Voluntarii români au pornit într-un convoi umanitar
În timp ce liderii politici îşi aruncă vina de la unul la altul şi mii de soldaţi încă se luptă pentru a câştiga bătălii pe frontul din Ucraina, oamenii de rând au nevoie disperată de ajutor şi alinare.
O echipă de voluntari români au pornit într-un convoi umanitar spre satele izolate din Herson unde au distribuit mâncare şi apă, produse de igienă şi haine pentru cei neputincioşi în faţa războiului.
Citește și: Motorina din România, mai scumpă decât în Ucraina, țară aflată de un an în război
Se auzeau bombardamente în timp ce distribuiam ajutoarele
Voluntarii au ajuns în 13 sate, unele aflate la doar 3 kilometri de linia frontului, în ciuda oricărui pericol.
„În timp ce distribuiam ajutorul oamenilor, se auzeau bombardamentele în apropiere. La un moment dat ne-au sfătuit să punem de urgență dubele sub niște copaci mari pentru ca acestea să nu se vadă de drone, totul s-a făcut cu foc automat, nu este indicat să fie adunate grupuri mari de oameni”, au povestit aceştia, potrivit unui post TV.
Cu lacrimi în ochi, înghesuiţi unii într-alţii din teama de a nu fi lăsaţi deoparte şi cu o groază implantată pe chip din ziua în care bombardamentele au început să se audă pentru prima dată în ţara lor, aproximativ 3000 de oameni au venit să ridice pachete din ajutoarele oferite de voluntari.
Citește și: Ucraina ar fi într-o situaţie similară cu cea care exista în 1944, în al doilea război
Multiplu campion la lupte, voluntar în Ucraina
Așa disperare pentru o pungă cu mâncare nu am văzut niciodată și cred că, de la sfârșitul celui de al doilea război mondial până la războiul din Ucraina, nu a mai fost o asemenea criză umanitară în Europa”, povesteşte Gheorghe Ignat, multiplu campion internațional la luptele greco-romane.
O româncă a ieșit din mulțime și a cerut ajutor
Românul a vorbit şi despre un moment extrem de emoţionant de care a avut parte în timp ce împărţea pachetele alături de colegii săi.
O româncă a ieşit din mulţime şi a ţipat cerându-i ajutorul. Se temea că ar putea să nu mai rămână şi pentru ea ceva de mâncare. A mărturisit că trăieşte cu disperare de când copilul ei a plecat pe front.
„La un moment dat aud țipând pe românește din mulțime "dați-mi vă rog și mie o pungă, ca sunt româncă de a voastră și am băiatul pe front...", o doamnă în vârstă își făcea loc printre ceilalți "is româncă de-a voastră...is româncă de-a voastră...
Citește și: NATO oferă garanții de securitate Ucrainei până după război, când va putea adera la Alianță
" i-am întins o pungă cu alimente și am rugat-o sa stea un pic de vorbă "cum de va-ți rătăcit pe aici doamnă..?"
Am întrebat-o eu, "bărbatul m-a adus aici de 40 de ani, el a venit cu munca aici...", m-am bucurat să aud vorbind românește, deși pentru acești oameni nu poți decât să fi trist...”, a povestit Gheorghe Ignat.