Nicolae Ciucă: Nu am cuvinte să explic ceea ce am văzut în Galați

DE Alexandru Pop | Actualizat: 19.09.2024 - 12:10
Nicolae.Ciucă: Nu am cuvinte să explic ceea ce am văzut în Galați - Foto: Profimedia Images
Nicolae.Ciucă: Nu am cuvinte să explic ceea ce am văzut în Galați - Foto: Profimedia Images

Nicolae Ciucă: Nu am cuvinte să explic ceea ce am văzut în Galați. "Oamenii au nevoie de sprijin, de solidaritatea noastră".

SHARE

Nicolae Ciucă: Nu am cuvinte să explic ceea ce am văzut în Galați. "Oamenii au nevoie de sprijin, de solidaritatea noastră", spune preşedintele Senatului.

Despre candidatura lui Iohannis la Senat, Ciucă spune: "Noi vrem să redăm un drept al oricărui cetățean din România și de a candida".

Nicolae Ciucă: Nu am cuvinte să explic ceea ce am văzut în Galați

Liderul PNL spune că Iohannis a fost un președinte corect, cinstit, care a respectat principiile democratice.

"Când celelalte forțe politice de dreapta se vor maturiza suficient, putem discuta. Îmi doresc să avem o construcție politică de dreapta", explică Nicolae Ciucă.

Totuşi, "propunerea votului la 16 ani trebuie gândită, explică preşedintele PNL. Toate declaraţiile acestuia, mai jos.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, doarme la noapte cu sinistraţii, la Galaţi

(despre Elena Lasconi) "Când ne pregăteam să avem o întâlnire, ne-a spus să ne igienizăm. Nu sunt orgolios, dar nu am jignit pe nimeni, am fost echilibrat.

Proiectul de reindustrializare înseamnă cum poate România produce mai mult. Eu cred foarte mult în mediul de afaceri."

(despre viitorul premier al României) "Avem cel puțin 5 nume din PNL. Va fi un premier profesionist, nu va renunța la cota unică, va fi un premier care va sprijini mediul de afaceri.

Citeşte şi: VIDEO Nicolae Ciucă dezvăluie coperta cărții ”În slujba țării”

Când a venit Ciolacu la Guvern, a găsit absorbție de 11 milioane de euro. A fost cel mai mare vârf de absorbție de fonduri europene realizat vreodată de Guvernul României.

Am muncit la Guvern și am adus în țară bani. De-asta am putut să trecem prin toate aceste crize, am trudit de dimineața până seara."

(despre inundații) "Vreau să îmi exprim regretul pentru pierderea de vieți omenești din județul Galați, să îmi exprim regretul și să le mulţumesc celor care au ajutat, sunt companii mari, voluntari, ONG-uri, tineri care îi ajuta pe cei care au într-adevăr nevoie de sprijinul nostru.

Lipseşte Barajul Suhurlui

Am mers la Barajul Suhurlui, nu a fost finalizat, este în stadiul de 70%, viitură a plecat spre Slobozia Conachi, apoi vorbim și de alta directie.

A fost o viitură de aproximativ 5 metri, nu am cuvinte sa explic ceea ce am văzut, oameni au nevoie de sprijin, de solidaritatea noastră, au nevoie și de un baraj, este necesar."

(despre candidatura lui Iohannis) "Nu e vorba de Președintele Klaus Iohannis sau o persoană anume. Noi vrem să redăm un drept al oricărui cetățean din România și de a candida. De ce unui om care respectă prevederile constituționale i se interzice să candideze?"

A cerut Klaus Iohannis modificarea legislativă?

"Nu este adevărat. Toți președinții PNL fac parte din acest birou politic național. Este vorba și de experiență. Noi, ca partid, am căutat să ne folosim și valorificăm experiența internațională, profesională.

Deocamdată nici nu știm dacă va candida sau nu. Românii sunt cei care decid. Trebuie să asigurăm libertățile și drepturile. Nu avem ce îi reproșa. Iohannis a fost un președinte corect, cinstit, care a respectat principiile democratice."

(despre alianța de dreapta)

"În momentul în care celelalte forțe politice de dreapta se vor maturiza suficient, vor înțelege că nu e un joc, ci o abordare serioasă pentru așteptările și încrederea electoratului, atunci vom putea sta la masa pentru a discuta.

Îmi doresc să avem o construcție politică de dreapta. Putem avea o convergență a mesajelor."

(despre propunerea lui Mircea Geoană, privind votul la 16 ani)

"16 ani poate fi o vârstă la care există suficientă capacitate de a decide pentru o opțiune politică, dar e o propunere care trebuie pregătită. Nu spun nu, dar trebuie gândită. Eu în 35 de ani de muncă am lucrat cu tineri, cu entuziasm."

