filmarea pe Internet, Youtube, FB cu chipul unui angajat sau al unui alt cleint vizibil și identificabil, atunci puteți avea o mare problemă, întrucât, pe lângă amenda de la poliție, casiera, dacă cunoaște legea, vă poate reclama la ANSPDCP pentru încălcarea GDPR, iar aici amenzile sunt mai mari”.
CONCLUZIE Cel mai bine ar fi să veniți cu lista de cumpărături de acasă.