Noul an şcolar. Principalele modificări în funcţionarea sistemului de învăţământ

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.09.2023 - 09:30
Noul an şcolar. Principalele modificări - Foto: edumanager/Bruce Matsunaga /CC BY-SA 3.0

Începe noul an şcolar preuniversitar şi sunt modificări importante în funcţionarea acestuia. Astfel, printre ele, meditațiile cu elevii de la clasă vor fi considerate abatere disciplinară. Exmatricularea e posibilă iar şi profesorul poate confisca telefoanele.

SHARE

Aproape trei milioane de elevi încep un nou an școlar, dar diferit. Sunt reguli noi stabilite prin noua Lege a Educației Naționale, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni.

De la examene în premieră, la confiscarea telefonului mobil, dacă e folosit în timpul orelor, schimbările sunt destul de semnificative.

Noul an şcolar. Principalele modificări

În plus, exmatricularea este posibilă din nou. În schimb, noul an școlar nu aduce actualizarea tuturor programelor școlare și nici manuale noi pentru toți elevii.

Cea mai importantă modificare din noua Lege a Educației Naționale este felul în care se va face admiterea la liceu. Pe lângă Evaluarea Națională, apare aşa-numita "admitere paralelă", cu examen.

Acesta este prevăzut pentru maximum jumătate din numărul de locuri, iar elevii care intră acum în clasa a V-a vor fi primii care vor intra la liceu, după noile reguli.

Citeşte şi: Bursele liceenilor, în noul an școlar, acordate după un nou criteriu. Media de admitere, irelevantă

Sunt schimbări și la Bcalaureat, dar pentru cei care vor susține acest examen abia în anul2029. Vor fi două probe de competențe în limbi străine, nu una, ca până acum.

Apare și o probă complementară, adică din profilul opus. Tot la Bac, religia va putea fi aleasă ca disciplină opțională, de către elevii de la profilul uman.

De anul acesta, prin noua lege a educației naționale, revine posibilitatea exmatriculării. Măsura se poate aplica în cazul elevilor cu comportament violent. De asemenea, adio telefoane la ore!

Citeşte şi: Sute de mii de elevi primesc 500 de lei la început de an școlar. la ce se pot folosi banii

Profesorii din învățământul primar și cel gimnazial le pot confisca. La licee, decizia de interzicere a telefoanelor rămâne la dispoziția școlii.

Noul an școlar aduce și reguli noi pentru acordarea burselor. În cazul burselor de merit, vor fi recompensați pentru performanța lor primii 30% dintre elevii unei clase și toți cei care au peste 9,50.

Adică poate primi bursa de merit și un elev cu media generală 6.00, dacă este în primii 30% din clasa lui. Un alt aspect important, de data aceasta pentru profesori, este că meditațiile cu elevii de la clasă vor fi considerate abatere disciplinară, conform stiriletvr.ro.

Structură pe module

Sancțiunile pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă. Anul școlar se va încheia pe 21 iunie 2024.

Pentru al doilea an consecutiv, discutăm despre structura pe module, însă rămâne de văzut dacă această formă de împărțire a săptămânilor de cursuri și a vacanțelor se va aplica și din anul școlar 2024-2025.

Primul modul începe luni, 11 septembrie, și ține până vineri, 27 octombrie, potrivit calendarului oficial. Anul școlar 2023-2024 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Sunt 5 module, despărțite de 5 vacanțe. Cursurile se încheie pe 21 iunie 2024, potrivit structurii publicate în Monitorul Oficial, conform edupedu.ro.

Apar "Şcoala altfel" şi "Săptămâna verde"

„Școala altfel” și „Săptămâna verde” au loc în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, adică pot fi puse de școli în oricare dintre modulele 1, 2, 3 și 4, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare. Cele două programe se planifică în module diferite.

Perioadele pentru cele două săptămâni „Școala altfel” și „Săptămâna Verde” vor trebui comunicate de către școli, părinților și elevilor, până la 1 octombrie 2023, conform ordinului de ministru. 

Anul viitor, Evaluarea Națională este programată în perioada 25 - 28 iunie. Iar probele scrise ale examenului de Bacalaureat vor fi susținute în perioada zilelor de 1 - 5 iulie 2024.

Fără manuale noi la liceu

În acest an, elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a nu vor avea manuale noi, ci tot pe cele aprobate în anul 2004, cu mult timp înainte să se fi născut.

În locul noilor planuri-cadru pentru liceu și noilor programe care ar fi trebuit să fie elaborate pentru elevii care au traversat reforma curriculară începută în 2012, elevi care anul acesta intră în clasa a XI-a, Ministerul Educației a publicat, cu 10 zile înainte de prima zi de școală, un set de repere metodologice. 

Ministerul Educației transmite profesorilor de Limba rămână că „o unitate de învățare poate sau nu să se încheie la finalul perioadei de cursuri”, după cum se arată în documentul privind reperele metodologice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te