(despre Elena Lasconi)

"Am rugat să nu dea mesaje înainte de a fi agreat ceva. Și atunci când ne pregăteam să avem o întâlnire ne-a spus să ne igienizăm. (după aceea ați mai vorbit?) Nu. Igienizarea a făcut-o electoratul la alegeri, USR are 8%, dacă așteaptă să ne ploconim, nu se va întâmpla.

Nu sunt orgolios, dar nu am jignit pe nimeni, am fost echilibrat, așezat, ne dorim să aducem forțele laolaltă, să dăm mesaj de unitate. Suntem atât de polarizați acum încât e greu să avem un mesaj pentru oameni."

(despre Mircea Geoană)

"(Ați putea avea proiect comun?) Suntem ideologii total diferite. A fost președinte PSD 5 ani. Discutăm de doi candidați ai PSD."

(relația cu Ciolacu)

"Suntem într-o relație care presupune atribuțiile coaliției de guvernare."

(despre proiectul de reindustrializare)

"Proiectul de reindustrializare înseamnă cum poate România produce mai mult. Am discutat în coaliție aceste probleme legate de rectificare, le-am închis, ne-am înțeles pe ce înseamnă facilitățile pentru investitori: mari investitori, investiții în ce înseamna echilibrarea între regiuni, emisii de carbon, asigurarea unor facilități pentru investitorii autohtoni. Am venit cu aceste facilități de 300 milioane euro. Eu cred foarte mult în mediul de afaceri, de acolo vin banii."

Cine va fi premier?

"Avem cel puțin 5 nume din PNL. Nu îl pot spune acum, e principiul de loialitate referitor la o persoană anume. Vă pot spune că va fi un premier profesionist, nu va renunța la cota unică, va fi un premier care va sprijini mediul de afaceri, digitalizare, reducerea birocrației."

(despre Ciolacu premier după 2024)

"Ciolacu vorbește de cotă progresivă, cum să îl punem premier? (Deci nu l-ați pune premier) Nu."

Despre cota unică și impozit progresiv

"România mai are nevoie de ani de zile pentru a consolida clasa de mijloc. Noi luptăm pentru clasa de mijloc în mediul rural. Uitați-vă la satul românesc. PNL a venit cu această abordare prin care vrem să dăm consistență."

(despre Nicușor Dan)

"Sper că următoarea decizie e să intre în PNL."

PSD, urmașul PCR

"Sper că nu contestă nimeni asta."

Realizări la guvernare

"Când a venit Ciolacu la Guvern a găsit absorbție de 11 milioane euro. A fost cel mai mare vârf de absorbție de fonduri europene realizat vreodată de Guvernul României: 10,4, erau 6,4 investiții directe. Asta înseamnă dovadă de încredere. Nicolae Ciucă a muncit la Guvern și am adus în țară bani.

De-asta am putut să trecem prin toate aceste crize, am trudit de dimineața până seara. În fiecare zi am calculat și creșterea economică, absorbție fonduri, investiții străine și scădere a deficitului bugetar cu un procent. Toate aceste chestiuni s-a întâmplat pe guvernarea colegilor mei."

Despre meditațiile lui Ciolacu

"Un militar nu poate să știe toate armele. Dar încrederea și relevanța unui lider provine din profesionalismul și cunoașterea, experiența celor din jurul său. Nu cred că e nevoie să ne medităm pentru ceva pentru care nu ne-am pregătit la timpul potrivit.

E suficient să avem consilieri buni, să avem oameni care să ne pregătească înainte de decizie, să avem capacitatea de a lua decizii pe baza acestor date."

Coaliția e un eșec?

"A fost o realizare câtă vreme am putut să menținem stabilitatea politică. Românii nu au așteptat confruntări politice."

(despre pasajele din cartea despre Revoluție)

"La Revoluție eram comandat de pluton și am executat misiunile care au precedat ziua de 22 decembrie în Craiova. În după-amiaza zilei, am fost retrași în cazarmă.

De acolo, am avut misiuni în centrul orașului, până pe 23 decembrie, ulterior am intrat în cazarmă. Noi eram unitate de cercetare și trebuia să executăm misiuni specifice. Nu mi-aș dori niciodată sa mai trec prin așa ceva."

Despre Nassiriya

"Mi-am condus oamenii din fruntea lor, am fost tot timpul cu ei. Materialul mi se pare absolut denigrator privind activitatea mea. Nu m-am uitat la reportaj și nici nu vreau să mă uit.

De ce nu apar acolo soldații care au fost acolo? Atunci Armata Română a tras prima dată după Al Doilea Război Mondial. Am avut ordin din țară să ne respectăm mandatul."

Despre Ucraina

"E prima vizită externă pe care o face noul ministru de Externe al Ucrainei. A venit pentru a mulțumi pentru sprijinul acordat. Orice diminuare a sprijinului către Ucraina, orice diminuare a ce înseamnă pericolul rusesc ne poate aduce rușii la gurile Dunării, la granița noastră de răsărit.

Este o amenințare pentru noi toți. Va însemna un buget de apărare mai mare de 2,5% din PIB."

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te