Nou azil al groazei descoperit în Voluntari. Vârstnicii erau ascunşi, plimbaţi prin parcări

DE Florin Budescu | Actualizat: 27.10.2023 - 13:17
Nou azil al groazei descoperit în Voluntari - Foto: PXHere/CC0

Un nou azil al groazei a fost descoperit de Centrul pentru resurse Juridice, în oraşul Voluntari. Vârstnicii erau ascunşi de responsabilii azilului, fiind plimbaţi prin parcarea unui hipermarket, ori cazaţi pentru o noapte, la un hotel.

SHARE

Doi administratori ai unui centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, aflat în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie.

Ei sunt acuzaţi că ar fi prezentat mai multe documente false inspectorilor sociali, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor şi a standardelor minime care au stat la baza obţinerii licenţei de funcţionare, informează DNA.

Nou azil al groazei descoperit în Voluntari

Surse judiciare au precizat că ar fi vorba despre Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice "Royal Medical Clinic". Sursele citate au arătat că centrul nu avea angajată nici o persoană de specialitate, care să se ocupe de îngrijirea beneficiarilor.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu joi şi vineri, a două persoane.

Acestea sunt "administratori ai unei societăţi comerciale care deţine un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice, aflat în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".

Citeşte şi: „Bunicii sub acoperire”, angajații statului. Ei vor supraveghea activitatea azilelor din România

Procurorii notează în ordonanţe că, "în perioada 29 - 31 august, cei doi, în calităţile menţionate, ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, contract de catering, contract privind prestarea de servicii medicale, etc.) inspectorilor sociali desemnaţi să efectueze un control la un centru rezidenţial pentru persoane vârstnice deţinut de societatea administrată de cele două persoane, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor şi a standardelor minime care au stat la baza obţinerii licenţei de funcţionare a centrului respectiv".

Acţionând în această manieră, spun anchetatorii, cei doi "i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăţie, îndeplinirea condiţiilor de acordare a acreditării/licenţierii furnizorilor de servicii sociale şi a serviciilor furnizate de aceştia".

"În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecţiunilor acestora) ar fi fost achiziţionată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiţi, pui cu cartofi prăjiţi, etc.) sau ar fi fost "încropită" de angajaţii centrului din ce aveau la dispoziţie, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală", arată DNA.

Citeşte şi: „Azilele groazei”: Inculpaţii din dosarul caminului de la Bărdeşti, Mureș, arestaţi preventiv

Procurorii menţionează că, pe perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condiţiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoşi din centru, fiind cazaţi pentru o noapte, într-un hotel, ulterior fiind plimbaţi cu un autovehicul sau ţinuţi în parcarea unui hipermarket, până la finalizarea evaluării.

"După ce, la data de 11 octombrie, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficienţelor constatate, inculpaţii ar fi mutat beneficiarii într-o altă locaţie în care şi-ar fi continuat activitatea, deşi pentru acest serviciu nu ar fi existat licenţă, raportând autorităţilor că beneficiarii ar fi fost preluaţi de familii", mai spun procurorii.

DNA informează că, în cursul zilei de ieri, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au fost efectuate percheziţii domiciliare în trei locaţii, situate pe raza judeţului Ilfov.

Cei doi administratori urmează să fie prezentaţi astăzi, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te