Pensionarii vor avea mai mulţi bani. Creşte contribuţia la un tip de pensie. Cu ce procente?

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.04.2024 - 11:17
Pensionarii vor avea mai mulţi bani. Creşte contribuţia la un tip de pensie. Cu ce procente? - Foto: Pexels/Pixabay
Pensionarii vor avea mai mulţi bani. Creşte contribuţia la un tip de pensie. Cu ce procente? - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Pensionarii vor avea mai mulţi bani. Creşte contribuţia la un tip de pensie. Cu ce procente? Un proiect de lege prevede creşterea anuală a contribuţiei la Pilonul II, cu 1% anual.

SHARE

Pensionarii vor avea mai mulţi bani. Creşte contribuţia la un tip de pensie. Cu ce procente? Un proiect de lege prevede creşterea anuală a contribuţiei la Pilonul II, cu 1% anual, până la 10%.

Potrivit unui comunicat al Uniunii Salvaţi România, în condiţiile în care obiectivul Pilonului II este de a oferi foştilor angajaţi un beneficiu suplimentar, pe lângă pensia lor de stat, iniţiativa prevede o creştere progresivă a cotei de contribuţie cu 1%.

Pensionarii vor avea mai mulţi bani. Creşte contribuţia la un tip de pensie. Cu ce procente?

Aceasta începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procent de 10%, pentru a facilita o tranziţie adecvată şi sustenabilă.

"Astfel, nu va exista un şoc economic în această tranziţie şi ea va intra în mod natural în schema de pensii naţională", se arată în comunicat.

În acelaşi timp, iniţiatorul proiectului susţine că, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului în privinţa sistemului de pensii.

Citeşte şi: Tinerii sunt avertizați să își facă rezerve pentru pensie. Ce îi sfătuiește șeful Casei de Pensii

"Sistemul de pensii din al doilea pilon ar trebui privit ca o investiţie, cu un impact pozitiv semnificativ asupra nivelului de venit al populaţiei ajunse la vârsta de pensionare, asigurând un trai decent.

În acelaşi timp, pe termen lung, măsura va uşura şi sarcina statului, care va trebui să aibă grijă de o populaţie în vârstă din ce în ce mai numeroasă", a explicat senatorul USR Cristi Berea.

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

În opinia sa, dacă banii strânşi prin Pilonul II de pensii ar fi fost ţinuţi "la saltea" sau în depozite bancare, valoarea lor ar fi fost "incomparabil mai mică".

Citeşte şi: Ce pensie ia un român ce a contribuit 15 ani la Pilonul II de pensii private? De ce ia două pensii?

"Activele nete administrate de fondul privat de pensii Pilonul II în România reprezintă astăzi doar 6,8% din PIB estimat la nivelul anului 2023, faţă de o medie de aproximativ 67% din PIB la nivelul statelor membre OCDE (statistica din 2021, cea mai recentă disponibilă), ceea ce înseamnă că Pilonul II în România este de zece ori mai puţin dezvoltat decât sistemele similare din ţările membre OCDE.

Mai mult, Comisia Europeană a subliniat importanţa ca sistemele de pensii să fie atât adecvate, cât şi sustenabile", a evidenţiat USR.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te