O româncă a rămas fără pensie 2 ani din cauza unui document. „Coșmarul meu a luat sfârșit”

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 15.01.2025 - 14:47
O româncă a rămas fără pensie 2 ani din cauza unui document. Ce i-a lipsit de la dosar? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
O româncă a rămas fără pensie 2 ani din cauza unui document. Ce i-a lipsit de la dosar? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

O româncă a rămas fără pensie 2 ani din cauza unui document. Ce i-a lipsit de la dosar? Femeia a muncit în mai multe țări, iar dovedirea vechimii în muncă a fost destul de dificil de dovedit.

SHARE

Pensionarii care au muncit atât în străinătate, cât și în țară trebuie să fie foarte atenție deoarece se pot trezi fără pensie.

Maria Cozac a plătit o parte din contribuții în România și a rămas fără cec din cauza unei neînțelegeri. Românca a trebuit să aștepte aproape doi ani pentr a primi banii pentru care a muncit peste 23 de ani. 

Luni de zile, femeia a trebuit să se descurce fără mica ei pensie. Maria este cetățean român, dar locuiește în Italia din 2004, când a început imediat să lucreze la ferma Il Borro.

A făcut acest lucru timp de zece ani, plătind contribuții regulate. Înainte de a ajunge în Italia, a lucrat timp de trei ani în Germania și timp de zece ani în România.

O româncă a rămas fără pensie 2 ani din cauza unui document. „Coșmarul meu a luat sfârșit”

„Țări din care pensiile ajungeau imediat după împlinirea vârstei”, spune ginerele său Cristiano Bianchi.

Familia româncei a depus toate formalitățile pentru a putea primi pensia însă lucrurile au început să se complice. 

„În ianuarie 2022, la vârsta de 67 de ani, prin intermediul patronatului Acli, am solicitat o pensie în Italia care, conform calculelor, ar fi trebuit să ajungă în septembrie. Dar în octombrie, nici măcar o umbră din acei bani”, continuă Cristiano.

Citește și: Cât costă „la negru” să ți se elibereze dosarul de pensie la timp? Sunt întârzieri de luni de zile

Românca a aflat de la autoritățile italiene că nu poate primi pensie de la stat deoarece nu a atins nivelul minim de cotizare la pensie în Italia.

„Am cerut clarificări patronatului, unde mi s-a explicat că cea a soacrei mele este o pensie în baza unui acord internațional. 

Cei zece ani de contribuții italiene nu au fost suficienți pentru a ajunge la pensia minimă. A fost necesar ca Inps-ul italian să apeleze la cel german și român pentru a combina pensiile”, explică Cristiano.

Vechime greu de dovedit

Au trecut mai multe luni de zile pentru a demonstra faptul că Maria Cozac a muncit în mai multe țări. 

„Ajungem în luna ianuarie a acestui an, 'când patronatul m-a asigurat că într-o lună râvnita pensie va fi în buzunarul soacrei mele.

Mi-au spus că răspunsurile de la institutele străine au sosit deja, doar timp pentru a face socotelile'.

Ajungem în iunie, cer o programare la Inps, angajații, contrar celor spuse de mine cu câteva luni înainte, îmi spun că au aplicat la Inps-urile străine, dar nu au primit încă un răspuns”, au mai spus aparținătorii femeii.

Citește și: Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă

Pe 17 august, pe o căldură toridă, s-a întors pentru a doua oară la birourile Inps.

„M-am enervat și ca răspuns mi-au spus: ai răbdare, oricum îți vor da toate restanțele. Ce vorbă, banii erau necesari acum”. Cristiano s-a întors acum câteva zile, împreună cu soacra sa, la Inps.

„Totul era rezolvat, pe 23 august au făcut un transfer cu arieratele, aproximativ patru mii de euro”, îmi spun ei în acel moment.

Nu a primit documentele de la pensie

În schimb, documentele nu au mai sosit. Așadar, după aproximativ doi ani, râvnita pensie este pe cale să sosească.

La începutul lunii octombrie, contul pensionarei va fi creditat cu 363 EUR, valoarea pensiei pe care a trebuit să o suporte luni de zile.

Luni în care s-a descurcat datorită pensiei de 500 de euro a soțului său, precum și ajutorului fiicei și ginerelui său, cu care locuiește.

„Din fericire, ei stau cu noi, de aceea am plătit întotdeauna utilitățile, altfel le-ar fi fost foarte greu”. Mai puțin de 400 de euro, pentru unii o inerție, pentru alții posibilitatea de a pune ceva pe masă, deși cu greu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te