Pensie recalculată și mărită pentru 100.000 de pensionari. Parlamentul votează mâine

DE Alex Darvari | Actualizat: 28.10.2024 - 17:38
Pensie recalculată încă o dată și mărită pentru 100.000 de pensionari. Parlamentul votează mâine - Foto: Freepik
Pensie recalculată încă o dată și mărită pentru 100.000 de pensionari. Parlamentul votează mâine - Foto: Freepik

Pensie recalculată și mărită pentru 100.000 de pensionari. Parlamentul votează mâine. Vă spunem despre vine este vorba și care au fost cauzele.

SHARE

Pensie recalculată pentru o categorie de pensionari care NU au beneficiat de acest lucru la 1 septembrie. Legea Pensiilor a acordat bani în plus pentru 4.000.000 de pensionari.

Citește și: Care e pensia minimă în România și câți pensionari o primesc? În Norvegia e de 8 ori mai mare

Pensie recalculată și mărită pentru 100.000 de pensionari. Parlamentul votează mâine

Este vorba de pensionarii militari cărora, iată, le va fi indexată și recalculată pensia. Reamintim că în armată se iese la pensie la 60 de ani.

„Nu ne-am opus niciodată acelui proiect vizavi de pensiile militarilor. Am primit și am înregistrat la Camera Deputaților punctul de vedere al Guvernului. Vom distribui proiectul în procedură de urgență, la comisiile de buget-finanțe și de apărare, până mâine dimineață termenul de depunere a amendamentelor, iar sper și chiar cred că cele două comisii mâine se vor reuni fie înainte de plen fie în paralel cu plenul astfel încât să avem mâine și la dezbateri dar și la sesiunea de vot final acel proiect de lege”.

Ce prevede legea? 

Propunerea legislativă prevede că actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat să fie raportată la media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie ”îndeplinite în lunile consecutive de activitate care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii”.

Pensionarii militari au ieșit în stradă

”În ultima perioadă, nemulţumirile justificate ale pensionarilor militari s-au accentuat, iar asociaţiile şi organizaţiile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, reunite sub egida Forumului Structurilor Asociative din SAOPSN, au iniţiat demersuri pentru organizarea unui protest de stradă, prin care să atragă atenţia public factorilor politici decidenţi asupra tergiversării discriminării legislative referitoare la regimul juridic al pensiilor militare de stat (reglementate prin Legea nr. 223/2015, cu modificările ulterioare)”, a transmis Sindicatul Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual, printr-un comunicat de presă.

Citește și: Cine sunt cei 90.000 de pensionari care au ieșit în stradă? Pensia le-a fost „tăiată” de Paște

Ce pensie iau militarii?

Pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei. Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie.

Doar 6% dintre pensionarii militari au pensii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei și aproximativ 2,6% depășesc pragul de 10.000 de lei lunar (în marea lor majoritate, foști magistrați militari sau foști aviatori).

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? Câteva exemple

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te